bugün

karl marx 'ın öğretisi olan marksizm in tüm insan uyğarlığını kapsadığını belirten önerme. her ne kadar günümüzde küreselleşme kapitalizmin bir aracı gibi gözüksede aslında temellerini marx atmıştır ona göre insanlık kültürel evrimini tamamladıktan sonra ancak marksist düşünceye göre yaşayabilecek ve tek bir ortak uygarlık kurabilecektir bu yüzden ki marksizm uygar ülkelerde başlamalıdır tüm dünyaya ordan yayılmalıdır.
o zaman geldiğinde bir dünya devleti kurulucak ortak bir devlette ortak bir yaşam sağlanacaktır herkesin birbirine saygılı olduğu eşit özğür ve demokratik bir yaşam.

"bir hırsız yaratmak için, bir sahip yaratın; suç yaratmak istiyorsanız yasalar koyun."
(bkz: ursula k le guin)
herşeyin başa dönüeceğini savunan marksizmin temel taşlarından biri. Zaten marksizmin temel eleştirilerinden biri de böyle bir ortamda bilimsel gelişmelerin olmayacağı insanların kaypaklaşacağıdır. Cennet gibi zaten komünist ülke yan gel yat.*
iyi olan şeylerin kotusunu çekmeyecegi , zıtlıkların olmayacagı iyi olanların tersini kapsayacağı düşünce.
(bkz: marksizm)

(bkz: Ernesto Che Guevara)
Tamamıyla 18 yüzyıl aydınlanma dönemini felsefecilerinin ( Rousseau , Locke , Diderot , Montesquieu , Voltaire , Kant ) Fransız Devrimine giden yolda ileri sürdükleri radikal , yasa koyucu ve toplum sözleşmesi odaklı fikirlerin gölgesinde kalacak olan bir düşüncedir. Günümüzde modernizm , uygarlık , marksizm tahrip edilmiştir . Post-modernizm aydınlanmayı ve uygarlığı kapitalizmin yükseldiği bir arena haline getirerek , özünde burjuvazi önderliğinin sınırlılıklarını taşıyan uygarlık ve medeniyet gibi oluşumları sadece kapitalist perspektiften anlam ifade eden olgular haline sokmuştur . Post-marksizm , marksizmin eleştirisini yaparak eşitlik , özgürlük , adalet şiarı konusunda marksizmin tahribatı ile kapitalizmin iktisadi savunuculuğunu üstlenmiştir . 18 yüzyıl aydınlanma felsefesinin insanlık tarihine olan katkısı elbette yadsınamaz ancak burjuvazinin önderliğinde bir burjuva aydınlanması olan bu süreç günümüzde fransız devriminin ya da demokratik burjuva devrimlerinin paradigmaları ile marksizme uyarlanamaz . Evet uygarlığın düşüncesi devrimlerdir , feodal yapıyı sarsan burjuva aydınlanması ve onun üzerine inşaa edilecek olan marksizm , burjuvazinin mevcut iktisadi kurum ve ilişkilerinin üzerine mirasyedi bir üslupla inşaa edilemez , edilmemelidir . Emek - sermaye çatışmasında emek tarafında olan marksizm lenin'in gerçekleştirebildiği üzere kendi işçi ve emekçi sınıfının proleterya diktatörlüğünü kurabilmelidir . Aksi taktirde kapitalist sisteme angaje olmaya mecburdur . Demokratik burjuva devrimlerinin sonu Fransız Devrimi ile son bulmuştur ve kapitalizm uygarlık diye insanlara sadece teknolojik bir " yeni ortaçağ " sunabilir.
burjuva uygarlığının , teknolojik uygarlığın , paraya dayalı sistemin uygarlığının değil insan medeniyetinin uygarlığının ,evriminin sonucu olarak devrim yolu ile gelicek düşünce.
devrim olması için önce evrimin gerçekleşmesi gerektiğinin bilinci ile gerçekleşen söylemdir.
geleceğin fikridir marksizm.
varoluşçu sartre'nin bile dile getirdiği durumdur.

Sartre'a göre Marksizm esas itibariyle varoluşçu bir mantıkla değerlendirilebilir ve değerlendirilmelidir. Marksizm, yapısalcılık gibi kuramcı eğilimlerin iddialarının aksine özünde Hümanisttir; Marksizm hümanizmdir, der Sartre.

Diyalektik Aklın Eleştirisi'nde Sartre, varoluşçulukla Marksizmi karşılaştırarak değerlendirir ve Marksizmin, "çağımızın aşılmaz bir felsefi ufku olduğu" saptamasını yapar. Bir Descartes ve Locke dönemi, bir Kant ve Hegel dönemi, ve son olarak bir Marx dönemi söz konusudur Sartre'a göre. Bu temsilcilerin hepsi, bütün bir kültürün tarihsel ufkunu temsil ederler ve Marx bunların en yetkinleşmiş halidir. Tarihsel bir perspektif olarak Marksizmi kesin bir şekilde önerir ve "insanlık tarihinin tek geçerli yorumu"nun Marksizm ya da Diyalektik Materyalizm olduğunu söyler. "Hiç olmazsa zamanımız için"der Sartre, "marksizm aşılamazdır". *
darbelerle,askeri cuntalarla sarsılmasından dolayı amerikan emperyalizminin ve iş birlikcilerinin etkisiyle gelmesi gecikmis dusunce ve yonetim yapısı.