bugün

Evren'in (bigbang) ortaya çıktığı 13.7 milyar yıl önce ile, dünyanın ortaya çıktığı 4.5 milyar yıl arasındaki 9.2 milyar yılda Tanrı'nın Ne yaptığı sorunsalıdır.
hiç mi sıkılmadı?

Şimdi islamı baz alırsak 13.7 milyar yıl içerisinde 1400 yıl hiç gibi bir şey. islamla açıklanamayacak bir olay var ortada. Keza aynı şey diğer dinler için de geçerli. ibrahim'in ortaya çıkışı takriben milattan önce 3000 yılları. Yani 5000 yıl da 13.7 milyar yıl içinde neredeyse bir hiç.

13.7 milyar yıl önce yarattığı Evren'de, 9.2 milyar yıl sonra dünya oluşturuyor. Ve neredeyse 9.2 milyar yıl sonra da 3-5 din gönderip buna göre yaşayacaksınız diyor. Çok acayip değil mi gerçekten?

Milyarlarca yıl buna mı karar vermiş yani? Dahası o kadar zaman içerisinde neyle ilgilenmiş acaba? Cennette meleklerle mi geçmiş milyarlarca yıl zaman?
görsel
9 milyar nereden çıktı.
ya milyarı ya da saymayı bilmeyen bilim insanlarının uydurması.

bence septrilyon yıl önce oldu big-bang
27 tane sıfır var ona göre.
zaman kavramı onun için "hiç" olduğundan biz insanlar için bir göz kırpma zamanı gibi gelmiştir. insan beyni ne zamanı ne yer çekimini anlayabilecek kadar gelişmemiş. gelişebilmesi için belki birkaç bin yıl daha geçmesi gerekli.

din içerisinde şahsen benimde anlayamadığım anlamamın da imkansız olduğu pek çok şey var. ancak olayı din ekseninden çıkartırsak hayatın kendi içerisindeki milyarlarca şeyi de anlayamıyorum. anlayabilen insan da yok zaten. daha mars gezegenine gidemiyoruz çünkü ne yer çekimini ne zamanı aşamıyoruz. ki bu gezegen bizim galaksimiz içerisinde yer alıyor. bu galaksilerden milyarlarca olduğunu düşünürsek.. en iyisi düşünmeyelim kayış kopar gider çünkü * velhasılı en başa dönersek zaman kavramı sadece biz insan için var.
Tanri katinda her sey olup bitmistir.

Kendi zaman birimimize göre bunu açiklayamayiz.
yine kendi için yaratılmış kavramlarla tanrıyı eleştiren küçük düşünen "yaratılmış" sorusu. zaman insanlık için yaratılmış bir kavramdır. evren gibi. senin için yaratılmış kavramlarla onları yaratanı sorgulayamazsın. bu senin dünyan, senin kainatın.

bunu şöyle düşünmek lazım. farzedelim ki hepimiz birer legoyuz. bir çocuğun oyuncağıyız ve onun odasında küçücük bir alanı işgal ediyoruz. şimdi bizler kendi mantığımızla herşeyi "lego" gibi düşünerek "acaba onun parçalarını kim birleştirdi" ya da "acaba bizi kutudan çıkardıktan sonraki 5 gün boyunca canı sıkılmadı mı, çünkü bizi sadece 5 dakikada birleştirdi" diye düşünmek, bize sahip olan ve parçalarımızı birleştiren çocuğu yok mu eder?

anlayanı alnından öberim. sevgiler minik legolar.
ilerleyen zamanla birlikte, ışık hızında giden bir kişiyle aynı sırada dünyada olan kişiler arasında bile büyük zaman farkı anlayışları ortaya çıktığını öğrendik artık. zaman mefhumundan bağımsız bir algıyla yaklaşmak lazım olaya.

ayrıca eğer gerçekten yaratıcı bir güç varsa, dini kitapların da belirttiği gibi kendileri sadece senin benim değil, bitkinin, hayvanın, meteorun, ışığın, evrendeki bütün yaratılmışların ve bütün alemlerin de yaratıcısı konumda olacaktır.

varlıkların merkezi sizin beyninizin oyunu olan egonuz değildir. düşünsellik boyutumuzu biraz daha üst katmanlara çıkarmalıyız.
zaman kavramını algılayamayan insanoğluna saçma gelebilen sorunsal.
Eleman sanıyor ki bizim bildiğimiz zaman tanrı için de aynı işliyor.

Zaman ve mekan kavramı sadece yaratıkmışları ilgilendiren kavramlardır yaratıcının böyle bir derdi yoktur.

Senin 13,7 milyar yıl diye tabir ettiğin belki de yaratıcı için bir andan ibarettir.

Soru mantıken yanlış. Böyle soru sorulmaz.
Zaman kavramını yaratmadı.
(bkz: evrenin ve dünyanın sınav için yaratılmış olması)
Bizim bilmediğimiz, bilemeyeceğimiz ve bilmemize gerek olmayacak şeyler..
Dünyadaki tüm çocuk ölümlerine sessiz kaldı.
dünya eğlenceli bir yer değil. izlerken sıkıntıdan kafasına sıkmış olabilir.
Albert Einstein zamanın göreceli bir kavram olduğunu söylemiştir ona göre zaman herkes ve heryer için sabit değildir mesela insanın sevdiği yanında 1 saat 1 dk gibi geçerken, düşmanı yanında 1 saati bir ömür gibi geçebilir yine milyarlarca galaksiden sadece bir tanesi olan Samanyolu galaksisinde 17 milyar olduğu tahmin edilen gezegenlerden birinde yaşayan bizlerin tüm bu sistemi yaratan yaratıcıyı 9 milyar yıl boyunca ne yaptı diye sorgulamaya çalışmak hele bunun cevabını burada aramak biraz komik geldi bana.
Kuran'da kavimlerden bahseder.

Her kavim bir donemdir. Zulkarneyn, yecuc-mecuc vs.. bunlar bildigim kadari ile hz. Ibrahimden de onceki kavimler. Mu ve atlantis kitasi kavimleri de varsayarsak tarih baya geriye gidiyor aslinda.

Su an bilinen en eski tarihi yerlesim yeri gobekli tepe. Onun da gecmisi 12500 yil oncesine dayaniyor. Milyar yillar icinde olan felaketleri de dusunursek cok eski donemlere ait buluntularin henuz cikmamasi normaldir diye dusunuyorum.

Kim bilir ilerleyen yuzyillarda belki daha eski donemlere ait buluntular cikar. Teknoloji daha yeni yeni gelisiyor.

Benimki sadece bir dusunce. Gercek de olabilir, yanlis da...
zaman evrene özgü bir kavramdır.