bugün

osmanlı imparatorluğu nun çöküş nedeni

bunun birçok nedeni var tek neden bağlanamaz.

yabancı kanlıların ihaneti, islam yüzünden çağa ayak uyduramamak, başarısız devlet adamları ve gayritürk yeniçerileri sayabiliriz.

yabancı kanlılardan kasıt sadrazamlar ve ordu kumandanlarıdır. bu konuda en çok yamuğu arnavut'lar * * yapmıştır. ermeni devşirmesi baltacı, hırvat devşirmesi kuyucu, makedon koçi bu konuda ünlü devlet adamlarıdır. tabi resmi tarihe göre bunlar * başarılı adamlardır.

ama en büyük neden bu değil tabi. en büyük neden çağa ayak uyduramamak. yoksa yabancı kanlıların ihaneti türk devletlerinin değişmezidir. çağa ayak uyduramamakta tabi ki islam yüzündendir. herkesin bildiği şeyler o yüzden fazla uzatmıyoruz.

sakilerle işbirliği yapan, balıklara para atan, korkusundan saraydan çıkamayan padişahlarda elbetteki etkili.

bir de her işine gelmeyen olayda ''yaşasın allahın ganunnarı'' deyip saray basan, zora geldi mi savaştan kaçan birçoğu gayritürk yeniçerileri de çöküşe sebep gösterebiliriz. en azından zamanında müdahale edilseydi devlet ayakta kalabilirdi.

ama osmanlı büyük savaşa girmeseydi büyük ihtimal hala ayaktaydı. çünkü yabancılar osmanlıyı pazar olarak kullanıyorlardı, bu onun topraklarını almaktan daha karlıydı.

herşeye rağmen; osmanlı'yı yıkık görmek çok güzel...