adını anadolu parsının latince isminden alan, tübitak'ın geliştirip, türkçeleştirdiği ücretsiz linux işletim sistemi.
halihazırda tam kurulumu mümkün olmayıp cd den çalışmakta...
artık halihazırda kurulumu vardır. bahsi geçen adreslerde kurulum belgesi bulunmaktadır. tamemen türkçedir. zemberek adlı türkçe doğal dil işleme kütüphanesi vardır. pisi adlı paket kurulum eklentisi vardır. yalı adlı kurulum programı vardır. özetle tamamen orjinaldir.

ayrıca anadolu parsı türkiye için endemik olup soyunun tükendiği düşünülmektedir.
devletin kuvvetle muhtemel ab ülkerinden esinlenerek günün birinde bütün devlet dairelerini geçirmeyi hayal ettiği linux versiyonu. ilk sürümü geçenlerde yayınlandı. internete bağlamak için 3 gün uğraştım ama kendisi ile iletişim kuramadık. birde bunun server versiyonu çıkacakmış. konuşmayı yeni söken çocukların bile driversiz tanıdığı realtek 8139 u tanımayan bir işletim sisteminin server versiyonu eminim çok entry lere gebe.
1.1 Alfa3 sürümü upload'a sunulmuş olan linux sürümü, yakın zamanda 1.1 kararlı sürümünün çıkmasını bekliyoruz ailecek.
Milli savunma bakanlığı bünyesindeki Askeralma dairesi başkalığı tarafından kullanılacak ana işletim sistemidir artık kendileri.
http://cekirdek.pardus.or...og/blog.cgi?file=asal.txt
http://gezegen.uludag.org.tr/
türk yapımı işletim sistemi. microsoft ürünlerine vereceğimiz abartı paralar yerine kullanılabilecek anadolu parsı.
an itibariyle intel mimarisi kullanan apple bilgisayarlara da kurulabilmektedir.
pardus

Tubitak tarafından geliştirilmeye başlanmış, gönüllülerce destelenen türkiyenin geleceğinde büyük öneme sahip işletim sistemidir.
Bir Linux dağıtımıdır.

Bir Microsoft işletim sistemi 300 TL + microsoft office2003 380 TL (xp pro 780TL) = 680TL mininum fiyat
Virus derdinide düşünürseniz en az 50 antivirus , ticari yazılımlar için yine tonlarca para..
Birde sunucu kurucam derseniz 1000 TL de oraya..
Artık paranız kalırsa birde bilgisayar alırsınız bunları kullanmaya..

Pardusda OpenOffice,Gimp(Photoshop),Amarok(winamp desem çok hafif kalıcak, siz şarkı dinlerken yanda sözlerini gösteriyor en basit özelliği),
juk(winamp),kaffein(media player),mplayer(o da media player),KMplayer(o da media player), kopete(messenger),amsn(o da messenger),gaim(o da messenger),
Nvu(Dreamweaver),firefox(explorer),konquer(o da exp.),Blender(3 boyutlu modelleme programı)..
bunlar gibi yüzlercen açık kaynak kodlu program sadece sizin isteğinize bağlı ücretsiz..

Ufak bir matematik hesabı yaparsak
Bir bilgisayara 1000 TL (en az 1000) den bir şirketiniz var 30 bilgisayar, biraz daha büyütelim bir üniversite 300 bilgisayar,
biraz daha büyütelim ülke olarak 1.000.000. bilgisayardan 1.000.000.000 TL (1 katrilyon eski TL )

Ya biz korsan kullanıyoruz ne parası ? diyorsan
1) Ne zamana kadar korsan kullanabiliceksin ?
2) Siz evde korsan kullanıyorsunuz, herhangi bir şirket veya devlet kurumunun böyle bir imkanı var mı ?

Askere alma şubesi Pardusa geçti 4.500 bilgisayarla tasarruf 5.000.000 TL den daha fazla..

Donanım desteğine gelince hangi işletim sistemi donanım sürücüleri kendi yazıyor ? Pardus modemimi tanımadı tüü kaka demeden önce düşünceksin,araştırcaksın biraz bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayacaksın.Donanımın Pardus tarafından tanınmıyorsa donanımının sorunudur bu windows hiç bir donanım sürücüsünü kendisi yazmıyor hatta donanım üreticilerinden donanımın benim işletim sistemimde çalışsın istiyorsan şu kadar para aticaksın diyor, neden diyor ? tekel o yüzden.. Neden Ab'de, Çin'de büyük birçok firmada linuxa geçiş başladı? Bu tekelci yaklaşımlardan. Eğer donanımın herhangi bir Linux dağıtımıyla uyumsuzsa mail atıcaksın ben linux sürücülerini istiyorum diyeceksin.

isteyen kullanır destek olur Pardusun gelişimine isteyense uzaktan seyreder ben almayım der parayıda bayılır sebepsiz çöken işletim sistemine. Ama ister sev ister sevme mecburen geçeceğiz Linux dağıtımlarına fakat biraz ileri görüşlü olup erken davranırsak iyi ederiz.
Ülke olarak hep birşeyleri geriden takip ettik, en azından bilgi çağında bilgiyi kendimiz üretelim kodları açık sistemler kullanalım.Geriden gelmeyelim yine.

Linux dağıtımı kullanan firmalara örnek isterseniz
Google, Nasa, IBM , HP , SUN vb. ayrıca o hayranlıkla izlediğiniz görsel efektlerde Linux yüklü makinelerde yapılıyor.

Eski bir inanışa göre Linux dağıtımlarının görsellikten uzak olduğu söylenir, birde burdan bakabilirsiniz.
http://www.youtube.com/watch?v=w8nHA7_4rxI 3 boyutlu masaüstü ve Pardus.
Mandrake linux sürümünde windows'un kendi tanımadığı lifeview marka bt8xx kırmık'lı(chip) tv kartları otomatik olarak tanınıyor. Eğer çok merak edersek DiE(devlet istatistik enstitüsü) mantığıyla piyasada ki belli markadaki belli ürünleri toplar tak-çıkar şeklinde test ederiz. Eminim ki son RedHat yada Mandrake linux sürümü kendi başına tanıma oranında daha başarılıdır. Neden dersek , linux sürümlerinin daha hızlı geliştirildiği örneğini verebiliriz çünkü açık kaynak.

Evet linux çok önemlidir.. Çin , devlet içerisinde tamamen linux kullanımına geçmiştir. Bizde de durum ortada zaten. Üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği ve BÖTE(Bilgisayar Ve Öğretim Teknolojileri) bölümlerinde şu sıralar linux ve unix bilgilenimi ön plandadır. Linux kesinlikle gelecektir yarın amerikan hükümeti microsoft'a bile nanick deyierip kendi linux'una geçebilir(kapitalizm sen çok yaşa nasıl olsa en önemlisi para)
pardus'un sloganı "ulusal dağıtım"dır. ne hoş bir tesadüftür ki, pardus geliştircileri kısaca uludağ demektedirler bu slogana...
"ata" kod adını taşıyan pardus linux 1.1 beta sürümü 10 kasım 2006 tarihi itibariyle sunucularda yerini alacaktır. meraklılarına duyurulur.

(bkz: uludağ sözlük haber ajansı)
merak edenler ve denemek isteyenler için cd de çalışır vaziyette sunulan sürümü muhakkak görülmeli, bilgi sahibi olunmalıdır. pek çok kişi linux bilmediği veya kullandığı programlar windows tabanlı olduğu için pardus kurulumuna sıcak bakmıyor olabilir işte bu nedenle cd de çalışır durumdaki pardus ücretsiz indirilip kullanılabilir.

http://www.pardus.org.tr/urunler/index.html
görünümü de maskotları da ayrıca güzel olan linux sürümü.
Hollandalı pardus kullanıcılarının sayesinde Pardus, türkçe'nin ve ingilizce'nin yanı sıra 3. dil olarak Hollandaca'ya da kavuşmuştu. şimdilerde daha sıkı çalışıyorlar.
işte siteleri:
http://pardus-linux.nl/
cd den çalışan sürünü 1.1 kullandığım ve yaz başında terfi edeceğim (#839441) işletim sistemi.
resim işleyicileri ve çoklu ortam yürütücüleri oldukça başarılı.
ayrıca 3b masaüstü hevesi çekenlere:
http://www.youtube.com/re...2Baiglx&search=Search
11 kasim olmasina ragmen hala beta surumunun sitede yayinlanmasini bekledigim i$letim sistemi. e hadi karde$im turk gencligi test etmek ister.
kurulabilir beta versiyonu downloada hazir.
http://ftp://ftp.uludag.o.../pardus/kurulan/2007-Beta
pardus 2007 beta - 2 sürümü "sait faik" (sait faik'in 100. doğum günü anısına) kod adıyla 24 kasım 2006 günü uludağ ftp sunucularında yerini alacaktır. ilgilenenlere duyurulur.

http://ftp://ftp.uludag.org.tr/pub/pardus/

(bkz: uludağ sözlük haber ajansı)
pardus 2007, 18 Aralık günü resmi olarak duyurulacak. Aynı gün içinde pardus 2007'nin dağıtımına başlanacak...

(bkz: uludağ sözlük haber ajansı)
pardus tıpkı diğer (linux başta olmak üzere) işletim sistemleri gibi kurulan cd ve çalışan cd olarak ikiye ayrılır.

kurulan cd versiyonu, tıpkı windows kurulumundaki format işlemi gibi hard diske kurularak bilgisayarın çalışmasını sağlarken, çalışan cd versiyonu ise cd ye "kalıbı diske yazdır" ya da "boot edilebilir cd olarak yaz" seçeneği ile cd ye yazıldığı taktirde hiç bir kurulum gerektirmeden kullanılabilmesini sağlar. Bu şekilde yazılan cd yi bilgisayarın cd veya dvd rom una takılınca otomatik olarak pardus kullanımı başlar.

windows un kullanılması durumunda dışarıdan ekstra ücret ödenerek satın alınan office programı, cd/dvd yazıcı program, grafik-resim düzenleyici programları bütünleşik olarak sunan pardus kaynak tasarrufu da sağlamaktadır.

format atılarak kurulan versiyon için
http://ftp://ftp.pardus.o.../pub/pardus/kurulan/2007/

cd den çalışan versiyon için
http://ftp://ftp.pardus.o.../pub/pardus/calisan/2007/

linkleri kullanılabilir.
(bkz: pardus 2007)
Pardus 2007'nin çıkmasının ardından birkaç not:

-Kendi içinde ücretsiz gelen PDF gösterici , anında mesajlaşma programı ,Firefox ,Photoshop kadar işinize yarayabilecek bir çeşit paint * tamamen ücretsin bir Office seti ile hala neden Windows Vista planları yaptığımızı merak ettiren Türk yapımı işletim isitemi,gurur kaynağımız**.Ayrıca "Nazar" isimli anti virüs programıyla ve bu programa görev çubuğu üzerinde gelindiğinde "Kem gözlerden sakınmak" ile ilgili şeyler söyleyerek beni bitirmiş işletim sistemidir.En yakın zamanda sabit diskimi ikiye böldürtüp bir tarafına Pardus kurdurtma planları yaptırmaktadır*.

-Türk basınında manşetleri haketmiş olmasına karşın ya çıt çıkarılmayan ya da fısıldanan işletim sistemi.

-Açık akynak kodları kullandığı için diğer tüm Linux ve türevleri gibi güvenilirdir.

-http://www.pardus.org.tr/...jeler/index.htmladresinde görebileceğiniz birçok projeye imza atmış bir ekibin ürünüdür.Bu projeler arasında
--PiSi (Packages Installed Successfully as Intended),
--ÇOMAR (COnfiguration MAnageR), beni koparmış yaratıcı isimlere * sahiptir.

-http://www.pardus.org.tr/hakkimizda.html adresinden hem projeyi hazırlayan ekipi tanıyabilir hem de vizyon ve amaçları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

-http://www.pardus.org.tr/basin/haber06.html ve
http://www.pardus.org.tr/basin/haber05.html adreslerindeki haberleri gördükten sonra yukarıda Türk basını ile söylediklerimi biraz hafifletmem gerektiğini anladığım işletim sistemi.

Birkaç ufak detay:
-Pardus işletim sistemi ismini Anadolu Parsı (panthera pardus tulliana) 'ndan alır.
-Yukarıda saydığım herşey tak bir CD'ye sığabilir ve inanamayacağınız derecede ücretsizdir.
-Peki tüm bunlardan sonra bile biz hala neden Windows Vista yükleyeceğiz diye bilgisayar yenilemeye falan kalkıyoruz ki?*
alkışı hakeden türk yapımı bir linux işletim sistemi. ilerde çok iyi yerlere geleceğine inanıyorum.

bben bilgisayarıma yükledim.
karşılaştığım sorunlar:
* ekran çözünürlüğünü bir türlü ayarlayamadım (800x600 de kaldı, çok sinir bozucu bir olay)
* ekran çözünürlüğünü ayarlamak için yapmam gerekenler sitesinde yazıyordu, yapmaya çalıştım. yaparken kendimi kod yazıyor gibi hissettim (gerçi hepsi copy-paste i ama yine de çift tıkla olsun mantığına alışınca insan komut vererek birşeyler yaptırmayı garipsiyor).
* donanımı direkt olarak tanıdı. ama sorun şu ki wireless bağlanmak için ne yaptıysam başaramadım. en sonunda pardüs çöktü.
* üç boyutlu masaüstünü kullanmak için birkaç birşey yapmak gerekiyordu, yaptım çalıştı ama restart deyince bir daha çalışmadı.

bence denenip görülmesinde fayda var. denemek de çok kolay. live cd denen bir olay var, koyuyorsunuz cd sürücüsüne çalışan (live) cd'yi, işletim sistemini kullanmaya başlıyorsunuz. hiçbir kurulum vs gerek yok.
3d masaüstü ile görsel olarak doruk noktasında hazza neden olmu$tur.
Benim pardusu yüklemeden önce birçok korkum vardı ve ilk önce bir dizüstü bilgisayarı kobay seçtik ve işlere onda başladık. Bu sefer bizim çocuklar becermişler hemen ev bilgisayarıma yükledim.

Başlarda herşey iyidi ancak update edince kabuk değişti ve busefer normalde 3 bölüm olan -1inde Windows Xp Pro diğerinde de Windows vista yüklü- sabitdiskimin bir bölümüne kurdum. En büyük korkum windowsun bootunu görmemesiydi ve görmedi. Bende Pardus u silip o bölüme Vista kurdum ve bilgisayarı xp ile açtım.

Vmware workstation programını bilgisayarıma kurup 8 gblık sanal bir bellek oluşturdum ve şuanda pardusu Windows Xp altındaki bir pencerede kullanıyorum.

Korkan arkadaşlara bu yolu tavsiye ediyorum Pardus un elinden tutmamız lazım. Deneyin bence seveceksiniz.