bugün

türk ordusu yerine türkiye ordusu demek gerekir

bu iletişim ve bilgi çağında insanın bu kadar cahil kalabilmesi için zeka problemleri olmalı. hangi devlet yada toplum kurucu unsur-hükamranlık tariflerini tartışmaya açabilir?

bunların tartışılması özgürlük değil dir. zaten bu kavramlar tartışma ile belirlenmez. bu kavramlar savaş ile kan ile belirlenir. bu kavramları tartışmak veya tartışmaya açmak savaş çığlığıdır. bunu algılama zorluğu çeken insanlardan, sosyolojik olarak sorgulama yapması istenemez. bilgi ve birikimi yoktur. olsa bu kavramlar hakkında konuşup insanları kendine güldürmez.

devlet-millet-hükümranlık tanımları kan ile kurulur, sınırları kan ile çizilir, verilen canlar ile yaşatılır. hangi devlet-millet olursa olsun bu geçerli dir ve insanlık tarihi böyle dir. hatta hayvanlar bile hükümranlık alanlarını-tanımlarını aynı davranış ie kurar.

bu kavramları tartışmaya açmak, benim fikrim demek için bilgi eksikliği yada anlama zorluğu lazım. ya da toplum içinde kaos ile çıkar sağlama gerekliliği duymalı. bu tip formlarda ise popülerite.