bugün

istanbul'a ulaşmak isteyen ve güneyden deniz yoluyla gelebilecek bir ordu önce çanakkale'yi ve marmara denizini aşmalıdır.

aynı özelliklere sahip daha kolay korunabilecek bir kent varken risk almak istememişlerdir, traklar ve romalı'lar.
istanbul iki kara parçasının en yakın olduğu yerdir. tarihi yollar açısından daha kestirme bir güzergahtır. haritaya bakınca ben bunu görüyorum.
edit ekleme: bu çanakkale aşırı rüzgarlı bir yer. istanbul bu açıdan biraz daha dingin. yaşamaya da daha elverişli.
peygemberimizin hadisine mazhar olmadığından olabilir. kesin bundandır.
osmanlının istanbula önem vermesinin nedeni istanbulun kızıl elma olmasıdır. islam paygamberi muhammed'in vasiyeti istanbulun islam toprağı olması yönündedir. ayrıca çanakkalenin akdenize kıyısı olmasından dolayı venedik,ingiltere gibi donanması çok güçlü olan ülkelere karşı savunmasının yetersiz kalmasıdır. nitekim 1.dünya savaşında bir çok saldırıya maruz kalmıştır.
Tarihtir tabiki de, istanbul yüz yıllarca osmanlının başkenti olmuş, osmanlıdan da önce kurulan bizans - doğu roma - gibi buyuk devletlerin baskentliğini yapmış, tarihte önemli olaylara şahit olmuştur. Ancak çanakkale o meşhur cephesinden baska herhangi bir üne sahip olamamıştır ne yazık ki..
istanbul boğazının en yakın olduğu nokta 685 çanakkale boğazının en yakın olduğu nokta 1250 metredir.
ancak istenbulu farklı kılan jeopolitik önemidir.
rusya'dır. zamanında sıcak deniz politikası gütmesi istanbul'u bu kadar cazip bir yer kılmıştır. karadenizden, marmara denizine geçmesi demek çanakkale boğazını zaten elini kolunu sallaya sallaya geçmesi demektir. marmara denizi bu ülkenin içinde bir deniz olduğuna göre ve sen bu denize gemini soktuysan istediğin şekilde hareket edebilirsin.
istanbul yıllarca bilinen dünyanın merkezi konumunda olmuştur, devralındıktan sonra da haklı olarak hakettiği önem verilmeye çalışılmıştır.
tarihe bakılırsa istanbulun fethi çanakkale savaşından önce olmuştur. (1915) hatta osmanlı devletinin başkenti olmuştu
orta çağ bitip yeni cağın başlamasına tanıklık etti istanbul. itilaf devletleri; osmanlı imparatorluğu'nun başkent istanbul'u alarak istanbul ve çanakkale boğazların kontrolünü ele geçirmeye çalışıyordu. yani her olayın başında istanbul geliyordu heralde hep bunun gibi nedenler yüzünden daha ünlüdür istanbul. yani çanakkalede bir fatih sultan mehmet köprüsü yok. bir kız kulesi, galata kulesi, yerebatan sarayı, ayasofya, surlar vs. yok yani buram buram tarih var istanbulda o yüzden çanakkaleden ünlüdür diye düşünüyorum. ama çanakkalede canımız. çanakkale geçilmez.
boğaz ve anüs arasındaki fark gibidir. uzunluk veya kısalık değil, güzellik, gizem, kültür, emek vs. efenim.
istanbul'u gören birinin merak etmeyeceği konudur.
çanakkale gibi boğazı olan bir başka kentin değil de istanbul' un olayın merkezine oturtulmasını sorgulayan sualdir.

birçok fark var elbette. ama ben konuya açıklık getirmek yerine buradaki eblehliği göz önüne sermek istiyorum. yahu adam bi şekil sormuş neden istanbul öne çıkarılmış falan diye. yazılanlara bak; çanakkale o dönem daha dağlıkmış (ilgilisine (bkz: orojenez)), istanbul tarihtir, kız kulesi oradadır, dünyanın merkezi olması...öeeh.

lan zaten adam saçma da olsa neden böyle gelişmiş bu iş diye soruyor. hayır bir şey tartışıyorlar ama ne tartıştıklarını dahi bilmiyorlar. neden-sonuç farkını çizemeyen adamlarla aynı sözlükte yazmak, aynı segmentte olmak cidden zor valla. bir de tüm bu andavallığın üzerine benim yazdığım format gerekçesiyle silinirse odamda ayağa kalkıp 1 dakikalık kaygı duruşu yapacağım.