bugün

Peşrev-alıntıdır

Peşrev kelimesi Farsçadır. Ön anlamındaki piş sözcüğü ile gitmek anlamındaki reften fiilinin birleşmesi sonucu oluşmuş bir kelimedir.

Güreş terminolojisinde Pehlivanların güreşten önce mâneviyatlarını yükseltmek ve seyircinin zevkini okşamak maksadıyla yaptıkları ısınma ve kültür-fizik hareketleridir. Türk dil kurumu sözlüğünde Peşrev; Güreşe tutuşmadan önce pehlivanların ellerini birbirine ve uyluklarına vurarak ve hafifçe sıçrayarak yaptıkları gösteri.” olarak açıklanmaktadır.

Pehlivanlar meydana çağrıldıktan sonra aynı sırada kıbleye doğru dizilirler. Cazgır salavat okumaya başlar. Cazgır “Hep birlikte diyelim şu aslanlara maşallah” dedikten sonra pehlivanlar “çıkış” yapar. Daha sonra pehlivan üç adım geri, üç adım ileri attıktan sonra sağ dizleri üzerine çökerek sağ elini toprağa dokundurup üç defa dizine, dudaklarına ve başına götürürler.

Bundan sonra pehlivanlar kispetlerine vurarak güreş alanında dolaşırlar. Sonra birbirlerine yaklaşırlar ve sarılıp tokalaşırlar. Bu tokalaşmanın ardından peşreve devam edilir. ikinci kez tekrar karşılaştıklarında pehlivanlar sol elleriyle rakibinin kasnağından tutarlar, sağ elleriyle de rakibinin sağ paça şirazesine dokunarak ellerine dudaklarına ve sonra da başına götürürler. Sonrasında bu hareket tersten yapılır.

Bunlar yapılırken iç tarafta kalan ayaklar yan yana getirilir. Şirazelerde selamlandıktan sonra pehlivanlar tekrar ayrılırlar. Yine meydanda ellerini kispetlerine vurmak suretiyle çırpınmaya ve dolanmaya başlarlar. Üçüncü kez karşılaştıkları zaman pehlivanların sol elleri birbirinin ensesinde, sağ ellerde birbirlerini tutmak suretiyle kollarını sağa sola sallarlar. Bu harekette tamamlandıktan sonra pehlivanlar dördüncü kez karşılaştıklarında göğüs göğse gelirler ve birbirlerinin sırtlarını sıvazlarlar.

Bu hareketten sonra da bir müddet çırpınan pehlivanlar son olarak karşı karşıya geldiklerinde tokalaşıp birbirlerine başarı dilerler ve elleri birbirlerinin sırtlarını sıvazlarlar. Bu hareketten sonra da bir müddet çırpınan pehlivanlar son olarak karşı karşıya geldiklerinde tokalaşıp birbirlerine başarı dilerler ve elleri birbirlerinin ensesinde güreşe başlarlar. Günümüzde Edirne Belediye Başkanlığının almış olduğu karar gereğince her yıl en iyi peşrev tutan pehlivana ödül verilmektedir.