bugün

varoş

büyük kentlerin göç almalarıyla oluşan, şehrin merkezine uzak kenar mahalleler.

türkiye'de bakacak olursak çeşitli tiplerde gelişirler:

1- göç dalgasıyla anadolu'dan kopan güruhun, hemşehricilik nedeniyle belirli bir bölgede kurdukları gecekondulara popülist politikalarla verilen imar izinleriyle oluşan bölgeler. bunların en önemli özellikleri üç aşağı beş yukarı herkesin aynı bölgelerden gelmiş olmalarıdır. buraların insanları ya küçük yaşta çalışmaya başlayıp kalifiye işçi olurlar ya da bakkal, kahvehane gibi işletmeler kurarlar.

örneğin güngören bunlara örnektir. herkes elâzığ-malatya-diyarbakır hattından çıkmadır.

2- kurtarılmış bölgeler. bunlar dini ya da siyasal nedenlerle belli bir görüş ya da inancı paylaşan bireylerin toplu konut gibi projelere girerek kurdukları bölgelerdir. özellikle islamcılık hastalığından muzdarip bünyeler bu işe çok girerler. dışarıdan bakıldığında imar izni çıkmış gecekondu semtlerine göre daha derli toplu, yaşanır görünseler de garip bir havaları vardır. ortalıkta kolay kolay kimseciklerin olmadığı yerlerdir. hayalet kasaba ya da the walking dead havasından kurtulmalarının tek nedeni apartman dairelerinin camla kapatılmış balkonlarında kurumaları için asılmış çamaşırlardır. dışarıda dini bütün müslüman takılırlar ama kapalı kapılar ardında yemedikleri halt, işlemedikleri suç kalmaz.

örneğin başakşehir bunlara örnektir. bugünün akplilerinin zamanında ibb'den çarptıkları paralarla yaptıkları bir bölgedir.

3- lüks rezidanslar. bunlar kısa yoldan parayı kırmış, kıroyum ama para bende tiplerin yeni gösteriş mekânlarıdır. allah ın siktir ettiği yerlerde, genelde gecekonduların dibinde yükselen 150 katlı bloklardır. araplar'daki gökdelen çılgınlığının son noktasıdırlar. her şeye uzak ve pahalıdırlar ama her türlü hizmet de bulunur. aslında ikinci sıradakine benzerler ama biraz daha paralıdırlar.

türkiye'deki ilk örneği ataşehir'dir. bu aralar istanbul'un kuzey ormanları bölgesinde mantar gibi bitmektedirler. ali ağaoğlu'nun ayazağa'da jandarma arazisini tırtıklayarak yaptığı ağaoğlu my home, mashattan falan hep bu türe örnektir.