bugün

oyunun sorunsuz oynanabilmesi için donanım gereksinimleri: kapitalizm, medya, iktidar.
önce büyük insan güruhu sınırları belirli bir alana alınır.
buna "halk" adı verilir.
halk, 4 ya da 5 yılda bir sandık olarak adlandırılan bazı diyarlarda bilgisayar bazılarında da ahşap yapılara, kendisini yönetmek istediği grup ya da zümreye "oy" adı verilen seçim şansı sunulur.

yönetici: başkan, cumhurbaşkanı, başbakan olarak ta adlandırılan, genellikle sınırları belli alanda yaşayan "halk" olarak adlandırılan güruhtan farklı bir yaşam tarzı edinmiş, varlıklı, vergileri toplayıp halk için yararlı işler yapmaya yemin etmiş, belli bir zümre ya da grup.
bu kişiler 4 ya da 5 yılda bir halkın ayağına giderek bizzat oy talep ederler. bu durum isteğe bağlı olsa da ayağa gitmek faydalıdır.
bazen halktan da yönetici çıksa da bu pek tavsiye edilen bir durum olmaz oyunda, zira bu zümre kendinden olmayanı bir şekilde lağveder, ya da kendine benzetir.
çark olarak adlandırılan süreç ise bir sistemliliğin kavramıdır. bu oyunda çarkları elinde tutmak önemlidir. bu çarklarda yürümeyen işlemler sık sık "skandal" olarak adlandırılan kavramlarla cezalandırılır. bu oyunda en istenilmeyen durum budur.
oyunun içinde farklı aşamalarda farklı ülkeler sınıflandırılır.

özgürlük oyunun sonunda vaad edilendir. fakat görülür ki, her aşamada oyun biraz daha çıkmaza girer.
eğer tüm aşamaları geçip istenilen bir vatandaş olursanız oyunu kazanırsınız. mutlu mesut bir emeklilik sizi beler.tabi çok şanslı olmanız lazım.
12 haziran'da bir kez daha oynanacak oyundur. ihtimal dahilindeki hükümet senaryolarına bakıyorum da acaba hangisi zenginlere köpeklik etmek yerine emekçilerin çıkarlarını koruyacak. cevap: hiçbiri.
konuyla ilgili kısa bir yazı için:

https://arsiv.wordpress.c...allari-kim-secer/#more-86

yazar genelde belli görüşten siyasetçileri örnek vermiş, ama karşı görüşten de birçok adam var. zaten çoğu türk siyasetçi "önce onlardan gbi görünürüz, sonra millete hizmet ederiz" kafasındaymış.