bugün

tobb ekonomi ve teknoloji üniversitesi

üniversite tercihlerinin yaklaştığı şu zamanlarda, gelmeyi düşünenlere az da olsa fikir vermek istediğim okul. aşağıda saydığım bazı kısımlar mühendisliklere özgüdür.


*mutlaka ama mutlaka tercihlerinize yazmadan okula gelin, gezin, görün. "yok ben gelemem, google earth'den bakarım." falan demeyin. tanıtım ofisi var; yazın hep açık.

*okul genel anlamda iyi. çok kalabalık değil. bu da öğretmenlerin sizi isim olarak tanımasına dolayısıyla belirli bir ilgi görmenize neden olmakta. bunun da iyi bir şey olduğunu söyleyebilirim.

*kampüsü küçük. okula gelip de "kampüse bak g*tüm gibi" diyecekseniz ve bunu sorun edecekseniz gelmeyin. diyorum ya gelin, görün. ayrıca okulun çevre arsaları aldığı söyleniyor, yani okul yavaş yavaş büyüyor ama biz o günleri göremeyiz herhalde. mühendislik fakültesi için yeni bir bina yapılacak deniyor...

*okul konum olarak da iyi bir yerde. bahçeli'ye falan sık sık ringleri var. sadece sabah ve akşam olmak üzere semt servisleri de var.

*cumartesi günleri ders yapılır.(hazırlıkta yok) bu arada cumartesi günleri semt servisleri yok. ayrıca ders programında 2 gün boşaltana gıpta ile bakılır..

*vizeler herhangi bir gün herhangi bir saatte olabilir. tercihen pazar günleri 18:30'a koyarlar. bu günlere özel servisler bazen olur bazen olmaz.

*okul 3 dönem. dolayısıyla sadece 1 ay yaz tatili var. dönemler arası tatilleri de katarsanız yılda 1,5 - 2 ay tatiliniz var. bu durum okulun tercih edilip edilmemesindeki en önemli etken. yani gelenler bu yüzden geliyor, gelmeyenler de bunun yüzünden tercih etmiyorlar. şöyle ki; ortam eğitim denen program yüzünden okul 1 dönem artıyor. bu sistem ile öğrenci mezun olduğunda yaklaşık 1 yıllık tecrübe ile mezun oluyor. teoriyi pratiğe dökme açısından faydalı bir uygulama.

*bir de bu okulda bir infinite loop var. o da şöyle bir şey: diyelim okul başladı. ilk hafta dersler ufaktan başlar. 2.hafta 'çat' A dersinin ödevi. 3.hafta 'pat' B dersinin 1. ödevi, a dersinin 2. ödevi, C dersinin quizi. 4.hafta B dersinin 2.ödevi, A dersinin quizi derken; 5.hafta 'güm' ilk vize. bu böyle finallere kadar gidiyor. arada sadece bir iki hafta boş kalırsınız. onda da ödev-proje falan olur.(bu dediğim döngü mühendisliğe özgü)*

*yukarıdaki döngüden de anlaşılacağı üzere zor** ve yorucu. bir de yazın sıcakta hiç çekilmiyor. böyle bir okulda klima yetersizliği olacak şey değil. yetersizlik dedim de yokluk desem de olur heralde..

*"etü'nün hazırlığı zor" diye bir söylenti var; doğru değil. temeliniz varsa yata yata geçersiniz. yoksa az ve düzenli bir çalışmayla geçersiniz. toefl* isteniyor. ayrıca ingilizce haricinde zorunlu olarak ikinci bir yabancı dil seçmeniz gerekiyor. bu arada ydb* kuzey kampüsünde bulunuyor.*

*devam zorunluluğu var. özellikle hazırlıkta çok sıkı tutuluyor. epey kalan oluyormuş hala. bölümde biraz daha gevşetiyorlar. aslında bölümde hocaya bağlı bu durum. hiç yoklama almayanlar da var.

*yurtları falan çok lüks. 5 yıldızlı otel gibi diyorlar kalanlar.

*dereceye girenlere burs verildiğini söylememe gerek yok. her öğrenciye laptop da veriliyor. laptoplar özellik olarak orta, ama genel olarak iyi yani. "abi gta 4 ü çalıştırmıyor bu yea.." diyen birini duydum geçen, evet çalıştırmaz.

*koridorlar, tuvaletler, yerler temizdir.

*parayla imanın kimde olduğunun belli olmadığı gibi kim burslu kim burssuz belli değildir.

*odtü vs. gibi okullarda yaşanan siyasi olaylar burada olmaz.*

*sanayi ile bağlantısı oldukça kuvvetlidir. hatta belki en türkiye'nin en iyisidir. (bkz: ortak eğitim)

*buradaki bilgiler hatalı, eksik olabilir. tanıtım ofisine gitmenizi ve aklınızdaki her şeyi sormanızı öneririm.


***


sonuç olarak; okulumdan memnun muyum, evet. olumsuzluklara rağmen arkadaşlıklar, rekabet ortamı falan çok iyi. asistanlar iyi. bir de ben şahsen şunu gördüm ki, bu okul cidden öğrenciyi araştırmaya sevkediyor. ödevler olsun, hocaların bizzat yönlendirmesi olsun gerçekten insanı boş bırakmıyorlar.

daha yeni, pek tanınmıyor diyorlar* ama, mezun olduğunda okulun 4-5 yıl sonraki konumunu, popülaritesini düşünmek lazım. okul daha gelişmeye çok açık. seneye biyo medikal mühendiliği açılacakmış sanırım. sürekli büyüyor yani. yakınındaki hastaneyi aldılar. önü açık, arkasında tobb olduğu sürece daha da büyür..

son olarak youtube'daki hitler videosuna da değineyim. çok güzel özetlemiş durumu; ancak bir şey hariç. sen okula gelmeden önce 3 dönem olacağını bilmiyorsan ya da bu durumun tatili elinden alacağını bilmiyorsan kusura bakma ama suç sende. evet, özellikle mühendislik açısından zor. bu arada zor falan dedim de şimdi aklıma geldi; okulun resmi içeceğinin yarra yering olduğuna dair bir geyik var.*

kesinlikle gezip görmeden tercihlerinize yazmayın diyerek bitireyim.