bugün

entry'ler (1)

düzce üniversitesi meslek yüksekokulu arıcılık

öncelikle bölüm, düzce merkezde değil; merkeze yaklaşık 36 km uzaklıktaki yığılca ilçesinde. yığılca küçük, yaklaşık 3 bin nüfuslu bir ilçe; köy havası hâkim. 2 bim, 2 a101, 1 şok, 1 tarım kredi marketi var, onun dışında birkaç yerel marketle hayat dönüyor. sosyal hayat çok sınırlı, burayı seçenlerin bunu bilerek gelmesi lazım.

kışın dersler yığılca’daki yerleşkede yapılıyor. baharla birlikte uygulamalar dagem’de (düzce arıcılık araştırma geliştirme ve uygulama merkezi) gerçekleşiyor. burada yaklaşık 130 kovan var ve öğrenciler pratik yapma şansı buluyor. dagem, bölgeye özgü yığılca arısı üzerine çalışmalar yürütüyor; zaten merkezin burada kurulma sebebi de bu. öğrenciler yılın belirli dönemlerinde buraya gelip uygulama ve staj yapıyorlar.

Bazı dersler düzce merkezdeki fen-edebiyat fakültesinde, mikrobiyoloji laboratuvarında işleniyor. bunun dışında zaman zaman etkinlikler oluyor: arı zehri etkinliği, farklı illerden gelen ziyaretler, hatta yök başkanının katıldığı bir program olmuştu. yılda 2–4 civarı etkinlik oluyor diyebilirim. barınma ise sıkıntılı bir konu. çimento fabrikasının açılmasıyla kiralık ev bulmak zorlaştı. ilçedeki evlerin çoğu almancıların; yazın 1–2 ay kullanmak için boş tuttuklarından öğrencilere pek ev vermiyorlar. bu yüzden çoğu öğrenci ya düzce’den gidip geliyor ya da kalacak yer bulmak için ciddi uğraş veriyor.

eğitim kalitesine gelirsek, ben şahsen orta düzeyde buldum. Çünkü zaten temel arıcılığı bilen biriydim ve bana çok ekstra bir şey katmadı, diploma dışında. Ama hiç bilmeyenler için iyi bir temel atma yeri. yani “ben 18 yaşındayım, arıcılıkla ilgili bir fikrim yok, öğrenmek istiyorum” diyorsanız bu bölüm size uygun olabilir. fakat zaten arıcılıkla uğraşıyor ya da ileri düzey bir şeyler öğrenmek istiyorsanız, burası temel seviye kalır. bu durumda diploma için kendinize daha yakın bir yeri tercih etmek daha mantıklı olabilir. özetle: sosyal hayatı çok kısıtlı, köy gibi bir yerde okuyorsunuz. ya bu koşullara uyum sağlayacaksınız ya da düzce’den her gün 70 km’ye yakın yol yapmayı göze alacaksınız. ama arıcılıkta sıfırdan başlamak isteyen için uygun bir seçenek.
© copyright 2005 - 2026