bugün

ahtapot ile karşılaşıldığında yapılacaklar

ahtapot ile karşılaşıldığında yapılması gereken eylemlerdir. malum deniz mevsimi geldi; bu dostumuzla karşılaşmak oldukça mümkün. özellikle de dalgıçlar için... uzatmadan* yapılacak listesine bakalım:


*karşılaştığınız şeyin ahtapot olduğundan emin olun.

*sizden küçükse büyük ihtimal toz bulutu moduna geçecektir. eğer kaçmazsa onu ürkütün ve renk cümbüşüne hazır olun. yine de tedbiri elden bırakmayın.

*aranızdaki mesafeyi korumaya özen gösterin. boyuna bakıp kol uzunluğu tahmini yapmayın; sandığınızdan uzun çıkar. ayrıca, iş tahmine geldiğinde bu hayvanların 1 numara olduğunu unutmayın. (bkz: kahin ahtapot paul)

*çoğu zaman onun sizi gördüğünü, sizin onu göremediğinizi aklınızdan çıkarmayın. tam bir kamuflaj ustası olduğu için öyle her önünüze gelen taşı, bitkiyi ellemeyin; zehirli olabileceklerini unutmayın.**

*kendi cüssenize yakın veya daha büyük bir tanesi ile karşılaştığınızda göz göze gelmemeye çalışın. deniz gözlüğünüz olsa bile "baksam bile anlamaz" demeyin. ufaktan uzayın; ani hareketler yapmayın.

*temas kaçınılmazsa hassas noktalarına* oynayın. zıpkınınız varsa ıskalamayın. sizi kollarıyla sarıp boğmak isteyecektir. son çare oksijen tüpünüz varsa tüm havayı buna püskürtün; size zaman kazandıracaktır. sizi sarmaladıysa ısırmayı deneyin. bu da işe yaramazsa az sonra gözünüzün önüne gelecek olan film şeridine hazır olun...

*"senin şimdi 8 kolun mu var 8 bacağın mı, yoksa 4 kolun 4 bacağın mı?" veya "önce o elini bir indir" gibi kafa karıştıran sorular sormayın, işe yaramaz. ayrıca hiç sırası değil.

*çok ama çok zorunda kalmadıkça öldürmeyin. zıpkınınız varsa zevkinizin içine ettirmeyin, yiyecekseniz vurun.

*ahtapotla karşılaşmayın.