bugün

herhangi bir kişiyi, suç işlemeye yönelten, kişinin illegal olmasına neden olan etkenlerdir.

yıllardır bir uzlaşma saglanamayan, kültürel ve sosyolojik olarak, yer yer birinin diğerine göre daha çok güçlendigi fakat genelde birbirine eş deger gerçeklik payı olan;

*kişiyi suç işlemeye kendi eğilimleri iter
*kişiyi suç işlemeye içinde yaşadıgı toplum iter

şeklinde, iki farklı tezi içinde barındıran bir sorunsaldır.
aldatılmak.
dingilin biri.
devlet kavramının kendisi.

devlet kavramı, genis bir grubun haklarını korurken, kucuk grupların haklarını korumakta eksiklik yasar. yasanan eksiklikler, bireysel olarak hak koruma cabasını dogurur. ve kendi hakkını korumaya calısan kisi, devletin getirdigi kuralları cignemeye baslar.
açlık. **
hayatın acımasızlığı...
bunun en güzel örneklerinden biri charlize teron a oscar getiren the monster yani cani filmidir. küçükken kardeşlerine bakabilmek için fahişelik yapmaya başlayan ve günden güne hayatın en diplerine atılan bir kadının, sadece hayatta kalabilmek için bir çok insanı öldürmek zorunda kalması ya da kendisini buna inandırması. etki tepki yasasına göre, bir etki ile karşılaşan insan taştan yapılmadığı için, bir tepki verecek ve bunlar belli bir seviyenin üstüne çıktıktan sonra da tepkiler suça dönüşecektir. genellikle toplum suçlanır, doğrudur, ideal bir toplum yaratabildik te suçları mı önleyemedik?
herseyi derinlemesine inceleten ve bu nedenle bir cok seye karsı kin, nefret, sevgi benzeri duyguları oluşturan aklıdır.
bireyin, yaşadığı toplumun yasalarına aykırı davranışlarda bulunmasına neden olan kişisel veya toplumsal etmenlerdir.

insanların birikimlerini ellerinden alan dolandırıcıların, yetersiz ceza alması veya 23 yaşındaki genci öldüren polise 4 yıl ceza verilmesi bu etmenlerden bazılarıdır.
(bkz: insan)
bürokrasi.
(bkz: aile)
bir tanıma göre ; suç , mevcut yönetime olan isyandır. tecavüz gibi suçları dışarıda bırakacak olursak bir bütün olarak sistemin kendisi suçun işlenmesine neden olan temel etkendir. malumunuz bozuk düzende sağlam çark olmaz.
abazalık *
(bkz: mesai arkadaşının mal olması)
iftira'dır.
sabahtan akşama biri seninle dalga geçerse eğer suç işleme olasığın artar.

(bkz: cinayet)
yakalanmayacagini sanmak veya bilmek onemli bir etkendir.
toplu taşıma araçlarında çakkıdı çakkıdı şeklinde sakız çiğneyen oksijen israfı insan evladı.
düşüncesizliktir. insanların davranışlarının başkalarıdna yaratabileceği rahatsızlığı düşünmekten aciz gerizekalılar olmaları benim gibi insanları bir hayli yıpratıyor açıkçası.
en basitinden; yolu tıkayan yayayı tekmelemek, yüksek sesli müzik çalınan aracı bazukayla patlatmak, sigara dumanını yüzünüze üfleyen şahsın sigarasını muhtelif bölgelerine tıkamak, sokakta siz anneyle falan yürürken yüksek sesle küfür eden ayıoğluayınınoğullarına aduket çekmek, yolculukları çekilmez hae getiren şahıslara fatality uygulamak gibi dürtülerin ortaya çıkması en azından benim hayatımın bir parçası haline geldi.
misantrop oldum ulan.
(bkz: uludag sozluk)***
kişinin dünyasının dış dünyaya ve dış etkenlere çok fazla bağlanmış olmasından kaynaklanır.

-kız için birbirini bıçaklayanlar
-para için kapkaçcılık yapanlar
kişinin kendi eylimleri ve kişinin içinde yaşadıgı toplumun etkileri olarak sınıflandırılan etkenlerdir.

eğer kişiyi suç işlemeye içinde yaşadıgı toplum itiyorsa, biz de aynı tolumda yaşadıgımız halde, biz neden suç işlemiyoruz?

eğer kişiyi suç işlemeye kendi eylimleri itiyorsa, neden işlenen suçların çoğunda; açlık, nefsi müdafa ve tamamen dış etkenlerden kaynaklanan bir çaresizlik söz konusu oluyor?

diye düşünüyor insan...
tikkyler.
(bkz: insan)
(bkz: düzen)
(bkz: sistem)

(bkz: insanı düzen sistem)