bugün

her ibadet edene kötü gözle bakan türk halkı

genelleştiren bir başlık olduğu için, açan yazara öncelikle sen başka bir halktanmısın diye sormak ve daha sonra yorum yazmak gerekir diye düşünüyorum.

inanç ve ibadet özgürlüğü vazgeçilmez bir insan hakkıdır. dinimiz namazı bir farz olarak emretmiş, özür ve uygun olmayan durumlarda kaza namazı kılınabileceğine hükmetmiştir. namaz kılanında kılmayanında hakkında hüküm verecek olan allahtır.

inançlı bir müslüman bilirki biz ne yaparsak yapalım hakkımızda hayır ve şerrin ne olduğuna allah karar verecektir. o nedenle kapalı hanımları sağlam inançlı, başı açık hanımları ise inanç özürlü olarak görmek ve ifade etmek insanı şirke kadar götürür. o nedenle her şeyden önce genelleştirmelerden kaçınmak gerekir.

ayrıca ibadetin yapılacağı yere her şeyden önce dikkat etmek gerekir diye düşünüyorum. yoksa il entry'i yazan arkadaş gibi bazı gözler orada namaz kılarak dini vecibesini yerine getirmeye çalışan bir bayanı melek görünümlü diye tasvir ederken, aynı zamanda da vucut hatlarını inceleyerek ve hatta hayalinde onu bu fiziki durumuyla değerlendirip muhteşemleştirme gibi yorumlayarak günaha girmesine neden olabilir. bu durum ibadetinde kabahatinde her yerde yapılmasının ne tür sakıncalar yaratabileceği konusuna bir örnektir.

ilk başta da dediğim gibi sakın yanlış anlaşılmasın, dini vecibeleri yaşamak evrensel bir insan hakkıdır. sadece dini değil her türlü inanç ve özgürlükten yanayım, karşı olduğum tek şey bu inançların farklı ideolojik amaçlara malzeme edilmesi.

özellikle inançlı olduğunu söyleyenlerin dini konularda yorum yaparken çok daha dikkatli olması gerekir diye düşünüyorum. gereksiz polemiklere neden olmayalım, yüce dinimizin emrettiği gibi önyargıdan uzak hoşgörülü bir yaklaşım gösterelim derim.