bugün

6 ay once girip babayı aldığım, 29 haziranda tekrar girecegim test of english as a foreign language. biraz forum tadinda olacak ama edindigim izlenimleri aktarip bir kisiye bile yardimci olursam ne mutlu bana.

daha once toefl ibt'ye girmiş biri olarak söyleyebilirim ki en zor bölüm tartışmasız speaking. soru formatı önce kısa text okuma ve hemen ardından o textle ilgili dinleme olarak karşımıza çıkıyor. diğer format ise 2 kişi arasında geçen bi diyalogla alakalı soru cevaplama. cevaplama süresi bakımından 2 tür soru tipi var. 15 saniye hazırlanma ve 45 sn cevap, 30 sn hazırlanma ve 60 sn cevap olmak üzere 6 sorudan oluşuyor. eğer pratiğiniz iyi değilse, akıcı bi ingilizceniz yoksa sınav anında kitlenip kalma durumuyla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. günlük yaşamda çok rahatça cevaplayabileceğiniz bi soruyu sınav stresi yüzünden, 60 saniyede tek kelime edemeden tamamlayabiliyorsunuz. onun için bol bol konuşma pratiği yapın ve sınav esnasında rahat olun.emin olun ordaki kimse sizden iyi konuşuyor olmayacak.yoksa speaking bölümü gerçekten hüsranla sonuçlanabilir.

"hiç mi iyi haber yok bu ibtde?" derseniz var. bana bilhassa writing bölümü gayet kolay geldi. onda da 2 soru var. 1. si dinlediğiniz bi konuşmayı yazarak özetleme, 2.si ise bi konu hakkında kendi görüşlerinizi bildirme. ilk soruda esas olan konuşmacının düşünceleri. yani siz sadece onun düşüncelerini aktaracaksınız kesinlikle sizinkini değil. ayrıca bu bölümde mutlaka konuşmacının sözlerini kağıda not alın. ne kadar çok not alırsanız okdr iyi olur yoksa unutabiliyorsunuz konuşmanın bazı bölümlerini. 2. soru ise bildiğimiz kompozisyon. benim konum şöyleydi "which one do you prefer? working in a large or small company. explain why." iyi bir puan almak istiyorsanız en az 300 kelime yazmanız tavsiye edilir. a bide writingde çok allengirli cümleler kurmaya çlşmayın. yazınız az ama öz olsun. soruya direkt olarak cevap verin. yani sorudaki cumlenin aynisini kurarak cevap verin oncelikle. arkasindan bu gorusunuzun nedenlerini siralayin. cunku adamlar sorunun tam cevabini istiyor. hava, civa duymak istemiyor. bu, her bolum icin gecerli. sade cümleler tercih edin ama ilkokul seviyesi de olmasın. giriş gelişme sonuç bölümlerine dikkat edin. ve düşüncelerinizi yazarken yerine uygun olarak first of all, secondly, thirdly, as a result of, finally, on the other hand, at the same time, however gibi ibareler kullanmak yazınıza akıcıklık ve pozitif puan kazandıracaktır.

reading bölümüne gelecek olursak hakikaten çok zorlaştırdıklarını söyleyebilirim. computer based teste göre daha uzun passagelar daha akademik kelime ve cümleler yer almaktadır. kelimelerin anlamlarını tek tek bilmenize imkan ve şerait yok. onun için kelimenin anlamını cümlenin gelişinden çıkarmaya çlşın. önemli olan parçanın tamamında ne denmek istendiğidir. bu bölümdeki diğer sorun da zaman kısıtı. zaman gerçekten parçaların uzunluğu ve zorluğuna göre çok kısa geliyor. soruları yetiştirememe korkusuyla kafadan atmak zorunda kalmamanız için okuduğunuz bi cümleyi tekrar okumayın ve okuduğunuzdan başka birşey düşünmeyin. bu bolumde baska yontem de parcayi okumadan direk sorulara gecmektir. cunku sorunun yaninda metin de geliyor. yani soruyu okuyup cevabini text icinde aramak zaman kazandirabilir.

listening bölümünün eski sistemden pek bi farkı olduğunu düşünmüyorum.
yalnızca farklı aksanlarda konuşmalar da mevcut. örn: ingiliz ve avustralya aksanı. bu bölümde de not almak işinizi kolaylaştıracak etkenlerden biridir.

özet olarak cbt den çok daha zor ve ingilizce yeteneğini daha iyi sınayan bi toefl test olmuş ibt. önceden speaking yoktu ve bilen bilmeyen herkes elini kolunu sallaya sallaya puanları cebe indiriyordu ama artık o zor gbi. sinav esnasinda baska birsey dusunmez, kendinizi tamamen sinava verirseniz istenilen puani almamak icin hicbir neden yok. gerci 4 saatlik bir sinav ve bir sure sonra ister istemez beyin baska seylere yoneliyor. sizin maharetinize kalmis.
sene 2006dır,universite sona gelen optimus bu sefer kendisi yurtdısı basvuruları için tekrar başvurur toefla.bu sefer işi ciddiye alır,hazırlanır,çalışır writing falan.derken gider sınava girer,ama o da nesi,dakika bir gol bir,kulaklık ilk 5 6 soruda bozulur,toefl sinav teknolojisine kufreden optimusun kulaklıkla beraber morali bozulur,ama yine de yılmaz,sınavı tamamlar,bu sefer 257 almıştır.sen toeflın ingilizce sınavı oldugunu sınava iki saat kala ogren,t.ssak gece gece sınav yap,git 263 al,4 sene sonra,essek gibi çalış 280 alcam diye,bir teknik hata yaksın seni...buradan nişantasındaki toefl merkezine selam ederim,umarım en kısa zamanda bilgisayarları yenilerler.
toefl dan sorumlu devlet bakani bakti çinli ve hindistanlı arkadaşlar toefl da hak etmedikleri skorları alıyorlar yapıştırıverdi speakingi..çok da mantıklı bence iki kelimeyi bir araya getiremeyip konuşamayan bu arkadaşlar ineklik sınırlarını zorlayarak toefl dan iyi sonuç alıyorlardı.. çok da zor bir sinav degil çünkü çoğu üniversite yüzde 70 başarı(213) istiyor bu testten.. bu sebepten dolayı sevgili tıfıl adayları içinizi ferah tutun tatlı dilleriniz sizi başarıya götürecektir
neyin ne olacağı belli olmayan sınav. "ahahahaha benim listening süper abi. kesin full çekicem." derseniz ayıp olur, sınav gücenir, sonra sizin kalbiniz kırılır. sonuçlar gelir ki en güvendiğiniz bölümde sçıp sıvamışsınız.
onun için iyisimi sınavdan önce kimseye beyanatta bulunmayınız. sonra yenilen haltı temizlemek zor oluyor.
allah'tan benim listening süper haa.
Sadece sınav değerlendirmemi okumak isteyenler altta ki 3 paragrafı atlayıp ***Sınav değerlendirmesi*** yazdığım kısımdan itibaren okuyabilir.

Bugün bakırköy ilm de girdiğim sınavdır. Başkalarınında tecrübelerimden faydalanması için hem sınav merkezini, hemde sınavı biraz anlatıyım. Öncelikle belirtmem gereken, hiç bir ingilizce kursuna gitmedim. Üniversitede hazırlıktan geçmiştim sadece. Hazırlıktayken yeni hiç bir şey öğrenmedim diyebilirim, sadece biraz pratik yapmış oldum. Zaten ingilizceyi izlediğim dizi/filmlerden ve online oyunlardan öğrenmiştim hazırlığa başlamadan önce. Fakat hiç faydası olmadı diyemem, biraz elim alıştı essay yazmaya. Tabi 4 sene önceydi bu okuduğum hazırlık. Herneyse, toefl'a geri döneyim.

Sabah 8 de kalktım, sınav merkezine doğru yola koyuldum. Sınav merkezi bakırköy'de, ben avcılarda oturuyorum. Arası 30-40 dakika diye hiç acele etmedim. Etmem gerekiyormuş, şansa bugün açık öğretim sınavlarının olduğu günmüş, metrobüsler tıklım tıklım doluydu, 20 dakikada anca binebildim, 2 molekül + 1 oksijenlik yer bulduğum metrobüse. Sınav 10:00 da başlayacaktı, ben ise saat 9:35 de sınav merkezinin önünde oldum. Bir sigara içeyim dedim girmeden, üzerimden stresi atayım biraz diye. Sabahları yemek yiyemediğim için, sigara biraz midemi bulandırdı.

Velhasıl kelam sınav merkezine girdim, sınav 4. katta yapılıyormuş, 4 kat tırmandıktan sonra sınava girecek başka adayları gördüm, kafeterya tarzı bir yerde oturmuş form dolduruyorlardı. Görevli kadın banada bir form alıp doldurmamı söyledi, doldurdum. Form diyince öyle uzunca bir şey zannedilmesin, kurallar vs yazıyordu sadece. En altta da "okuduğum şartları kabul ediyorum vs vs" tarzı 5-6 satırlı bir yazı vardı, aynısını aşağıya el yazısı ile geçirip imzalamamızı istiyorlardı. Formu doldurduktan sonra beklemeye başladım, 2 şer 2 şer isimler okunmaya başladı ve adayları içeri aldılar. Sınavı olacağımız yer internet kafeye benziyordu, yan yana bilgisayarlar, kulaklıklar vs... Bir kez daha kayıt benzeri bir şey yapıldı burada, girişteki yetkili bir abiye benzer kişi tarafından. Elimize bir kod/numara yazılı bir kağıt tutuşturulup hapisane fotoğrafı tarzı bir fotoğraf çekindik, web cam karşısında. Sonra bize söylenen masaya gittik. Eşyalarımızı koymamız için her adaya özel dolap vardı neyse ki, bir an ösym sınavları gibi olacak diye korktum, cep telefonum vs her şeyim yanımdaydı çünkü. Her neyse, masaları birbirine yakın buldum biraz, azıcık kıpraşsam sağımdakine solumdakine çarpacak gibiydim. Sınav 10'u 10 geçe başladı.

***Sınav değerlendirmesi: On***

Reading ve listening kısmı tamamen test olarak yapıldı bilgisayar üzerinden.

Reading: 3 parça geldi şansıma(Bazen 4 parça gelebiliyormuş, 1 tanesi deneyselmiş. Yani 1 tanesi puanlandırılmıyormuş.) 3 parça için toplam 48 soru vardı ve 60 dakika süre. ilk parça ekonomi ile ilgiliydi, iyice anlaya anlaya okuyup soruları cevapladım, bir de ne göreyim, 30 dakikam kalmış ve 2 tane daha destan gibi parça var önümde. Diğer parçalarda kültür, zooloji, çifçilik vs ile ilgiliydi. Parçaları okumadan doğrudan sorularına geçtim yetiştirmek için mecburen. Soruları cevaplarken, yanda parçayıda görebiliyorsunuz. O yüzden oradan hızlı hızlı göz ata ata cevapladım ve reading'i bitirdim.

Listening: Bu kısımda anlatılanları anlamak pek zor değildi, yabancı dizi/film leri altyazısız izleyip, 90-95% civarı anlayabildiğimden söyledikleri her şeyi anladım. Lakin şöyle bir şey var, sırayla bazı ses kayıtları dinletiyorlar, ardından o kayıtlarla ilgili sorular geliyor. Konuşulan her şeyi aklımda tutamıyorum, önümüze kağıtlar koymuşsunuz not tutmamız için eyvallah ama not mu tutayım, dikkatimi dinlemeye mi vereyim? ikisini aynı anda yapamıyorum, yapanı tebrik ederim. Bende biraz not tutup, biraz dinleyerek hallettim bu bölümdeki dinleme parçalarını. Astronomi, bilim vs ile ilgili olanlarını zaten kişisel olarakta okuduğum bölümden dolayı sevdiğim için dinlediklerimin aklımda kalması sorun olmadı. O parçalardan tam puan alırım kesinlikle. Lakin çevre mühendisliği tarzı bir konu vardı, yemin ederim türkçe anlatsan anlamam. Cevapları biraz dinlediklerimden edindiğim kulak dolgunluğuyla işaretledim. (Tüm bunlar olurken, speaking e başlamış hayvanlar vardı, reading ve listening'i bitirip üzerine 10 dakikalık molalarınıda bitirip konuşmaya başladıklarından dolayı kendilerini tebrik ediyorum.)

***Sınav değerlendirmesi: Off***

Listening i bitirdikten sonra ekranda 10 dakika ihtiyaç molası tarzı bir yazı belirdi. Hemen dışarı çıktım sınıftan ve boş tuvalet aradım. Bakırköy ilm de tuvaletler tek kişilikmiş bunu öğrendim. Bir alt kattaki tuvalet doluydu, bir alta daha indim o da doluydu. Biraz bekledim, çıkan olmadı. Tekrar bir üst kata çıktım, hala doluydu. Sürem azalıyordu, bekle bekle çıkmadı içeriki şahıs. 10 dakika azalıyor, bende bir panik başladı. Elimde su şişesi var, susadımda ama içmeye korkuyorum. Birazdan speaking'e başlayacağım için mecbur içtim, tuvalete giremeden tekrar sınav yerime geldim.

***Sınav değerlendirmesi: On***

Speaking: Önce bir kaç parça yazı okutup, ardından konuşmalar dinletildi. Sonra o konuşmalarla ilgili bir soru geldi. Soruya vereceğimiz cevabı düşünmek için 20 saniye vermişler sağ olsunlar. Ardından 45 saniyede cevap veriyoruz. Bazı konular gündelik şeyler olduğu için, rahat cevap verilebilecke şeylerdi. Lakin sonrasında öyle şeyler geldi ki, sanırım biyoloji ile ilgiliydi, hani bana onu türkçe anlatsan, sonra al sana 20 saniye düşün sonra konu hakkında bir yorum yap desen, türkçe yorum yapamam. Sınavda mecburen hebele hübele bir şeyler konuştum en azından dinlediğim şeyi anladığım belli olsun diye.

Writting: Bu bölümde oldukça şanslıydım, yine bilimle ilgili bir şey geldi ilk soruda, önce bir şey okuttular, sonrada dinlettiler. Ardından şu şu düşünceleri tespit edip hakkında yaz dediler, konuyu zaten sevdiğim için ağlattım klavyeyi.
2. soruda ise içinde 2 zıt durum içeren bir düşünce vardı ve bu düşünceye katılıyor musun, katılmıyormusun tarzında bir soru geldi. En zorlandığım essay türüde budur, içinde 2 düşünceyi birden barındıran bir şey hakkında yazmak gerçekten zorlayıcı bana göre. Her neyse, 320 kelime bir şey yazdım(300 kelime civarı yazın diyordu yukarıda.)

***Sınav değerlendirmesi: off***

Soruları daha ayrıntılı yazmak isterdim, lakin yasak. O yüzden ancak ne ile ilgili olduklarını yazabildim. Kaç puan alacağımı tahmin edemiyorum şu an, hedefim 90+ almaktı. Eğer readingte hızlı hızlı okuyarak anlamadan cevapladığım sorular doğru ise ve speakingte çok yabancısı olduğum konular hakkında hebele hübele yaparak konuşmamdan çok puan kırmazlarsa istediğim olabilecek gibi. Sonuçlar açıklandıktan sonra bir edit gelecek buraya.

Edit: Reading 14, Listening 25, Speaking 17, Writting 20, Total 76.
Şu an keşke, o ilk okuma parçasına o kadar önem vermeyip hepsini eşit sürede yapsaydım diyorum... Bir daha 407 lira veremem, o halde bekle beni yds!
Sanılanın aksine, ingilizce yeterliliği ölçen diğer birçok sınava oranla, istenilen puanın alınması çok daha kolay olan sınav. Şöyleki, TOEFL'ın kendi içerisinde bir mantığı vardır ve bu kavrandıktan sonra, üzerine de denemeler yapıldığında arzu edilen puan rahatlıkla alınabilir. Diğer sınavlardaki gibi çok küçük ayrıntılar, grammer kuralları burada yer almaz. Sınav; Listening, Structure, Reading ve Writting kısımlarından oluşur. Her kısım 30 puan üzerinden değerlendirilmektedir ve alınabilecek en yüksek puan 300'dür. Yurtdışına gitmeyi düşünenlerin en az 213 almaları gerekmektedir ki, iyi üniversiteler 250 ve üzeri istemektedirler. Buraya kadar bahsedilen sınav TOEFL'ın Computer Based olan çeşididir ve Türkiye'de diğer birçok ülkede olduğu gibi 31 Mayıs'ta Internet-Based'e geçilecektir. Internet-based'in daha zor bir sınav olacağı düşünüldüğünde (Konuşma kısmı da eklenecek), TOEFL'a girmek durumunda olan arkadaşların, bir an önce sınava yer ayırtmaları tavsiye edilir. Bunun için; http://www.prometric.com
kısmen amerika vizesidir öğrenciler için.

yazar isyanı: bıktım lan amerikanın okul sistemlerini dinlemekten, amerika tarihinden, uzaydan. ben sana malazgirt savaşını anlatıyor muyum?
ben ingilizce biliyorum diyenler için : test of english as a foreign language sınavı'nın kısaltılmış hali.

ben ingilizce öğretmeniyim diyenler için : "teaching of english as a foreign language" 'in kısaltılmış hali olan sınav.
"Notetaking" konusunda vasat olanlarin s.cip batirdigi sinav. Zira sinavin 4 bolumunun ucunde kol gibi notlar almak zorunda kaliyorsunuz.

Onceki entrylerde teorik bilgi verilmis cok detaya girmeyecegim, direk kendi tecrubemi yazayim.

Reading en mala baglayacaginiz bolum, hele benim gibi sanssizsaniz ve 60 dakikalik bolum experimental yuzunden bir 20 dakika daha uzayip 80 dakika olursa tam oturdunuz demektir. Experimental dedigim su: Reading bolumunde normalde 3 metin olur fakat ananizin karnindan sanssiz dogduysaniz yapacak bir seyiniz yoktur cunku girdiginiz sinavdan sonraki sinavlarda cikacagi icin oncesinden deneme amacli sinava dahil edilen experimental metni de yapmak zorunda kalirsiniz. Bu experimental metin herkese denk gelmez, ayni merkezdeki kisilerden bile en cok birkacini bulur. Evet, bana denk geldi ve tum sinav anam agladi fazladan 20 dakika reading yapinca. Bu arada hangisi experimental anlamiyorsunuz, sorun da burada zaten. Illa yapmak zorundasiniz, ve test skorunuza yansimiyor bu kisim, 20 dakika beyniniz m.kiliyor o kadar anlayacaginiz.

Buyuk motivasyonla girdigim sinav, Reading bolumunun sevmedigim konulardan (Civil Engineering vs.) gelmesi ve experimentalin isin icine karismasi ile birlikte Listening'e asiri b.ktan bi giris yapmamla devam etti.

Listening'de experimental gelmedi Allah'tan, buna da sukur. Ama sorular ETS, Barron's gibi kaynaklardaki listening sorulariyla pek alakasizdi, zira ben cok zorlandim. Bazi sorulari salla basini mantigiyla cozdum, tuttu mu tutmadi mi gorecegiz. Ama Reading'in kotu etkileri yuzunden odaklanamadim bile, cok hizli gecti ve son soruyu 2 saniye kala cevapladim, cok hantaldim.

Speaking en korktugum bolumdu, sinavdan once de sadece 1 hafta speaking calistim o kadar zaten, yine de en cok burada zorlandim cunku kaliplari bilseniz bile yetmiyor, ornegin son soruda 2-3 dakikalik bir ders dinletiyorlar ve bu dersi ozetlemenizi istiyorlar soruda, ders ozellikle sevmediginiz bir branstan gelirse isteksiz dinliyorsunuz zaten, not aliyorsunuz tonla, fakat bu notlari toparlamak ve summarize etmek icin sadece ve sadece 30 saniyeniz var, sinav aninda bu sure nasil geciyor anlamiyorsunuz zaten o yuzden Time Management cok onemli, ben ettim siz etmeyin, halledin su mereti. Belirteyim, cevaplamak icin de 60 saniyeniz var, yani 180 saniyelik dersi 60 saniyeye indirmek amaciniz, en etkili bicimde.

Ve bizim maalesef Turk egitim sisteminde Ingilizce bilmek "derdini anlatabilmek" diye nitelendirildigi icin adamlar size "filanca bir olay oluyor fikrin ne" diye sorunca zik gibi kaliyorsunuz. Ders ozetleme konusuna falan girmiyorum bile... Bu bolum vasat ustu sayilirdi ama pek iyimser olamiyorum maalesef, heyecanima fazla yenik dustum.

En kolay kisim ise Writing, herkes hemen hemen ayni seyi soyler zaten, cunku gercekten de oyle. Writing kismi iki parca, birincisinde bir makale okuyorsunuz bir de ders dinliyorsunuz, derste makale isleniyor ve makaledeki olgular aciklaniyor, dogru veya yanlis kisimlar tartisiliyor vesaire... Yazacaginiz yazida metin ve ders arasindaki paralellikleri ve zitliklari ozetliyorsunuz. Ancak yazarken metin hemen sol tarafta durdugu icin bu bolumde cok sikinti yasamiyorsunuz dersi de anladiniz mi tamam.

Diger kisim biraz zorlayabilir cunku tamamen 'independent', bir konu hakkinda fikirlerinizi ve dusuncelerinizi soruyorlar, siz ne yapardiniz vesaire klasik... Mesela bana cocuklarin kisisel gelisimiyle ilgili bir soru geldi ve rahatca yazabildim dusuncelerimi, tam bizim egitim sisteminin ongordugu egitim tarzi zaten, ogrenciye ver odevi yazsin evde, o tarz. Writing kisminda grammar ve vocab onemli, bunu olcuyorlar zaten fikirlerinizin pek bir onemi yok diger turlu. Ben buradan 28+ bekliyorum ama gorecegiz tabi.

Kisacasi zik gibi gecti ama TOEFL garip bir sinav, kotu gectigini dusunseniz de sonuclar yaniltabiliyor sizi... Yazin bir kenara iki hafta sonra editi cakacagim. Hedefleri dusuk tutalim sonra yamuk olmasin:

R:20 L:20 SP:20 W:25

TOTAL 85.

Girmeden once hedefim 100+ydi bu arada, ekstradan 20 dakika adaletsizligi icin ETS'ye ALLAH belani versin diyorum bu yuzden.

Sinavi alacak herkese simdiden basarilar...

Dedigim gibi, en onemlisi Notetaking ve akici konusabilme, gerisi kolay.

Edit: sonuclar geldi ve bomba, en iyi bekledigim Writing'den 22 aldm ve kotu gectigini dusundugum Reading en cok puani aldigim bolum oldu. Gerisi surpriz degildi ama Writing niye boyle oldu anlayamadim...

R: 25 L: 24 S: 20 W:22

Neyseki 20 altina dusmedik bolumlerden birinde, cok fena oluyor oyle. Bilerek beklentiyi dusuk tutmustum ama Writing gercekten cok kotu... Zengin olsaydim 80 dolari basip rescore isterdim ama olsun boyle de iyi, hayirlisi artik.
bak ulan sol framede görünce anılarım depreşti yeminle. ömür törpüsü diyebileceğimiz bu sınava akademik anlamda bir gelecek düşünüyosanız girmeniz gerekiyodu. bilmiyorum belki hala daha öyledir çünkü bayağıdır bununla ilgili kuralları takip etmiyorum. ama insanı harbiden strese sokuyodu. netten tek başıma öğreneyim, ben kasarım bi şekilde kendi başıma üstesinden gelirim olayları işe yaramıyo. o sıralarda ( o sıralar dediğim de 2-3sene önce) en yakın kankam türk amerikan derneği mecidiyeköy şubesini gidiyodu. nasıl lan memmun musun olayından sonra birkaç ders girdim. baktım sardı, devam ettim. 78 alarak teofl gibi bi belayı hayatımdan çıkardım. stres yapmayın be hacılar. ama hafife de almayın.
ielts varken ille de 'o olsun' diye inat edilmemesi gereken sınav.toefl'da bilgisayar karşısında yapılan listening/speaking kısımları ielts'de bir görevliyle gerçekleştiriliyor mesela.ielts de toefl gibi dünyanın her yerinde kabul görüyor.
ömür törpüsü sınavdır. ingilizce zekaya bakmaz yeteneğe bakar, o yetenekte yoksa sizde boşuna kürek çekersiniz benim gibi. 5 aydır hazırlanıyorum toefl a hala ve hala essaylerde yapıları,kelimeleri ve prepositionları unutuyorum. Essaylerimi değerlendirmeye alan adam bir sürü yanlış çıkarıyor. Eh yeter kardeşim, eğer toefl alacaksam yurt dışında yaşarım direk, türkçeyi bile bu kadar mükemmel öğrenmedim ben. Alsınlar g*tlerine soksunlar sınavlarını.
Test of english as a faggot language

not: bunu yazalı bayağı olmuş. Aralık 19 da sınava girdim 87 aldım, oh be.
"academic writing" yazmanın zorunlu olduğu sınav. kısaltmalara alışınca onları bırakmak biraz zor oldu.
lazım olup ilgilenmeye başlayana kadar "toffle" diye yazıldığını zannettiğim sınav. Şimdi ise kariyerimi belirleyecek.
sınavdan çıkında çogunlukla hiçbirşeyin hatırlanmadıgı,insan beynini mahveden bir sınav.Gereksiz yere bu kadar kasmaları sınava girdiginizde süre en büyük rakibiniz çok hızlı ve dogru düşünebilmelisiniz.Özellikle bilmediginiz bir alandan gelen sorular çok zorluk yaratıyor ayrıca çok iyi dinlemelisiniz dogru noktaları yakalamanız çok çok onemli aldıgınız notlardan en gereksizler ya da en beklemediginizde çıkabilir listening de işte bu büyük problem olur onun dışında reading de çok fazla ikilemde kalabilir ya da süreyi aşma konumuna gelebilirsiniz,reading çok fazla dikkat gerektiriyor.Speaking zor denilse de belli kalıplarla düzgün konusmak mumkun aldıgınız çok notu süre yüzünden yetistiremiyorsunuz zaten o yüzden çok iyi planlamak gerekli.Writing bölümünde ise ilk olarak gelen kısımda reading özeti ve lecture da ki konusan kisinin söylediklerini özet yapıyorsunuz tabi bu kısımda da süre sıkıntısı olabilecegi için dikkat edilmeli son olarakta ikinci kısımda kendi fikirlerinizi yazıyorsunuz size verilen konuyla ilgili bu konunun zorluguyla alakalı degisebilecek bi durum.Son olarak gercekten insanda kafa bırakmayan tuhaf bi sınav bu sınav bittiginde çıktıgınızda pek fazla sey hatırlamayacak ve buyuk ihtimalle bi bas agrınız olacaktır.