bugün

gelibolu yarımadasının denize çok yakın yerinde büyük zorluklarla tamamlanan anıttır.1915 yılında 1. dünya savaşının çanakkale cephesinde kahramanca ölen askerlerimizin anısına dikilmiştir.
anzakların her sene ziyaret ettikleri yer.
tadilatı için yalvar yakar sponsor aranan müteahhit aranan abide..şehitlere ne kadar kıymet verdiğimiz ortada layla yapılacak olsa bi yere herkes yarışa girerdi..yada plaza filan..unutun bakalım geçmişi geleceği nasıl göreceksiniz..
(bkz: çanakkale şehitlerine)
http://www.360tr.net/17_canakkale/gelibolu/ adresinden sanal tur ile tüm yarımada gezilebilir.
(bkz: çanakkale savaşı nı gereğinden fazla abartmak/#5722649)
kocaman bir anıttır. kenarında durup ege denizine baktığınızda orada bekleyen düşman gemilerini ve o günkü korkunç durumu aklınıza getirir. denizden yağan toplara rağmen savunmayı geri çekmeyen şehitlerimize bir kere daha dua edesiniz gelir.
gelibolu yarımadasının uç kısmında, morto koyu gerisinde yükselen hisarlık tepe üzerindedie. bu takim tepe üzerinden birçok yerden görülmesi ve şehitlerimi hatırlatması sebebiyle çok anlamlıdır. morto koyu önündeki hisarlıktepe üzerinde çanakkale savaşlarında bu cennet vatan için canlarını veren 253.000 şehidimizin anısına inşa edilmişdir.temeli 19 nisan 1954 tarihinde atılmış ve 21 ağustos 1960 tarihinde ziyarete açılmıştır. yüksekliği 41.70 cm. dir. mimarları doğan erginbaş ve ismail utkular dır.anıt, 625 metre karelik bir alanda dört ayak üzerinde yükselir.ayakları arası açıklık 10 metre ve bir bacağının kalınlığı ise 7.5 metre dir.çanakkale şehitleri anısına yapılan anıtın altında savaş eserleri müzesi bulunmaktadır. bu müze 1971 yılında bölgeyi ziyarete gelen ingiltere kraliçesi elizabeth tarafından hizmete açılmıştır. abidenin girişte sol tarafında ise t.c kültür bakanlığınca 1992 yılında yaptırılan çanakkale şehitliğinde yurdumuzun her bir köşesinden vatan savunması için çanakkale'ye koşan ve en kıymetli varlıklarını, canlarını veren aziz şehitlerimiz huzur içerisinde dinlenmektedirler.

şehitliğin giriş kapısında hemen sağda mustafa kemalin 1934 yılında yabancı askerlere hitaben yazdığı ve o zamanları iç işleri bakanı şükrü kaya tarından anazak gününde okunan sözleri yer alıyor. buradan biraz daha ilerlediğimizde ise karşımıza kuran da şehitler için gönderilen ayet;in meali ile hz. muhammedin sözlerin içer diğer bir kitabeyi göreceğiz. şehitlikte bir şadırvan,mustafa kemali anafartalarda gösteren tunçtan bir heykel ile şefkatli türk askerinin de antı göze çarpacaktır. 2004 yılında şehitliğimizde değişikler yapılmıştır. temsili şehitliğimiz anıtın önündei alana alınarak ay-yıldız şeklinde tekrar düzenlenmiştir.bu temsili şehitliğimizde adı mehmet olan ve memleketi yazan 131 isimli mehmetimizin temsili kabri bulunmaktadır. tam karşımızda ise çanakkale savaşlarını anlatan 3 *45 ölçülerinde rölyef bulunur ve anıtın tavanında ise mozaikten yapılmış türk bayrağı vardır. *
mehmet akif ersoy'un bu abide için yazdığı bir dörtlük;

şehitler abidesi için

gökkubbenin altında yatar,al kan içinde,
ey yolcu,şu toprak için can veren erler.
hakk'ın bu veli kulları taş türbeye girmez,
gufrana bürünmüş,yalınız fatiha bekler.
41,7 metre boyundadır.

atatürk ün boyu 1,7 metre

çıkar ondan, ne yaptı ? 40 yaptı değil mi ? bu söylenenler espri değildir. olayın aslı; atatürk "buraya en az kırk metre boyunda anıt yapılmalı" der. ve sonra kırk metre ye atatürk ün de boyu olan, 1 metre 70 santim eklenerek abide inşa edilir.
geliboludaki ingiliz ve fransız anıtlarından çok sonraları nihal atsız ın da ısrarlı yazıları sonucu yapılan anıttır. bir türk şehitlik abidesi değildir ama. duygusuz uzanan dört ayaklı bir taş yapıttır. ucubedir bir bakıma. türk şehitleri için değil çanakkale de ölen tüm insanlar için yapılmıştır. dört ayağı dört kıtayı temsil ediyormuş, pehhh. oysa ingiliz ve fransız sadece kendi askerleri için yapmış ve milli kimliklerini anıtlarına yansıtmışlardır. dikkati çekerim anıtlar türkiye de, çanakkale de, gelibolu da.

görünce yarı resmi şoke olmuştum. anıtta türk mimarisi olmadığı gibi anıtın tam altına girdiğinizde tavana yapıştırılmış bir türk bayrağı resmi vardı sadece. üzüldüm ama derdimi kime anlayatım. vay be diyemedim. bu ve benzeri ihmaller sonucu gittiğim çanakkale den şehitlerimizden özür dileyerek ayrılmıştım. hayallerimdeki gelibolu daha anlamlıydı. insanlar oraya resim çektirmeye ve piknik yapmaya gidiyor zağar. sağlık olsun hadi bakalım.
Türkiyede gezip görülmesi gereken muhteşem kültürel mekanlarimizdan biri.
görsel

Çanakkale Şehitler Abidesi açılışına katılan bir bacağını vatan uğruna feda etmiş Çanakkale gazisi, Ağustos, 1960.
Yaşadığım şehirde bulunan kutsal ve en anlamlı eserdir.
görsel

Çanakkale Şehitler Abidesi' nin boyu 41.7 m. dir. Ancak bunun bir hikayesi vardır.

Bir gün Atatürk'ün yakın arkadaşı olan gazeteci Ruşen Eşref Bey, Atatürk'e "Paşam Gelibolu Yarımadasına bir şehitler abidesi yapalım. Sizce boyu ne kadar olsun der" Atatürk ise "Siz oraya 40 metre boyunda bir anıt bile dikseniz şehitlerimizi hakkını ödeyemeyiz" der. Bunun üzerine Çanakkale Şehitler Abidesi'nin Atatürk öyle betimlediği için 40 metrelik bir anıt olarak dikilmesine karar verilir.

Daha sonra yine de hakkını ödeyemezsiniz dediği için de üstüne Atatürk'ün boyu olan 1,70 de eklenmiştir. Çanakkale Şehitler Abidesinin boyu 41,7m. olur.

(Atatürk'ün boyu konusunda farklı görüşler vardır. 1.68 ile 1.74 arasında görüşler vardır. Anıt yapılırken Atatürk'ün boyu 1.70 kabul edilmiştir.)

https://www.facebook.com/...6/posts/3795966717114449/