bugün

türk milliyetçiliğinin abd yi korkutuyor olması

her türlü milliyetçiliğin abd yi bir süre sonra korkutması durumudur .

abd milliyetçilikten kendi sınırları dışında çok hoşlanmaz. çünkü milliyetçilik milli kültüre bağlılığı da beraberinde getirir. milli kültüre bağlılık da milli kültüre yabancı değer, kavram, ürünlerin de o coğrafyaya sokulması önünde bir engeldir.

bir ülkede milliyetçilik ne kadar artmış olursa, bir yabancı firma o ülkede o kadar az ürün satabilir.
milliyetçi düşüncenin güç kazandığı bir ülkede nike yerine o ülkenin giyim ürünleri daha çok rağbet görür. en azından, en kötü ihtimalle nike'ın tercih edilme oranı azalır.
milliyetçi düşüncenin güç kazandığı bir ülkede yabancı marka otomobillerin tercih edilme oranı azalır.
kısacası milliyetçi düşüncenin güç kazandığı bir ülkede büyük şirketlerin çıkarları tehlikeye girer.

elbette ki abd kimi zaman milliyetçiliklerin yükselmesini olumlu bulur.
çeçenistan'daki direnişçilerin a.b.d. tarafından desteklenmesi buna örnektir. bu mücadelenin kazanılması - ne yazık ki çok zor- hem a.b.d. nin hem de çeçen direnişçilerin çıkar birliğine dayanır.

aynı şekilde türk milliyetçilerinin '80 öncesinde devrimcilere-komunizme karşı güçlenmesine de a.b.d. olumlu bakmıştır. bunu bir türk milliyetçisi olarak, alparslan türkeş'i çok seven bir ülkücü adayı olarak söylüyorum.çünkü bu bir çıkar birliğidir.

ama aynı a.b.d.-nato daha soğuk savaş sürerken türk milliyetçiliğinin ileride önünü kesmenin yollarını aramışlardır.
bunun en büyük kanıtı nato'da görev yapmış olan kurmay albay atıf erçıkan'ın ulaştığı nato belgesidir.
bu belgede özetle şu denmektedir:
sovyetler birliği çöktükten sonra ortaya bir türk dünyası çıkacaktır. türkiye ile bu dünyanın birleşmesi söz konusu olursa batının karşısına bugüne kadar hiç görmediği derecede büyük bir güç çıkacaktır.

elbetteki türk milliyetçiliği ile türk devletlerinin birleşmesi-işbirliği direkt olarak aynı anlamı taşımaz ama birbirleri arasındaki bağlantıyı anlatmaya gerek yok.
türk birliği düşüncesinin de bir türk milliyetçisi zihniyetin ürünü olduğunu anlatmaya gerek olmadığı gibi.

belirttiğim gibi a.b.d. nin düşmanı olduğu tek milliyetçilik türk milliyetçiliği değildir.
iran islam devrimi öncesindeki milliyetçi lider musaddık'ın amerikan-ingiliz ortak darbesi ile devrilmesinin sebepleri arasında musaddık'ın milliyetçi bir lider olması ve musaddık'ın iran petrolünü millileştirme politikalarının olması büyük yere sahiptir. aslında tek nedendir.

sonuç olarak başlığı açan yazar arkadaşımın da söylediği gibi türk milliyetçiliği a.b.d. yi korkutmaktadır. tıpkı diğer ülkelerdeki milliyetçiliklerin korkuttuğu gibi. ancak korkunun ecele faydası olmayacaktır.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar