bugün

yoktur öyle birşey. arap toplumları veya iranın ne refahını gördünüz şu güne kadar.
wikipedia'da 2 dakikalık yapılmış bir şeriat tezididir. Bazı beyinler türk tarihini 1923'den başlattığı gibi islamı'da 632'de bitirmeye kalkıyor. imam-ı azam, imam-ı gazali imam- rabbani kurcalamayı tavsiye ederim. osmanlı şeriat ile yönetiliyordu. ki osmanlı adalat sistemi bir karıncanın bile hakkını gözeten bir hukuk sistemiydi üstelik 3 kıta'nın hakimi islam halifesi kanuni ye karşı. bugün senin modern hukukun değil karıncayı kendi götünü koruyamıyor. osmanlı oku delikanlı.
islamı eleştireceğim diye tarihsel gerçekleri çarpıtanların çabasıdır. ben de dini inançtan uzaklaşalı bir hayli oldu sayın ergen ancak laf sokacağım diye bol keseden sallarsan olmaz. inancını yenmek ile illgili bir şüphen varsa bunu doğru noktadan yakalamak gerekir; gerçekleri çatpıtarak değil...

zaten var olan durumu uzun uzun anlatıp kendimi yormayacağım çünkü bu konuda oryantalistler dahil herkes uzlaşmışken kimsenin cehaletini tatmin edemem. august bebel gibi sosyalist ve ilerlemeci bir karakter bile birçok kitabında uzun uzun anlatmış asrı saadette ekonomik, sosyal gelişmeleri(o dönemin şartlarına göre kıyaslarsak) -ki oryantalistler arasındaki en ters noktadaki adamdan bahsediyorum.

zekat, kadının miras hakkının olması, ganimetin dağıtılma şartları, cami gibi toplumsal eşitliğin oluştuğu ortamlar, atistokrasinin gücünün o dönemde biraz da olsa zayıflatılması, köleliğin kaldırılmasının şartlarının kolaylaştırılması ve kuran'in kölelerin azad edilmesini teşvik etmesi gibi birçok örneği var. bu saydıklarımın hiçbiri bana göre ideal değil(olsaydı zaten hala müslüman olurdum) ancak milletin kan davası güttüğü, kadının TAMAMEN bir mal olduğu dönemden bu geçişin bir şekilde sağlanması önemlidir.

bugüne bakarak yorumlarsak hata yaparız. ispanya endülüslerinde 1400lere kadar sürmüş olduğunu unutmadan, bu ekonomik ve sosyal açılımların islam coğrafyasına 900'lere kadar getirdiği inanılmaz ivmeyi yabana atamayız. öyle ki birçok islam ülkesi geçmişin ivmesiyle uzun süre güçlü ve zengin kalabilmiştir: osmanlı, iran, babür, vs. amk üç cümle yazacaktım yine uzattım boşuna.
günümüz seküler bakış açısı ile ele alındığında ve taraflı kişilerce aktarıldığında sadece vahşet izlenimi olarak sunulan ironik refahtır.
halbuki böyle bir şey yok.