bugün

iki hafta öncesine kadar sadece sözlükte olduğunu sandığım tiptir. iki hafta önce berberde traş olurken, televizyonda haberler veriliyordu. orman söndürmek için uçuş yapan bir pilotumuz şehit düşmüştü. yerleri silen s.kim kadar çocuk ise bunu duyduğunda "o kadar kolay mı ya şehit olmak, adam düşüp öldü diye cennete mi gidecek usta" diyerek ustayı gaza getirme amaçlı bir pas attı berbere. s.kim kadar berber çırağının cehaletini sorgulayacak değilim ama o çocuğu, görev esnasında ölen bir adama din üzerinden laf sokmak isteyecek şekilde yetiştiren ailenin .mına koyayım.

bir çok kültür ve toplulukta şehit kavramı vardır ve çoğu öyle olmakla birlikte hepsi dini bir terim değildir. örneğin türkçe'de şehit "kutsal bir ülkü veya inanç uğruna ölen kimse" anlamına gelmektedir. kendi inancı uğruna ölen hristiyanlar da şehittir, müslümanlar da. vatan için görev yaparken ölen kişiler de şehittir ve bu mertebe ve doğurduğu sonuçlar yasalarla da belirlenmiştir. bu kişilerin dini inancının olup olmamasının veya var ise ne olduğunun bir önemi yoktur. bir çok dinde sınırları çizilmiş şehitlik mertebesi olduğu gibi, sadece vatani görev durumunda ortaya çıkan şehitlik kavramları vardır.

"sonuçta kökü islam kültüründen gelmiş bir kelime o" diyenler olacaktır fakat şehit kelimesi islamdan önce'de kullanılan bir kelimedir, islam sadece bu mertebeye erişme kurallarını değiştirip kelimeyi sahiplenmiştir yani köküne ve ilk kullanımına inecek olursanız zaten ilk kez kuran ile karşımıza çıkmamaktadır. türkçe'de oradan buradan gelmiş kelimeler çok olduğu için zaten kökünün çok da önemi yoktur, önemli olan türkçe'de hangi anlamla kullanıldığıdır. biz bünyemize "şehit" kelimesini katmışız. kendi vatanını savunurken ölen bir hristiyan'da kendi kültürüne göre şehittir ve bunu dilimizde karşılayan tek kelime de budur.

yani olay şudur ki ne şehitlik kavramı islamla birlikte ortaya çıkmıştır, ne de "şehit" kelimesi. bu bir gerçekliktir, senin tanıyıp tanımaman bağlamaz. öte yandan türkiye cumhuriyeti'nde vatani görevini yaparken ölen herhangi birisi inancına bağlı olmaksızın şehittir. bu yasalarla sabit bir durumdur ve bunu tanımaman yasaları tanımadığın anlamına gelir.

bu ülke için ölen adam dini ne olursa olsun şehittir fakat ne kadar önemi var? sonuçta bu bir mertebe ve değeri sadece insanların ona yüklediği kadar. din mevzu bahis olduğunda, yeri gelince amına kodumun teröristlerinin bile arkasında duran adamların, kendilerince sahiplendikleri bir mertebeyi bu vatan için ölen kendi insanlarına layık görmemesi gerçekten çok yazık.