bugün

Yeni-Hegelcilik, Hegel'in diyalektik düşüncesinin 20. yüzyılda yeniden ele alan ve bu yönde gelişme gösteren felsefe yönelimi. Almanya dışında Fransa, ingiltere, italya, Rusya, Amerika gibi pek çok ülkede etkili olmuş ve yaygınlık kazanmıştır.
20. yüzyılda hegel felsefesini yeniden canlandıran, hegel'in eytişimsel yöntemine ve fizikötesine dayanarak kültür ve tarih felsefesine yeni bir yön vermeye ve doğa bilimleri karşısında yeniden tinsel bilimleri güçlendirmeye çalışan akım.
yeni hergelecelik klasik ve barok dönemi avrupa edebiyatındaki kazanova tavrının eklektik bir fikir olduğu düşünülerek eleştirilmesi sonucunda ortaya çıkmış akımdır türkiyedeki bilindik temsilcisi nuri alçodur günümüzde ekonomik ilişkiler ve para kaygıları nedeni ile de oldukça önem kazanmış bir akımdır. sokratesin yeni hergeleceliği agora toplantılarında oldukça eleştirdiği bilinmektedir kendisinin bu yüzden asılmak istendiğide rivayetler arasındadır.

Yüzyılın önemli türk düşünürlerinden okan bayülgen konu ile ilgili bir söyleşisinde "yavvv biraz daha samimi olun, bahaneler uydurmayın sevişmek istediğiniz insana direkt söyleyin" şeklinde akıma yeni bir boyut katmıştır, bu fraksiyon farkı nedeniyle yeni hergelecelik iki kola ayrılmıştır:

-determinist hergelecelik: bu kol aslında yeni hergeleciliğin klasik gelenekçi yanıdır. sosyal demokrat bir tutum sergileyebilir bu akım.

-nihilist hergelecilik: bu kolsa modernize edilmiş handicapları aşmış olan dialektiği piplememeyen kolu temsil etmektedir ki bu akım üniversite sol gençliği arasında oldukça popülerdir çünkü pek fazla takılmaz ahlak kurallarına. bu akıma mensup üniversite öğrencisine nihilist hergele yerine "seni hergele seni" şeklinde hitap edilmektedir.
eskiden:

"beni bir sen anladın, sen de yanlış anladın"

şimdi:

"beni sende anladın, o da bu da anladı, bi bokluk var hacı."