bugün

bir türlü anlam veremediğim aklımın köşesinde daima soru işareti olarak kalacak sorudur.
yahu insanlar iyi olsun temiz kalpli olsun o yetmiyormu. neden hep daha fazlasını istiyor hep kafamı kurcalar.
vallah bilmirem.
aslında tanrı olmadığı için buna tanrısız bir açıklama getirilebilir. ibadetin kökeni çok eskilere dayanır ve bu ibadetler bir nevi tanrıyı yaratanların tanrıyı ilkel aklıyla öyle fazla uhrevi değilde daha materyalist görmeleriydi. ibadet ise bir zorunluluktan çıkmıştır. mesela deprem oldu diyelim, ilkel insan her şeyi olağanüstü güçlere bağladığı için bunu da öyle açıklayacaktı. buna tanrı öfkelendi dediler ve tanrının siniri geçmesi için belli yollar buldular. işte bu buldukları yollar ibadetin kökenidir. çünkü bu ilkel insanlar bana biri bir hediye verirse sevinirim o halde tanrıya da hediye vermeliyim gibi düşünürdü. nitekim antik tapınaklarda sunak bölümleri de bunları kanıtlar. gene dinlerde olan insan ve hayvan kurbanları da bunu kanıtlar. ilkel insanlar tanrılarının öfkelerini yatıştırmak için hayvan keser ve yakarlardı tanrı da onun kokusundan hoşnut olur ve onlara artık felaket getirmezi. yani kökleri hep burada ve kendi içinde mantki açıklaması var.

sonra çakal dinciler çıkıp tabi hayvanı yakıp boşa gideceğine yiyelim dua ederiz demiş olabilir. nihaha.
Senin gökyüzün yok mu ki ?
(bkz: neden önemlidir türkçe)
Verdikleri nimetlere sükretmemiz ve bu nimetlerin ondan olduğunu hatırlamak için kısacası allah-ı anmak hatırlamak içindir.

Adam iyi biri olmak için ibadet lazım değil demiş birde delil diye kuran dan ayet yazmış yazık be.

Bak ibadet etmenin iyilik olduğunu allah söylüyor bakara 177 ye bakın namaz kılmak zekat vermek iyilik kabilindendir

Lakin namazsız adam ne anlar o namazın sadece yat kalk ibadeti olarak görür halbuki namaz dinin direği muminin miraçıdır.
kullarının kendi iyiliği için.

national geographic adlı derginin son sayısında ibadetin ağrıyı azalttığı, bağışıklık sistemini güçlendirdiği falan yazıyordu.

teker teker incelersek (aklımın yettiğince açıklıyorum tabi, bunun ötesinde de amaçları vardır)

namaz: kendinden üstün bir gücü yüceleyip ondan yardım dilemek insan psikolojisini rahatlatır.

oruç: detoks. binlerce yıldır bütün kültürlerde var ve şu anda bir tedavi olarak kullanılıyor.

zekat: ihtiyacı olanlara yardım. ancak sayılarla kısıtlanarak etkisi biraz azaltılmış gibi. ama kur'an'da "artanı verin" denilerek, tüketim ve çocukların için yapacağın tasarruftan arta kalan olarak anlamaktayım.

hac: her yıl yapılan bir toplantı, bir fikir alışverişi ortamıdır, ya da öyle olsa iyi olur.

son olarak: kardeşlerim kulların allah'ın dinini uygulamaya çalışırken yaptığı hatalardan dolayı allah'ı suçlamayın.

haşa bunu allah'ı savunmak için değil, sizin bu dünyadaki konforunuz için söylüyorum. çünkü inançsızlık çok can sıkıcı olabiliyor.
şimdi şu anti tanrısal görüşü olanlar öğretmenlerini sınav olmadan geçirmeye ikna etsin. sınav var ki soru var. hemde kopya çekmek serbest. anlamıyorum. bu kadar kolay herşey. tavuğun götünden dinozor çıkartmaya gerek var mı. yapmak zorunda olmamakla birlikte saçmalamanın da lüzumu yok. hak hukuk edep adap had hudud. az dikkat.
Tanrı istemez. Allah ister, yehova ister, isa ve onun göksel babası ister. ister ki itaat ettikleri anlaşılsın diye.
tanrı diye bir şey yoktur, tanrı, tanrı maskesi arkasından insanları yöneten yöneticilerden ibarettir, çiftlik hayvanlarında itaat istiyorlar. çiftlik hayvanları da istediklerini veriyor.
ibadet edilen yerlerde (örn Arabistan'da bir yerde) ticaret yapan kulları biraz daha zenginleşsin diye.
;)
Bence Tanrı'nın amaçları belli bir yere kadar tahmin edilebilir ancak kesin olarak ve kapsamlı olarak bilinemez. Bunu anlamak çok zor olmamalı. Şayet Tanrı diye bir varlık mevcutsa, insan zekası ile Tanrının amacı ve nihai planları gibi şeyleri anlayamayacak olmamız gayet normal. Tanrının gönderdiğine inanılan herhangi bir kutsal kitapta, o dinin Tanrısı kendi hakkında bilgiler veriyor olabilir ama o bilgiler Tanrı'nın her türlü planını algılamamız için yeterli olmayabilir.
Bu durumda, Tanrının neden bizim ibadet etmemizi istediğini kesin olarak bilebileceğimizi sanmıyorum. Ama şahsi tahminim, insanların ibadet ederek huzur buluyor olması, Allaha yaklaşıyor olmaları, imanı sınamak için bir araç olması (Mesela namaz ibadetinde imanı sınayan tek şey namazın ikame edilmesi değildir. Namaza gösterilen özen, konsantrasyon gibi etkenler de gayet önemlidir.)
Sırf bu açılardan bakarsak bile, Tanrının varolduğu ve bu Tanrının, islamdaki Allah olduğu bilgisi eğer doğru ise -ki bence doğrudur- Allahın bizden namaz gibi ibadetleri yerine getirmemizi istemesinde herhangi bir abes göremiyorum.
Bir Tanrının var olduğu ve bu Tanrının Allah olduğu bilgisine katılmayanlar da bu bilgilerin doğru olduğunu varsayarlarsa yine üstteki sebeplerden dolayı bu varsayımda en azından ibadetlerin emredilmesi açısından bir çelişki bulmamaları gerekir.