bugün

çok eski bir yemek yeme alışkanlığıdır.sini isimli büyük ve yuvarlak tepsiye konan yemeklerin,tahta yer masasına konulmasıyla oluşur.insanlar bağdaş kurmak suretiyle yer sofrasındaki yerlerini alırlar.
çok kardeşli evlerde ailelerin pratiklik açısından tercih edeceklri sofradır. kardeşliğin hat safhada olduğunun göstergesidir omuz omuza yemek yemek.
bağdaş kurma, yere diz çökme özürlü bünyelerde yemeği işkenceye çeviren yeme biçimi.
mideyi tika basa doldurmayan yemek bicimidir.
alışık olmayanlarda ayak ve bacak uyuşmalarına sebep veren sofradır.
damalı ve iki renkli desene sahip bezi bulunmaktadır üzerinde.
yerden kalkan tozlara yapışmış bakterilerin yemeklere sos olduğu primitif insan adeti.
ahanda böyle birşeydir.

görsel
osmanlı devleti zamanında yemek yeme şekli yer sofrası ile olurdu. hakikaten yer sofrası daha iy, bakteriymiş, mikropmuş kimin umrunda? yer sofrası iyidir iyi..
en samimi en güzel sofralardır. evet.
Türklerin maneviyatının güçlü olduğu dönemdeki yaptıkları şey.
yer sofrası candır. masadaki samimiyetsizliğin aksine samimidir, içtendir.
samimiyettir yer sofrası, lezzettir. Özellikle kış aylarında, soba yanarken o odunun çıtır çıtır sesi ve sobanın önünde bulunan kapağın deliğinden görülebilen ateş çıngıları eşliğinde, yere serilen bir sofrada yenilen yemeğin tadını, şuan en lüks bir lokantada bile alamıyoruz. En azından bazılarımız..
yerden kalkan tezek zerrelerinin tabaklara dolduğu besleyici sofra.
çocukluğum boyunca üzerinde yemek yediğim sofradır. verdiği samimiyet insanı hayran bıraktırır. hala ailemin evine gittiğimde yer sofrasında yemek yeriz.
sol ayak üstü oturulup,sağ ayağı dikerseniz sünnetullah'tır.Ayrıca bilimsel anlamda bu halde mide çıkış deliği kapandığı için yemekler tam sindirilmeden ince bağırsağa aktarılamaz(faydalı) ve de mide küçüldüğünden az yiyecek yemek gerekir zira çok fazla yemek ''reflü'' ye sebeb olabilir
Cok samimi olan sofradir. Hala daha bircok evde yapilir.
aynı kaba kaşık sallayan insanların tükürük paylaşımında bulundukları samimi sofra.
ayak kokusunun hakim olduğu sofra.
insanların yernde çömelerek yaşadığı dönemlerden kalma gelenek. daha sonra modern insan ayağa kalktı, kendine yüksek yerleri layık gördü.
görsel
hiç yadırgamadığım durumdur, hala da yerim yer sofrasında. bunun modernizmle, sosyolojik tahlillerle, onla bunla alakası yok.
Bağdaş kurularak oturulan en güzel sofradır hele bir de kalabalıksan asker biçimi otur bakalım. Uyuşsa da ayakların ne tatlıdır o his.
Dene bakalım sandalyede bağdaş kurmayı. Olmuyor değil mi?
Kendimden biliyorum.
ayak kokusunun soğan kokusuna karıştığı sofra.
bu milletin değeridir.