bugün

lisansüstü tezi savunacak arkadaşlar varsa kendilerine biraz bilgi verelim;
evet arkadaşlar bu jüri yükseklisans veya doktora eğitiminiz bittikten sonra karşılarında tez savunması yapacağınız jüridir. genellikle 3 ya da 4 kişiden oluşan bu jürinin içinde sizin tez danışmanınız bulunur. diğer üyeler ise genellikle aynı üniversiteden farklı öğretim üyeleridir. bazen farklı bir üniversiteden yahut yök tarafından belirlenen kıstaslarda ki bir eğitim kurumundan uzman bir üyede gelip sizin savunmanızı dinleyebilir. ancak genel itibariyle okuduğunuz üniversiteden öğretim üyeleri bu jüriyi oluşturmaktadır.

jüri size belirli bir süre verir ve bu süre içinde sizden yazdığınız tezi savunmanız istenir. bunun amacı tezinizi bir yerlerden kopyala/yapıştır mı yaptınız yoksa gerçekten üzerinde çalıştınız mı anlaşılması içindir. tez savunmasında kesinlikle heyecan yapmamanız bilinçli ve oturaklı bir tavırla tez konunuzu anlatmanız gerekmektedir. jürinin karşısında laubali olmayın sorulan sorulara abuk subuk cevaplar vermeyin, jüri sizin konu hakkında bilgi sahibi olup olmadığınızı anlar zaten.

tez jürisi karşısına çıkıp savunma yapacak arkadaşlara şimdiden başarılar dilerim. aman ha heyecan yok, kekeleme yok, takılma yok eliniz ayağınız titremesin, kendinize güvenin ve ciddi olun.
tez danışmanınızın ebeveyn gibi olduğu jüridir. ister ki kendi çocuğumu koruyayım, kimse kızmasın sadece ben kızayım. bu yüzden aşşırı sıkıştığınızda cengaver gibi sizi kurtarır sonrasında da ağzınıza eder.

olay bittikten sonra da bütün jüriyle güzel bir yemek yer kutlama yaparsınız.
lisans, lisans üstü, doktora tezlerinde jürinin vereceği karar tez danışmanınızın bunlarla olan diyaloğunun nasıl olduğu ile ilgilidir daha çok.
eğer siz çok kötü bir tez hazırlamamış ve savunmanızda da sıçıp batırmamış sanız bu böyledir.

not; nerden aklıma geldi. adil öksüzün tez jürisinde dib başkanının olmasından. benim tez jürimdeki 3 hocadan ikisi fetöcü çıktı. ne yani bendemi fetöcüyüm.