bugün

diyelim ki tanrı yok

din kurallarının olmaması, ahlaki normların olmaması gibi sonuçlar doğururdu, evet insanlar daha özgür davranırlardı bu kesin ancak; ahlaki açıdan müthiş bir çöküntü yaratacağına kesin gözü ile bakılır bu duruma.

insanlar kendi ahlaki değerlerini kendileri yaratırlardı, din kurallarına bağlı olmaksızın, hani ensest ilişki bile yaşayabilirdi belki insanlar, düşünün bir kere, gerçi islamiyetten önce ensest ilişki yaşanmıyordu ama dediğim gibi belki yaşanabilirdi şu an da bile sapıkça düşünen insanların olduğunu düşünürsek.

özgürlük açısından bakarsak olaya insanların sınırsız özgürlük yaşayacakları kesindir, yasalar dışına çıkmadan tabiki. şu an bir zina kavramı din kavramı olduğu için vardır, bu olmayabilirdi mesela, ha ama insanların cinsel özgürlüklerine dinen neden bir kısıtlama getirildiği tartışılır. evli iki insanın birbirlerini aldatıp başkaları ile birlikte olmaları bana zina gibi gelirken, bekar iki insanın bir birliktelik yaşaması bana zina gibi gelmiyor nedeni de belirli bir bağlayıcıları ve sorumluluklarının olmaması durumu.

kısaca insanların sadece yasalarla belirli normlar oluşturup ona göre tavır almalarına neden olurdu, onun dışında din olmadığı için zaten dine bağlı ahlak kuralları da olamayacağı için insanlar kendi bireysel ahlaklarını kendileri oluştururlardı, çünkü toplumun bazı şeylere kötü gözle bakmaları dini açıdan yasak şekilde değerlendirilmesinden kaynaklanmaktadır.