bugün

güneş gözlüğü

göz doktoru sinan göker'den güneş gözlüğü hakkında bir kaç bilgi.

-uv koruması oranı camların renklerinden bağımsız olarak sağlanır en sağlamı, alırken gözlüğün etiketinde %100 uv koruması sağladığıan dair bilgi arayın. uv 400 olarak da etiketlenmiş olabilir

-güneş gözlüğünün fiyatı uv koruma oranı için garnati vermez. daha da önemlisi, koyu camlıgüneş gözlüğü kullanıyorsanız ama gözlüğünüz yeterli koruma sağlamıyorsa, gözlerinizin arka kısmı daha az değil, daha fazla uv ışına maruz kalacaktır. çünkü koyu camlar, göz bebeklerinizin daha fazla genişlemesine sebeb olacaktır. maruz kalınan uv ışını miktarının artması yıllar içinde çeşitli göz hastalıklarına yol açacaktır.

-gözleri uv ışınlarından korumak için çocuklu önemli bir dönem çocuklar erişkinlere göre dışarıda daha fazla zaman geçirir. ikincisi; çocukların göz bebekleri erişkinlre göre daha geniştir. tahminen hayat boyu maruz kalınan uv ışınlarının yarısı 18 yaşına kadar gerçekleşir.

-uv filtresinin olduğundan emin olmak için tanınmış markaların gözlüklerini kullamak gerekir. yada aldığınız gözlüğün uv filtresinden emin olmak için optometri uzamanlarına gösterebilirsiniz.

-bulutlu günlerde de güneşli günlerde kaldığınız uv ışınına maruz kalabilirsiniz. uzun süre dışarıda kalınacağı zaman (öğle vaktı ve yaz günleri) güneş gözlüğü yada uv koruması sağlayan gözlük takılmalıdır.

-uv koruması gözlük camından veya renginden bağımsız olarak konur.

-%100 uv koruması gerekli ama yeterli değildir. eğer gözlük camları küçükse ya da gözlük camları ile gözleriniz arasındaki mesafe fazlaysa gözlüğünüz güneş ışınlarının sızmasına neden olabilir. ideal olanı, güneş gözlüğünün camlarının kenarlarından ışık sızmamasıdır.

-uv korumasının gözlük camlarının renklerinden bağımsız olması gibiuv koruması için polarize camlar da şart değidlir.polarisazyon parlamayı önlesede uv ışınını engellemez.