bugün

türkiye de şeriat tehlikesi

laik devletin bakış açısıyla bir açıklama:

hukuki açıdan değerlendirildiğinde gerçekte var olmayan bir tehlikedir. anayasa hukukunun temel kavramları dersini almış olan herkes bilirki anayasları yapan iki çeşit iktidar vardır. bunlardan birincisi; asli kurucu iktidar, diğeri ise tali kurucu iktidardır.

asli kurucuru iktidar: devrim, darbei, savaştan sonra yeni bir devlet kurulması halinde ortaya çıkan iktidardır. anayasa yparken hiçbir hukuk kuralıyla bağlı olmayan iktidardır.

tali kurucu iktidar: mevcut anayasada öngörülen kurallara uymak şartıyla ve anayasanın öngördüğü şekilde anaysada değişiklik yapabilen iktidardır. ördeğin anayasa değişikliği yapmış olan bir önceki akp hükümeti tali kurucu iktidar olmuştur.

asli kurucu iktidarın, anayasa yaparken hiçbir hukuk kuralıyla bağlı olmadığını belirttik. bu doğrudur ancak bu iktidar tamamen bağımsız ve özgür değildir. çünkü anayasa yapan her güç toplumun kazanımlarıyla ve örfüyle bağlıdır. söz gelimi hiç kimse laik devlete anayasal olarak zarar vermeye cesaret edemez. bu toplumun asla kabul etmeyeceği bir şey olduğu için laik cumhuriyet toplumun bu konudaki ağırlıklı görüşü değişmediği sürece var olacaktır. laik devlete kin güden kesim halkın bilincini yok etmediği sürece hiç bir şekilde laik devlete zarar verilemeyecektir. ( allah devletimizi ilelebet payidar kılsın. amin)

bu değerlenirmeler ışığında söylenebilir ki türkiye'de laik devlete karşı herhangi bir şekilde tehlike söz konusu değildir.
güncel Önemli Başlıklar