nihad sami banarlı'nın konferanslarının çözümlerinden ve yazarın gazete ve dergilerde çıkan makalelerinden derlenmiş güzel bir çalışma. bu çalışmanın, içeriğinde yer alan her bir yazı ile birlikte bir amaca, türkçe'nin zevkli ve zengin bir dil olduğunu kanıtlama amacına yönelik olduğunu söyleyebiliriz. türkçenin sahip olduğu hazineleri korumanın ve yaşatmanın sorumluluğunu duyan bir sinenin bir ömür süren mücadelesinin bir araya getirilmiş halidir bu çalışma aynı zamanda.
yahya kemal'in ne kadar büyük bir şair olduğunu kafamıza vura vura öğreten mükemmel eser.
her insanın, bir hayatının kitabı varsa benimki budur dediğim kitap. okuyun, okutun. türkçenin güzellikleri bir bir dökülür avuçlarınıza, inci gibi.

ayrıca 100 temel eserden biridir.
içinde bazen yazarın tekrara düştüğünü görsek de - yazılar çeşitli yerlerden derlenmiş o yüzden bu doğal bir durum olsa gerek- özellikle öğretmen adaylarının okuması gereken kitap. neden: dilini sevmeyen dilinin inceliklerini bilmeyen bir öğretmen o dille çocuklara ne verebilir. türkçeyi küçümseyenlere kapak niteliğinde kitaptır. yavuz bülent bakiler'in de bu kitaptan etkilendiği görülür. ki kendisi çok güzel bir türkçeyle konuşur ve yazar.
Nihat sami banarlı'nın bütün öğrencilere sindire sindire okutulması gereken hatta derslerde kaynak kitap olarak kullanılması gereken eseri.

Türkçe'ye dair harika bilgiler bulabileceğiniz ve özellikle Türk kültürünün yabancı kelimeleri nasıl ustalıkla kendine adapte edebildiğini en güzel örneklerle ortaya koyan bir yapıt.

Ayrıca Son yıllarda artan yeni türkçe kelime uydurma hastalığının neden tehlikeli olduğunu gösterir.
türkçeye yabancı dillerden girmiş kelimelere bakış açımı değiştiren kitap. Ne güzel yazmış, iyi ki de yazmış Banarlı.