bugün

tanrı bizi sınamak için yaratmadı. tanri bize tanrılıgını kanıtlamak kabul ettirmek için yarattı. düşünsene evren yok sadece meleklerin var ve onlara durmadan secde ettiriyosun. bir nevi kendi kendine egleniyosun. ama insan her ne kadar kuranda ben izin vermeden benim kurallarım dısına çıkamassınız desede tanrıyı melekler kadar önemsemiyor .
evren tanrının kendine yabancılaşmasıdır, anlık bir kafa karışıklığının yansımasıyız hepimiz, sınav sanrısı da kibrimiz.
en başta, bu sorunun sorulması içindir.
bu basamaktan sonra, o'na varılması içindir.
her şeyi zaten öncesinden bilen, her şeye gücü yeten, ezeli ve ebedi (!) bir varlığın insanları sınamak için yarattığı fikrine aklı yatmamış kişinin düşündüğüdür.
Sınandığımız sınavlar sonucunda aldığımız puanlar, sınandığımız insanlar tarafından onların gözüne girmemiz gibi basit olaylar örneği olsa da asıl sınanma nedenimiz varoluş sebebimiz. bunun farkına vardıktan sonra başa gelen olaylara daha farklı bir pencere açılıyor ki rahat nefes alınası.
(bkz: yok öyle bir şey)
bu soruyu sormamızı beklediği için.
orucu müslümanlar tutuyor, namazı müslümanlar kılıyor, helal/haram kriterlerine müslümanlar dikkat ediyor soruyu da bu ateistler soruyor. sanki sınana sınana bir oldunuz.
adem yüzündendir efenim. o elmayı yemeseydi ne güzel şimdi cennetteydik, ulan adem bi elma yüzünden bu sınava değer mi? sen elmayı yedin, biz ayvayı.
sevgili sevgiliyi sınıyor ne kadar sevildiğini anlamak için, tanrı neden sınamasın?
Cogu insanin kendilerini sinamaktan aciz olmasindan oturu. Insan kendisini, oncesini ve sonrasindaki olasiliklari makul duzeyde sinayabiliyorsa zaten boyle bir soruyu sormanin anlamsizliginida bilmis olur. Nefes aldigin surece sinandigini dusunmek psikolojik sorunlari brrabirinde getirir. Be amk aklin var fikrin var iyi nedir kotu nedir az cok biliyorsun. Kicinda tarak mi var? Varligin baska bir varligin sinamasina bagliysa ha varsin ha yoksun. Neyse simdi got cebindeki taragi cikarip saclarini tararken elin slow moiton bir hallenmeyle saclarini duzeltebilir. Sonucta Sinaniyor olabilir misin?!
hakikat şudur ki,
rabbinin emrine karşı gelmeyenlerin mükafatının önemi(sınanmayı kazananlar),
rabbinin emrine karşı gelenlerin(sınanmayı kazanamayanlar) durumuyla anlaşılır.
cevabı basit; "özgür irade"dir.

insan denen varlık tanrının bir oyuncağı ama ona bir de özgür irade denen naneyi koyarsanız kimya tamamen değişiyor.

bu başlığı açan yazarın kimyası gibi mesela
Bunun önceside niye yarattı sorusu. Her şeye gücü yeten tanrının canı sıkılmış olabilir. insanlara ve bu dünya'ya ihtiyacı yok. Mantıklı cevap verilemeyen güzel soru. (bkz: tanrı sims mi oynuyor)
konuyla pek alakalı değil ama şunu bir izleyin bakalım.

http://youtube.com/watch?...p;amp;gl=TR&hl=tr
Hayat zaten bir sınavdır, eğer boyle bisey olmasaydi belki de bütün insanlar cesaretlenip birbirini öldürecekti. Yani ben zaten cennete gidecem her şekilde özgürüm gibi düşünenenler olacak.
aslında tanrı bizi sınamıyor. biz, bizi tanrının sınadığına inandırıp, kendimizi sınıyoruz.
Allah aklı başında olan insanı sınar.

Geri zekalıların ödülleri belli olduğu için onları sınamaz.
hepimizi cennete yollasa bizim icin iyi olurdu ama hepimiz cenneti hak etmiyoruz. once hak etmeliyiz
tanrı egoist midir sorusunu akla getiren düşünce.
çünkü canı sıkılmış, ay dur ben şimdi bir şey yapacağım demiş, sonra insan diye bir varlık yaratayım onlara din göndereyim bakalım inanacaklar mı demiş, sonra inanmayanı cehenneme atarım inananı da cennete koyarım diye söylemiş. sınav falan yok bunlar uydurulmuş şeyler, kimse tanrıyla oturup konuşmamış, tanrım sen şimdi yarattın ama amacın neydi, ne gerek vardı diye sormamış.
simdi soyle ki, Allah cennet ve cehennemi yaratmis. ve buraya girecek insanlarida onlara olan bagliliklarina gore sececek. yani bunu bi eleme sinavi gibi dusun.