bugün

sevdiği entry'ler

torrent

protokol olarak p2p(peer-to-peer)yi kullanan, paylaşımda serverlardan çok, kullanıcıların eşit çalışma prensibine dayanan paylaşım türü. O kadar etkin ki internet trafiğinin 3 te 1 lik kısmı torrent trafiği tarafından kullanılmaktadır. Çalışma prensibi çok basittir:
Dosyayı paylaşacak kimse, öncelikle dosyanın boyut, isim... gibi temel bilgilerini içeren bir torrent dosyası yaratır. Bu dosyada ayrıca kaynak ile diğer insanlar arasında kurulacak bağlantıları düzenleyen tracker diye adlandırılan sunucunun ip adresini bulundurmaktadır. Bir dosyanın transferi için işte bu 30-40 kb lık dosya yeterlidir ve bir ön adımdır.

Sonraki adımda tracker olarak adlandırlan sunucuda torrent programı açılır ve torrent dosyası tracker olarak burada çalıştırılır. Doğal olarak tracker sunucusu dosyanın kendisini kopyalamaz. Daha sonra oluşan torrent dosyası web sitesi yardımı ile insanlara dağıtılır. Ve bu dosyayı uygun bir torrent istemcisi ile çalıştıran insanlar dosyayı paylaşmaya başlar. Kaynaklar (seeder) olarak, dosyayı indiren kişiler ise (leecher) olarak adlandırılır. Seederlar ve leecherlar aynı torrent dosyasını çalıştırdıkları anda, tracker sunucusu bu pc lerin ip adreslerini diğerlerine yollar ve bu serverdan bağımsız olarak bütün kişiler arasında bağlantılar oluşur. Diyelim ki bir seeder ile bir leecher bağlantı kurdu. Leecher seederdan dosya talebinde bulunur ve seeder dosyayı küçük parçalar halinde leecher'a gönderir. Bir leecher aynı anda birden çok seeder a bağlanabilir. Doğal olarak ne kadar seeder varsa bu o kadar hızlı bir paylaşım anlamına gelir. Ayrıca leecher larda kendi aralarında bağlantı kurabilirler. Bu sayede bir leecher dosyayı indirmeye başladığı anda kendisine gelen parçaları diğer leecher lara da gönderebilir. Bu sayede maksimum hıza ulaşılmış olur.

Torrent ile paylaşım olayına yeni başlayan insanlar, ilk başlarda torrent dosyalarını herkese açık olan, kayıt gerektirmeyen sitelerden edindiklerinden dolayı, hiç bir zaman iyi bir hıza erişemezler. Örneğin herkese açık bir sitede 3 gb lık bir oyunun seeder 10 adet görülüyorsa buna karşılık 300 tane leecherdan söz edilebilir. Doğal olarak 300 kişinin yüklendiği 10 kişi ile bağlantı kurulamayabilir, dosyanın indirilmesi aylar sürebilir. Bundaki temel sorun, torrent sitesinin, kişilerin indirme ve yükleme trafiklerini kayıt altına almamalarından kaynaklanır. Doğal olarak dosyayı indiren kişi diğer insanların dosyayı tamamlamasını beklemeden programı kapatır, ve diğer insanlar yüz üstü ortada kalabilir. işte bu gibi sorunlar insanları torrent den soğutur. Bu yüzden girdiğiniz torrent sitesinin üyelik sitemini desteklediğinden emin olun.

http://www.btsites.tk/ sitesinden istediğiniz türde dosyaları içeren, yüzlerce torrent sitesi bulabilirsiniz. isminin sonunda (L) ibaresi bulunan siteler, üyelik sistemi içerir ve şiddetle önerilirler.

torrent

Torrent ilk çıktığında Linux severlere yönelik bir yazılım olarak planlanmıştı. Linux yazılımları çok büyük boyutlarda olduğundan kullanıcılar dosya paylaşımında sorunlar yaşıyordu. Bu nedenle hem hızlı, hemde paylaşımda olanlara eşit ağırlık ve yük veren bir yazılım ihtiyacı vardı. işte bu noktada torrent teknolojisi meydana çıktı.

Gel zaman git zaman, gerek kazaa gerekse emule de ki prestij kayıpları artınca torrentin imajı ve popülerliği bir anda arttı. Fakat bu gerek oyun yapımcıları gerekse film endüstrisi için tam bir kaosun başlangıcı olacaktı...

Torrent'in çalışma esası:
Torrent'in çalışma esası aslında çok basittir: ilk ana sunucu dosyayı sisteme ve paylaşıma verdiği anda dosya torrent sistemi tarafından binlerce parçalara ayrılıyor. Daha sonra bu parçalar isteyen kişilere gönderiliyor. Böylece herkes parçaları aralarında paylaşmaya başlıyor.

Paylaşımda, elinizdeki dosya büyüklüğü yada hızınız önemli değildir. Paylaşımın en başındada en sonunda da herkes paylaşımda yer alır. Böylece hızlı bağlantısı olan kişilerin üstüne yüklenilmesi önlenir. Ayrıca en ufak bir hatada dosya hemen başka bir sunucudan istenerek hata payı en aza indirilir. Yani tam bir adalet sistemi olan p2p diyebiliriz.

resimlerle anlatalım;

Bu görüğünüz resimde klasik kazaa, emule gibi server tabanlı paylaşım sisteminin yönetimini görmektesiniz ---> görsel

işte bu da torrent sisteminin ana çalışma prensibi. Gördüğünüz gibi herkes eşit ağırlık üstlenip p2p deki en verimli paylaşım sağlanabilmekte ----> görsel

etkileri---
Bu kadar etkili bir yazılım korsanların eline geçince tabiki olan oldu. En son filmler vizyona girmeden p2p ye bile düştü. Mesela Star Wars serisinin son filmi daha vizyona girmeden p2p ye düşünce yada Doom 3 oyununun ilk günde 10 bin kopyası p2p de paylaşılınca torrentin ipide çekilmeye başlandı. En ünlü sitelerden 2 torrent sitesi kapanmasından tutunda FBI bile işin içine girdi. Bu günlerde ise mahkemelerde son durum görüşülmekte..

Sonuç----
Gerek kazaa gerekse emule gibi yazılımlardan sonra torrent de ağır yaralar almaya başladı. Yararlı dosyalar kadar onlarca zararlı dosya da torrent sisteminde paylaşılmaya devam ediyor.

Bakalım P2P sektörü yeni yönünü ne tarafta gösterecek...

kaynak: http://www.turktekno.net/ * *

google translate i vpn olarak kullanmak

yıllardır yapılabilen bir şey ama pek bilen yok. çok kullanışlı üçüncü parti yazılımlara ihtiyaç kalmıyor. yasaklı siteyi translate bölümüne yapıştırıyorsun çeviri yapılan kısımdaki linke tıklıyorsun her yere giriyorsun. hem sadece yasaklı siteler değil, türkiye'ye kapalı olan netflix, pandora, vevo gibi sitelere de girebiliyorsun:

örnek olarak netflix: https://translate.google....r/…edit-text=&act=url

not: Alıntıdır.