bugün

2004 yılında uluslararası stratigrafi komitesi'nce bulunan fosillerden ve jeolojik olgulardan referans alınarak hazırlanmış çizelgedir.

Buna göre dünyamız belirgin 4 zaman dilimine ayrılmıştır.
Bunlar prekambriyen, paleozoyik, mezozoyik ve senozoyiktir.

Prekambriyen denilen zaman, günümüzden 3,5 milyar yıl önce başlar ve 2.9 milyar yıl boyunca devam eder. arkeozoyik ve proterozoyik olmak üzere iki döneme ayrılmıştır. Arkeozoyik dönem, yerkabuğunun oluştuğu dönemdir. Proterozoyik dönemde ise yaşamın başlangıcı olan döneme işaret eder. Algler ve su yosunları ortaya çıkar.

Paleozoyik zaman ise günümüzden 542 milyon yıl önce başlar ve 291 milyon yıl boyunca devam eder. Bu zamanda kendi içinde kambriyen, ordovisiyen, silüriyen, devoniyen, karbonifer ve permiyen olmak üzere dönemlere ayrılır.

Mezozoyik zaman ise günümüzden 251 milyon yıl önce başlayıp yaklaşıp 184 milyon yıl boyunca devam eder ve 65 yıl önce sona erer. Bu zaman da kendi arasında triyas (trias), Jura ve kretase olmak üzere 3 döneme ayrılır.

Son zaman dilimi olan Senozoyik zaman ise 65 yıl önce başlamıştır ve halen devam etmektedir. Bununla birlikte senozoyik zaman'ın da kendi içinde yeralan dönemleri olmuştur. Bunlar paleosen, eosen, oligosen, miyosen, pliyosen, pleyistosen ve holosen dönemleridir. insanoğlu 20.000 yıl önce başlayan holosen dönem içinde ortaya çıkmış daha doğrusu dünya üzerindeki egemenliği bu 20.000 yıllık süreç içinde gelişmiştir. Milyonlarca yıl hüküm süren canlıları düşündükçe varlığımız henüz ciddiye alınmayacak kadar kısa bir dönemi kapsamaktadır. (dinozor kitabı-mümtaz arıkan)