bugün

inasnların inançlarına ve olaylardan çıkardıkları sonuçlara saygılı olarak birarada yaşamayı öğrenmektir. karşı çıkacağımız durumlarda kendi doğrularımızı yapılması gereken şekilde, saygıyla, hoşgörüyle, kınamadan uzak yapmamızdır...
(bkz: ne mutlu türküm diyene)
öncelikle şunu kabul edelim ki milliyetçilik hemen hemen her yerde yandaş bulabilecek bir olgu. gerek türk, gerekse kürt milliyetçiliği. amaçsız insanların kendilerine milliyetçilik ve ya sözüm ona vatana adanma gibi bir olaya sarılmalarını görüyoruz bir çok yerde. hem de ne yaptığını bilmeden. bulunduğumuz ortama bakarsak geri zekalı başlık bile denemeyecek kadar geri zekalı olan başlıkların altına girilen geri zekalı entryler bile artı oy alabiliyor. bu geri zekalı entry'nin sahibine tamam ulan demek ki iyi yoldayım demesine yol açar.

kürt milliyetçiliği içinde aynı şey geçerli. bugün diyarbakır'a gidin kürt milliyetçiliğini savunan bir kaç cümle kurun hemen insanlar sizi bir bok sanacaktır. hayatlarında hiç bir şeyi doğru düzgün yapamamış, egoları aç olan insanlar milliyetçiliğin aşırısına kaçar. alkış veya olumlu tepki almaları onları bir şekilde tatmin eder çünkü. sırf ego tatmini yapıldığı için bile her türlü milliyetçilikten nefret edilebilir.
türkiye'de milliyetçilikten tiksindiren bir unsur da milliyetçi geçinenlerin kendi kafalarında yarattıkları sorunları adam toplayarak halletmesi ve herkesin kendileri gibi görünmelerini istemeleri.. saçı uzun, küpesi var diye adam tartaklamaları ve ülkenin kurtuluşunun bu olacağına inanmaları da kapasitelerinin bir göstergesi olsa gerek..
öte yandan kürt milliyetçilerinin kendilerini solcu olarak tanıtmaları ve diğer grubun bunu yemesi sonucu, komunizmi ülkeyi bölmeye çalışmak gibisinden bişey sanarlar.

milliyetçidirler ama en büyük milli miraslarından biri türkçe'yi doğru bir şekilde yazmaktan acizlerdir. laiktirler ama kuran'ın gösterdiği yolda şeklinde başlayan cümleler kurarlar. *
Kişi milliyetçiliğe nasıl karşı olabilir? Ancak ırkçılıkla milliyetçiliği karıştırdığı için olabilir.
türkiyeliyim neden türk milliyetçiliği yapmiyim sorusunu akla getiren tartışma konusu. unutulmamalıdır ki; ataturk'un "milliyetçilik" diye bir kavramı vardır. bunu nasıl olur da görmezden gelebilirsiniz?
en temizidir. tamam milliyetçiliğin tarihte üstlendiği ilerici roller olmuştur. fransız ihtilaline zemin hazırlaması, ulus devletlerin kurulmasu vs.. lakin milliyetçilik tarihsel misyonunu tamamlamıştır. bana milliyetçiyim diyen bir insan çıksın ve milliyetçiliğin tanımını yapsın. yapamaz. ancak şu yuvarlak lafları söyleyebilir. ''efendim işte milliyetçilik vatanını sevmek, milli menfaatler yararına düşünmektir.'' iyi de hocam mesela ben ab 'ye üye olmanın ülke menfaatine olacağını düşünürüm sen düşünmezsin. nazım hikmet komünistti. hem de son nefesine kadar. vatanını sevmiyor diyemezsiniz heralde. memeleketim, memleketim diye diye kendini yedi bitirdi.

yok eğer yaptığınız tanım yukarıdaki gibi değilse muhtemelen ırkçı bir tanım olur. kısacası milliyetçiliğin bir önemi kalmamıştır. önemli olan bir arada yaşama kültürünü, nezaketini kavrayabilmektir.
Türkiye Cumhuriyeti' ni kuran Türkiye halkına Türk Milleti denir.

Mustafa Kemal ATATÜRK
meselenin etnik kökenden kaynaklanmadığına, meselenin kışkırtılmış ve desteklenen terör olduğuna kanıt niteliğinde düşünce.