bugün

(bkz: tayfun erbilen)
Kafasi programlamaya basmayan fakirlerin tercihi.
Freelancer calisan bir adet tasarimciya yakin zamanda ihtiyac duyacagim disiplin. Aslinda programmer degil de, gorsel tasarim bransidir.
böyle bir şey yapıyorum. teknolojik cihazların satışının sağlanacağı bir e-ticaret sitesi teması. html olarak paylaşırım. belki php scriptini de yazar öyle paylaşırım.

görsel
osmangazi üniversitesinde iibf fakültesinde seçmeli olarak verilen bir ders. daha doğrusu olmayan ders. sınavda web tasarımı ile ilgili bir metin yazdırıp getirmek tek şart.
Not: kapak olmayınca hoca bozuluyor.
seo olarak yapabildiği tek şey dış linkler vermek olan elemanların reklam yaptığı iş.
bir karpuzcunun kamyonunda bile görebileceğiniz ilanlara vesile olan nadide ve piç olmuş meslek.

"wep tasarım yapılıır!!!!!" gibi ilanlar.. 2gram html çözüp, saçma sapan tasarımlarla işin uzmanı gibi ortada dolaşan, ya da template editlemeyi öğrenip, harika tasarımlar yapıyorum diye ortalarda dolaşan liseli zibidilerin eline düşen proje.

asıl sıkıntı, sen 10 lira teklif veriyorsun, bu işi 2 liraya yapıyorlarmış deyip gidip birine yaptırıyorlar. eninde sonunda yine bana geliyor o iş.
Beş yıl önce hobi olsun diye ve ücretsiz olduğu için 3 ay kursuna gidip çok faydasını gördüğüm kurs. Evet karışık ve dijital islere pek yatkın olmayan Beynimi öldukca yordu ama web sitesi hazırlayıp para bile kazandım sonradan.
kendi siteniz bile responsive değil. bana ne faydasız olacak?
lisedeyken okumuş olduğum bölümdü. lablara tıkılı kalırsınız. üniversitede devam edilmez genelde.
güzel bir yan meslektir. bu işi yan meslek olarak görenler genelde evde de ekstradan çalışmak isteyenler tarafından tercih edilebilir. bol referansın, bol getirisi vardır.

hazır taslakları çakıp cebe 100-200 bir şeyler koyulabilir. *
bir kez yaptırın, adam gibi yaptırın diye tavsiyelerde bulunduğum konudur. modern, şık ve müşteri gözünde iyi bir intiba uyandıran bir site ucuz değil sevgili sözlük. (bkz: ucuz olan pahalıdır) sözü ile şu entryime son veriyorum.
eğer yazılım, seo bilmiyor ve sadece tasarım yapıyorsanız günümüzde bu işten size kolay kolay ekmek yoktur. önüne gelen "bu işin geleceği parlak" der ama bu safsatadan ibarettir. ne iş bulabilirsiniz ne de adam gibi parayla freelance proje yaptıracak müşteri. internette bulunan binlerce hazır tasarım, wordpress vb sistemlerle bu iş ayrı bir beceri olmaktan çıktı ve yapabilen çok fazla insan var, çok az bilgisi olan bir kişi hazır tasarımları kullanarak oldukça profesyönel gözüken siteler yapabiliyor artık. müşterilerde bunun farkındaki bu işi basit iş olarak görüyor ve para vermek istemiyorlar, zaten 1000 tl lik işi 20 tl ye yapan tonla adam bulabilecekken niye versin ki. velhasılıkelam uzak durun, gelecek çok karanlık.
kaliteli bir web tasarım o kadar ucuz değil. ucuz olanlar da ya fatura kesmeyen çoluk çocuk ki zaten telefonla sonradan ara. zor ulaşırsın. yada bu işi bilmeyen yeni başlayanlar... elindeki siteyle ve verdiğin parayla da kalıyorsun. "ucuz alan pahalı alır" boşuna dememiş atalarımız. beş kuruşa site yapan çocuğa sorsan "sitenin geri dönüşüm optimizasyonu yapıldı mı?" desen bön bön bakar suratına.. çünkü siteyi "next next.. finish" mantığıyla kurmuştur.

adam gibi bir kez ciddi bir bütçe ayırın fıstık gibi bir siteniz olsun. zira web tasarım çok çok önemlidir. müşteri ilk girdiğinde sitenize ilk intiba önemlidir. ucuz yaptıranlar kusura bakmasın ama beş kuruş verip sektöründe de lider olmasını hadi onu da geçtim o siteden para kazanmayı beklemesinler.

parayı veren düdüğü de çalar. harika bir site (dönüşüm optimizasyonu ayarlanmış, seo altyapısı hazırlanmış, modern görseller vs. ) + reklam ile siteniz para basan bir makina gibidir. * tecrübe ile sabittir.

sektörün içinden biri olarak.. selametle..
örümceklerin her gün yaptığı şey.
En düşük 500 tl yapıyorum. O da üniversite öğrencilerine yoksa bin tl aşağısı almam.

Gerci hoş şimdiye kadar hiç yapmadım. Hobi yani benim için.
php developer olarak çalıştığım bi yerde bi grafiker vardı 3500 tl maaş alıyordu. ayda 3 site tasarlıyodu ortalama. siz düşünün artık.
en düşük 2000 euroya yapıyorum. o da arap kralıysa falan.
endustri meslek liselerinde bilisim bolumu okuyan birinin sececegi dallardan biridir.c+,c++, c#, php, html gorursunuz lise ikiden lise dorde kadar. acikcasi zevklidir ama yorar. 30 satir kod yazarsin ama cikan sey sadece iki uc kelime ve bir sayidir.. dedigim gibi zevklidir ama yoran bi daldir...
üç web tasarımcı vardır. birincisi web tasarım yapması için gereken program kullanma veya kodlama(kod sayılırsa) bilgisine sahip olmayan insandır. Bu kişi muhtemelen gençtir, bilgili değildir ve sadece format atıp "ben bilgisayar mühendisiyim" diye dolaşan adamın kuzenidir.

ikincisi photoshop kullanma veya kodlama(kod denebilirse) becerilerine sahip olup kendisinden istenileni yapabilecek kapasitede olan kişidir. bu da muhtemelen zaman içerisinde "ben ekmeğime bakarım" kişisine evrilmiştir. tasarım yapar ama "bunu kim kullanacak, nasıl kullanması gerek, nasıl kullanmak isteyecek? gözü nereye kayacak" diye düşünmez.

üçüncü bir kişi daha vardır fakat bunlar genelde ya yüksek fiyat isteyen freelancer olarak çalışan insanlardır ya da sanalda iş yapan yabancı firmalarda keyif yapmaktadırlar. bunlar sadece tasarım yapma yetkinliğine sahip insanlar değildir, aynı zamanda tasarım felsefelerini de sindirmeye gayret ederler. gözler hangi çizgiyi ne yöne takip eder, kullanıcı fareyi ekranın neresinde bekletir, gözü nereleri daha çok algılar, yazıyla arkaplan kontrastı hangi değerler arasında olmalıdır ve neden o değerler arasında olmalıdır bunlara dikkat ederler. Sadece ui veya ux de değildir olay. dediğim gibi, tasarım "felsefesidir".

bu üç insanı ayırt etmenin en kolay yolu soru sormaktır çünkü muhtemelen üçü de bildiklerini paylaşmayı sever. mesela:

materyal tasarım ne yahu? diye sorduğunuzda ilk grupta olan gencimiz açar telefonu "budur" diye gösterir. google yaptı der. beyaz falan der.

ikinci gruptan biri "materyal tasarımda gradient arkaplan olmaz, kenarlık olsa bile beş pixel olmaz, liste elemanları şu durumda şöyle bu durumda böyle görünür" diye ezberlenmiş kurallar sayar.

üçüncü gruptan biri ise "materyal tasarım ekranda gördüğümüz her şeyin gerçek dünyadan alışık olduğumuz gibi bir materyal görüntüsünde olması veya bu materyallerin davranışlarının gerçek dünyadaki gibi anlam ifade etmesi gerektiği prensibine dayalı bir tasarım konseptidir" gibi bir açıklama yapar.
Boostorap,css tabanlı tasarım ile çok eğlenceli olacak bir alandır. Yeni sistemlere göre bir çok cms sistemine her tema uygunluğu zor olduğu için mümkün, bootstrap temalı olması her yere uyar. Bunu bilmeniz ve bununla beraber biraz da yardımcı programlar öğrenmek çok yaratıcı Fikirler çıkarır.
görsellerle bilgilerin bir araya geliştirilerek oluşturulduğu sayfayı web tasarım olarak adlandırabiliriz sanırım.
herkesin ihtiyacı haline gelmiş hizmet. şirketimizin sitesini yapan bosphorus media; web tasarım konusunda oldukça başarılı.
Html ile başlayabilirsiniz. Div nedir section, href falan bakın.

Sonra Css ile uğraşın, # karakterine aşık olacaksınız.

Daha sonra js ile hayat verin.
hobi olarak ilgileniyorsanız(manyak mısınız nesiniz bilmiyorum artık) tamam ama para kazanmak ve bir meslek edinmek için uğraşıyorsanız hiç uğraşmayın.

eğer profesyonel olarak bu işin okulunu okumadıysanız, piyasada alaylı olup da 3-5 kuruşa site yapmaya yeltenen on binlerce gençten sadece biri olursunuz.

düzenli bir iş bulamaz, bir mucize eseri dışarıdan aldığınız işlerle alakalı tahsilatlarda sorun yaşar, kısacası kendinizi yorarsınız.

gidin markette kasiyer olun daha rahat.

ille de düşkünüyseniz, gidin okulunu okuyun.