bugün

özelleştirme kamulaştır

aklı yirminci yüzyılın köhne sosyalist ideolojisinde kalmış, nostaljik tiplerin isteği. ama o günler geride kaldı. devlet burnunu da, elini de ekonomiden çekmeli. şu an yeryüzü üzerinde hiçbir devlet meşru değildir zira hepsi ekonomiye müdahale etmektedir. devletler meşruiyetlerini sağlamak için kendi alanlarına çekilmelidir. türkiye de yavaş yavaş bunu yapmaktadır.

"kamu yararı" olarak sunulan şeylerin özüne baktığımızda "kamu zararı" görürüz. misalen trt, harcanan paraya karşılık aynı oranda maddi feedbackin olduğu bir kurum değildir. gider ve gelirler arası uçurum çok fazladır. buna karşı devlet bize "trt bir ticarethane değil, kamu yararı düşünülür" der ancak trt'yi finanse edenin halk olduğu gerçeği düşünülünce ayan beyan kamu zararı ortaya çıkar.

özelleştirme için zararın olmasına da lüzum yok. serbest piyasa demek özgürlük, demokrasi demektir. serbest piyasanın olmadığı yerde demokrasi olmaz sadece posası olur. bundan dolayı bir devlet kurumu kâr da etse özelleştirilmelidir, bu bir prensip meselesidir. zira bugün ekonomiye müdahale eden devletin yarın aileye müdahale etmeyeceğini kimse garanti edemez. bundan dolayı devlet meşru sınırlarına çekilmeli ekonomiyi yalnız ve yalnız halka bırakmalıdır.