bugün

pardus

Tubitak tarafından geliştirilmeye başlanmış, gönüllülerce destelenen türkiyenin geleceğinde büyük öneme sahip işletim sistemidir.
Bir Linux dağıtımıdır.

Bir Microsoft işletim sistemi 300 TL + microsoft office2003 380 TL (xp pro 780TL) = 680TL mininum fiyat
Virus derdinide düşünürseniz en az 50 antivirus , ticari yazılımlar için yine tonlarca para..
Birde sunucu kurucam derseniz 1000 TL de oraya..
Artık paranız kalırsa birde bilgisayar alırsınız bunları kullanmaya..

Pardusda OpenOffice,Gimp(Photoshop),Amarok(winamp desem çok hafif kalıcak, siz şarkı dinlerken yanda sözlerini gösteriyor en basit özelliği),
juk(winamp),kaffein(media player),mplayer(o da media player),KMplayer(o da media player), kopete(messenger),amsn(o da messenger),gaim(o da messenger),
Nvu(Dreamweaver),firefox(explorer),konquer(o da exp.),Blender(3 boyutlu modelleme programı)..
bunlar gibi yüzlercen açık kaynak kodlu program sadece sizin isteğinize bağlı ücretsiz..

Ufak bir matematik hesabı yaparsak
Bir bilgisayara 1000 TL (en az 1000) den bir şirketiniz var 30 bilgisayar, biraz daha büyütelim bir üniversite 300 bilgisayar,
biraz daha büyütelim ülke olarak 1.000.000. bilgisayardan 1.000.000.000 TL (1 katrilyon eski TL )

Ya biz korsan kullanıyoruz ne parası ? diyorsan
1) Ne zamana kadar korsan kullanabiliceksin ?
2) Siz evde korsan kullanıyorsunuz, herhangi bir şirket veya devlet kurumunun böyle bir imkanı var mı ?

Askere alma şubesi Pardusa geçti 4.500 bilgisayarla tasarruf 5.000.000 TL den daha fazla..

Donanım desteğine gelince hangi işletim sistemi donanım sürücüleri kendi yazıyor ? Pardus modemimi tanımadı tüü kaka demeden önce düşünceksin,araştırcaksın biraz bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayacaksın.Donanımın Pardus tarafından tanınmıyorsa donanımının sorunudur bu windows hiç bir donanım sürücüsünü kendisi yazmıyor hatta donanım üreticilerinden donanımın benim işletim sistemimde çalışsın istiyorsan şu kadar para aticaksın diyor, neden diyor ? tekel o yüzden.. Neden Ab'de, Çin'de büyük birçok firmada linuxa geçiş başladı? Bu tekelci yaklaşımlardan. Eğer donanımın herhangi bir Linux dağıtımıyla uyumsuzsa mail atıcaksın ben linux sürücülerini istiyorum diyeceksin.

isteyen kullanır destek olur Pardusun gelişimine isteyense uzaktan seyreder ben almayım der parayıda bayılır sebepsiz çöken işletim sistemine. Ama ister sev ister sevme mecburen geçeceğiz Linux dağıtımlarına fakat biraz ileri görüşlü olup erken davranırsak iyi ederiz.
Ülke olarak hep birşeyleri geriden takip ettik, en azından bilgi çağında bilgiyi kendimiz üretelim kodları açık sistemler kullanalım.Geriden gelmeyelim yine.

Linux dağıtımı kullanan firmalara örnek isterseniz
Google, Nasa, IBM , HP , SUN vb. ayrıca o hayranlıkla izlediğiniz görsel efektlerde Linux yüklü makinelerde yapılıyor.

Eski bir inanışa göre Linux dağıtımlarının görsellikten uzak olduğu söylenir, birde burdan bakabilirsiniz.
http://www.youtube.com/watch?v=w8nHA7_4rxI 3 boyutlu masaüstü ve Pardus.
adını anadolu parsının latince isminden alan, tübitak'ın geliştirip, türkçeleştirdiği ücretsiz linux işletim sistemi.
halihazırda tam kurulumu mümkün olmayıp cd den çalışmakta...
uzak ara türklerin ürettiği en iyi linux dağıtımıdır. ayrıca dünya seviyesindedir. suse, yoper, debian, gentoo, ubuntu tecrübelerinden sonra; en uzun süredir bilgisayarımda duran linux dağıtımı.

diğer dağıtımları kullandığımda habire bir arıza çıkartırdı, bir programı kullanamazdım, bir şey kitlenirdi, düzeltmeye çalışırdım içine ederdim. pardus'u 1.0 itibariyle kurup sadece update yaparak; hiç bir şeyi bir daha yüklemeyerek 1,5 yıldır kullanıyorum; zerre kadar sorun çıkartmış değil halen.

işin daha ilginci; italyanlar, brezilyalılar ve hollandalılar da pardus'a merak salmış durumda; ve önemli bir kullanıcı kitlesi var bu ülkelerde.

oturup da; şunu kullanamıyorum bunu kullanamıyorum da demenize gerek yok. wine ile gerekli ayarlamaları yapınca çoğu windows programını da taş gibi kullanabiliyorum pardus altında. ( http://forum.pardus-linux.org/viewtopic.php?t=11907 )

saçma sapan şeylerden gurur duyduğumuz memleketimizde (türkün coca cola'ya ceo olması, bir futbolcunun avrupada oynaması, sibel kekilli'nin pornoları vs.); bu memlekette en fazla gurur duyduğum ürünümüzdür pardus.
Mandrake linux sürümünde windows'un kendi tanımadığı lifeview marka bt8xx kırmık'lı(chip) tv kartları otomatik olarak tanınıyor. Eğer çok merak edersek DiE(devlet istatistik enstitüsü) mantığıyla piyasada ki belli markadaki belli ürünleri toplar tak-çıkar şeklinde test ederiz. Eminim ki son RedHat yada Mandrake linux sürümü kendi başına tanıma oranında daha başarılıdır. Neden dersek , linux sürümlerinin daha hızlı geliştirildiği örneğini verebiliriz çünkü açık kaynak.

Evet linux çok önemlidir.. Çin , devlet içerisinde tamamen linux kullanımına geçmiştir. Bizde de durum ortada zaten. Üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği ve BÖTE(Bilgisayar Ve Öğretim Teknolojileri) bölümlerinde şu sıralar linux ve unix bilgilenimi ön plandadır. Linux kesinlikle gelecektir yarın amerikan hükümeti microsoft'a bile nanick deyierip kendi linux'una geçebilir(kapitalizm sen çok yaşa nasıl olsa en önemlisi para)
pardus'un sloganı "ulusal dağıtım"dır. ne hoş bir tesadüftür ki, pardus geliştircileri kısaca uludağ demektedirler bu slogana...
türk yapımı işletim sistemi. microsoft ürünlerine vereceğimiz abartı paralar yerine kullanılabilecek anadolu parsı.
Benim pardusu yüklemeden önce birçok korkum vardı ve ilk önce bir dizüstü bilgisayarı kobay seçtik ve işlere onda başladık. Bu sefer bizim çocuklar becermişler hemen ev bilgisayarıma yükledim.

Başlarda herşey iyidi ancak update edince kabuk değişti ve busefer normalde 3 bölüm olan -1inde Windows Xp Pro diğerinde de Windows vista yüklü- sabitdiskimin bir bölümüne kurdum. En büyük korkum windowsun bootunu görmemesiydi ve görmedi. Bende Pardus u silip o bölüme Vista kurdum ve bilgisayarı xp ile açtım.

Vmware workstation programını bilgisayarıma kurup 8 gblık sanal bir bellek oluşturdum ve şuanda pardusu Windows Xp altındaki bir pencerede kullanıyorum.

Korkan arkadaşlara bu yolu tavsiye ediyorum Pardus un elinden tutmamız lazım. Deneyin bence seveceksiniz.
şu anda kesinlikle ubuntudan daha iyi bir distrodur. öncelikle linux distroları içerisindeki belki en kullanıcı dostu distrodur. windows dan geçen birinin kesinlikle alışması bir iki saati almaz.

ayrıca ortalama bir kullanıcının kullanabileceği her programı içinde gelir. her programı desteklemez gibi alakasız bir yorumu kesinlikle hak etmez. evet windows için yazılmış her programı desteklemez ama herhangi bir linux distrosunun çalıştırdığı her programı ve çoğu windows programını destekler.

benim şahsen cs ve warcraft 3 oynamışlığım vardır.

ayrıca her türlü codec de içinde gelir. size sadece filmleri veya müzikleri tıklayıp izlemesi kalır.

ihtiyacınız olan bir program olursa pisi yardımı ile 2 tık ile kurabilir ve kullanmaya dertsiz tasasız başlayabilirsiniz.

bütün driverları kendi otomatik tanır. eğer driver dan sorunu olan arkadaşlar varsa ubuntu nun destek sitesi olan http://www.ozgurlukicin.com u kullanabilirler.

driverlar sorunsuz demiyorum zaten hiçbir işletim sisteminin böyle bir şey söyleme gibi bir durumu olamaz. ancak oldukça tatmin edici.

bilgisayar kullanmayı ortalama bilen insanların rahatlıkla kullanabileceği bir distro olmuştur. sadece 3 senelik ve daha çok gelişecek.

ayrıca başbakanlıktan yeni 14 trilyonluk ödenek almıştır. şimdiye kadar maliyeti 6 trilyon oldugunu düşünürsek şimdiden sonra çok iyi gelişeceğini söyleyebiliriz.

ben şahsen bu kadar harika bir distronun yayınlanmasını beklemiyordum. yazanlarla gurur duydum. diğer büyük distrolardan çok büyük eksikliğini görmedim. kullanın ve arkadaşlarınıza da tavsiye edin.

ayrıca pek çok yabancı kullanıcısı da var.
Pardus 2007'nin çıkmasının ardından birkaç not:

-Kendi içinde ücretsiz gelen PDF gösterici , anında mesajlaşma programı ,Firefox ,Photoshop kadar işinize yarayabilecek bir çeşit paint * tamamen ücretsin bir Office seti ile hala neden Windows Vista planları yaptığımızı merak ettiren Türk yapımı işletim isitemi,gurur kaynağımız**.Ayrıca "Nazar" isimli anti virüs programıyla ve bu programa görev çubuğu üzerinde gelindiğinde "Kem gözlerden sakınmak" ile ilgili şeyler söyleyerek beni bitirmiş işletim sistemidir.En yakın zamanda sabit diskimi ikiye böldürtüp bir tarafına Pardus kurdurtma planları yaptırmaktadır*.

-Türk basınında manşetleri haketmiş olmasına karşın ya çıt çıkarılmayan ya da fısıldanan işletim sistemi.

-Açık akynak kodları kullandığı için diğer tüm Linux ve türevleri gibi güvenilirdir.

-http://www.pardus.org.tr/...jeler/index.htmladresinde görebileceğiniz birçok projeye imza atmış bir ekibin ürünüdür.Bu projeler arasında
--PiSi (Packages Installed Successfully as Intended),
--ÇOMAR (COnfiguration MAnageR), beni koparmış yaratıcı isimlere * sahiptir.

-http://www.pardus.org.tr/hakkimizda.html adresinden hem projeyi hazırlayan ekipi tanıyabilir hem de vizyon ve amaçları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

-http://www.pardus.org.tr/basin/haber06.html ve
http://www.pardus.org.tr/basin/haber05.html adreslerindeki haberleri gördükten sonra yukarıda Türk basını ile söylediklerimi biraz hafifletmem gerektiğini anladığım işletim sistemi.

Birkaç ufak detay:
-Pardus işletim sistemi ismini Anadolu Parsı (panthera pardus tulliana) 'ndan alır.
-Yukarıda saydığım herşey tak bir CD'ye sığabilir ve inanamayacağınız derecede ücretsizdir.
-Peki tüm bunlardan sonra bile biz hala neden Windows Vista yükleyeceğiz diye bilgisayar yenilemeye falan kalkıyoruz ki?*
Şirketteki yazılımcıyla az önce konuşurken beni duygulandıran işletim sistemidir.

Bildiğimiz kadarıyla ilk kararlı sürümü çıkaran ekibi baskı sebebiyle kaçırdılar. Şimdi ise debiana wallpaper atıp milli işletim sistemi diye yutturuyorlar. Yatacak yeriniz yok oğlum söyleyeyim ben. Sinirlendim durduk yere.
an itibariyle intel mimarisi kullanan apple bilgisayarlara da kurulabilmektedir.
artık halihazırda kurulumu vardır. bahsi geçen adreslerde kurulum belgesi bulunmaktadır. tamemen türkçedir. zemberek adlı türkçe doğal dil işleme kütüphanesi vardır. pisi adlı paket kurulum eklentisi vardır. yalı adlı kurulum programı vardır. özetle tamamen orjinaldir.

ayrıca anadolu parsı türkiye için endemik olup soyunun tükendiği düşünülmektedir.
devletin kuvvetle muhtemel ab ülkerinden esinlenerek günün birinde bütün devlet dairelerini geçirmeyi hayal ettiği linux versiyonu. ilk sürümü geçenlerde yayınlandı. internete bağlamak için 3 gün uğraştım ama kendisi ile iletişim kuramadık. birde bunun server versiyonu çıkacakmış. konuşmayı yeni söken çocukların bile driversiz tanıdığı realtek 8139 u tanımayan bir işletim sisteminin server versiyonu eminim çok entry lere gebe.
son kullanıcı için gereken her türlü grafik, ses, video, download, anında mesajlaşma v.s. programıyla birlikte gelen, son derece kullanışlı ve bedava olan işletim sistemi.
su anda 1280x800 cozunurlukte kullandigim linux dagitimi
kurupta uygun ekran cozunurlugune getiremedim bilgisayarin olmadigi linux dagitimi
ekrana bakipta kusanlara 'vista'nin yanindan gecmemesi ogreten linux dagitimi
tonla para odeyip almaniz gereken vistanin yenilik diye sundugu seylerin hepsinin ilk gunden beri mevcut oldugu dagitim (bkz: tab) (bkz: beryl) (bkz: daha neler neler)
icinde yine tonla para veripte aldiginiz ofis yazilimlari, coklu ortam uygulmalari,gelistirme ortamlari, gibi bir cok uygulamanin ucretsiz geldigi linux dagitimi
usb'yi otomatik taniyan,cok anormal/az bulunan bir yaziciniz olmadigi surece yazici tanitmanin birseylere bok atmak icin ugrasilan zamanda 40 kere yapilabilecegi linux dagitimi
eger yapamadiginiz bir sey varsa sizi yardim etmek icin binlerce kisiden yardim alabileceginiz linux dagitimi
(bkz: pardus kullanici listeleri)
(bkz: pardus irc kanali)
(bkz: pardus forumu)
(bkz: pardus wiki)
Yukarida ki ozellikleriyle kapitalist duzenin insanlara unutturdugu yardimlasma kavramini insanlara yeniden hatirlatan isletim sistemi ustu bir seydir. Yardim alabileceginiz tum ortamlari kullanicilar hicbir karsilik beklemeden olusturmustur.* Yeni kullanicilarla eski kullanicilar arasinda soyle dialoglar sIk sIk yasanmaktadir.

yeni kullanici:abi bir sey daha soracam ya kusura bakma senide yoruyorum ama ?
eski kullanici soruyu cevaplar (cevabını vermek bazen saatler surse bile cevaplar)(Saatlerce 'acik kaynak','linux','ozgur yazilim' gibi kavramlarin anlatmak gibi ahiret sorusu olsa bile usenmeden cevaplar)
yeni kullanici: abi sen cennetliksin ya
aradan bir kac saat/gun/hafta/ay gecer
daha eski kullanici: bir sorum vardi yardim edebilecek olan var mi ?
eski kullanici: soyle daha eski kullanici ?
bu dizi surer gider..

bir gun seve seve olmasada kullanmak zorunda kalacaginiz linux dagitimi
güncel Önemli Başlıklar