bugün

(astronomide) çoban yıldızı.
(bkz: tahir le zühre meselesi)
derler ki, aşk da unutulurmuş her şey gibi.hem de yaşanıp bittikten,soğuyup küllendikten sonra değil,tam da doludizgin devam ederken unutulurmuş aşk.
neyse ki,zühre yıldızı varmış göğün üçüncü katında.halen aşık olup olmadıklarını ve eğer aşıklarsa kime aşık olduklarını hatırlayamayanlar,göğün üçüncü katına çıkıp,zühre yıldızının elindeki aşk aynasına bakarlarmış.baktıklarında gördükleri yüz,aşık oldukları kişinin yüzü olurmuş.

derler ki,bazıları sadece zifiri karanlık görürmüş aynada.böylelerinin hafızalarından şüphe etmeleri yersizmiş.çünkü tekleyen hafızaları değil,yürekleriymiş.

Elif şafak mahrem adlı romanından.
(bkz: venüs)
(bkz: zührevi)
Babil'de sınav için gönderilmiş iki melek (bkz: Harut ve Marut)'un şarap içip puta tapınmalarına ve adam öldürmelerine sebep olan dilberdir. Allah tarafından ibret için çobanyıldızı(venüs) olarak gökyüzüne asıldığı rivayet edilir..
tahir'in yavuklusudur.
kökeni arapça olan anlamı çoban yıldızı manasına gelen kız adı.

hikayesini anlatmak gerekirse,
bir rivayete göre allah katında, harut ile marut adında iki melek, insanların yeryüzünde işledikleri günahlar hakkında ileri geri konuşur, ademoğlunun akılsızlığı ile alay eder dururmuş. allah da 'emeğe saygı lütfen' diyerek içlenmiş olacak ki bu meleklerle bir anlaşmaya koyulmuş. anlaşmaya göre harut ile marut gündüz insan fıtratıyla yeryüzüne gönderilecek gece ise özel bir dua okuyarak tekrar gökyüzüne bir melek olarak yükseleceklermiş.
böylelikle melekler her türlü insani fiziksel ve duygusal donanımla insanlar arasına karışmışlar.

melekler yeryüzüne - derlek ki lut bölgesine - iner inmez başlamışlar içkiye hovardalığa. bir de zühre adında güzelliği dillere destan hafif meşrep bir kadınla karşılaşmışlar. zühre, seksapalitesiyle tüm erkekleri dize getiren, dilediğini yaşatıp dilediini öldürten fettan bir güzelmiş. Haru ile marut'u da ayartması çok sürmemiş. daha ilk geceden ikisiyle de ilişkiye giren zühre, ikinci gece için bir şart koşmuş ve belalısı olan bir genci öldürmelerini istemiş. zührenin güzelliğinden ve şehvetinden gözü dönmüş melekler adamın canına acımadan kıymışlar. üçüncü gün de bol şarap ve afyon eşliğinde gönüllerince eğlenmişler.

ilk iki geceden harut ile marutu gözlemiş olan zühre üçüncü günün gece yarısı duayı okumuş ve bütün günahlarından arınarak gökyüzüne yükselmiş. O anda göğün en parlak yıldızlarından biri olan ve ilerde de venüs adıyla anılacak olan parlak bir yıldız oluvermiş zühre.

Harut ile Marut ise allah tarafından lut gölünde cezalandırılmış. lut çukurundan hala gelmekte olan koku ve sesler ise bu hikaye ile ilişkilendirilmekteymiş yıllardır.

(bkz: zührevi hastalık)
"sandım ki zühre yıldızı
şavkı beni yaktı geçti"

cümle içinde kullanım.
Arapça kökenli, Çoban Yıldızı anlamına gelen bayan ismidir. Ayrıca Tahir ile Zühre destanındaki bayan karakterdir.
"pardesüde en önde" gibi gıcık bir sloganı olan marka.
Güneş Sisteminde, Güneşe uzaklık bakımından ikinci sıradaki gezegen. Ayrıca Zühre, Çolpan veya Çoban Yıldızı olarak da bilinir. Bu gezegen adını Eski Roma tanrıçası Venüs (Eski Yunan Mitolojisi'nde Afrodit)'ten almıştır. Kendi ekseni etrafında, Güneş Sistemindeki diğer tüm gezegenlerin aksi istikamette döner. Güneş etrafındaki dönüşünü 224.7 Dünya gününde tamamlar.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Z%C3%BChre
venüs'ün diğer ismi.