bugün

Periyodik cetvelin en tepesinde bulunan ve atom numarası 1 olan hidrojen evrenin kütlesinin yüzde 75'ini oluşturur ve evrende en çok bulunan elementtir. Ayrıca dünyadaki en uçucu ve yanıcı element olan hidrojen doğada saf halde bulunmuyor.

Hidrojen, Yunanca "su oluşturan" anlamına geliyor ve suyun elektrolize edilmesiyle sıvı halde üretilebiliyor. "Yeşil hidrojen" de kavram olarak, "sürdürülebilir yollarla elde edilen elektrik kullanılarak sudan sıvı hidrojen üretilmesi anlamına geliyor.

Sıvı hidrojen teknolojisi doğa dostu olsa da bazı çevreler tarafından eleştiriliyor. Zira sıvı hidrojenin randımanı nispeten düşük ve üretimi de diğer teknolojilere göre biraz daha pahalı. Ancak Enapter şirketi geliştirdiği AEM elektrolizerleriyle işte tam da bu soruna çözüm getiriyor ve evde dahi "yeşil hidrojen" üretimine olanak sağlıyor.

Yeşil hidrojen, yalnızca yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektrik kullanılarak suyun elektrolizi ile üretilir. Kullanılan elektrik %100 yenilenebilir kaynaklardan sağlandığı için seçilen elektroliz teknolojisine bakılmaksızın, karbondioksit içermez. Yani son kullanımı karbon salımına neden olmaz. Hidrojenin “yeşil” olarak kabul edilebilmesi için yenilenebilir kaynaklardan veya karbon tutma ve depolama teknolojisine sahip karbon bazlı kaynaklardan üretilmesi gerekir.

Yeşil hidrojene ek olarak beş renk daha var: Gri, mavi, pembe, sarı ve turkuaz.

Hidrojenli ve elektrikli sistemler geleceğin enerji ihtiyacını karşılamak için şu anda en çok kullanılan ve geliştirilen teknolojiler. Elektriği depo etmek için içerisinde onlarca kimyasalın kullanıldığı ağır bataryalara ihtiyaç duyuluyor. Ancak hidrojenin böyle bir sorunu yok. Hidrojen tıpkı fosil yakıtlar gibi sıvı hale dönüştürülerek depo edilebiliyor.

Enapter'in AEM elektrolizerleri yaklaşık 2.4 litre su kullanarak bunu hidrojene dönüştürüyor. Bu hidrojen miktarı bir evin enerji ihtiyacını günlerce karşılayabiliyor.

Enapter'n teknolojisinde, enerji depolama kapasitesine göre evin enerji ihtiyacının karşılanması uzayıp kısalabiliyor. Ancak sistem kısaca bir sifon çekiminde harcanan 5 litre suyun neredeyse yarısını kullanıyor. Bu miktar Bir bulaşık makinesinin kullandığı suyun (yaklaşık 20 litre) hemen hemen 8'de 1'ine eşit.

Enapter şirketinin kurucusu Vaitea Cowan

görsel