askerliğimi fırtına şoförü olarak yaptığım için şunu söyleyebilirim ki, ağır muharebe ortamında yani kar ve bele kadar gelen çamurlarda hiç zorlanmadan hareket edebilen ve eski m52 t ve m110 a2 k/m obüsler gibi mevzilenirken muylu ufkiyeti sağlanması, nişan hattı ayarı, mahmuz gömme işlemlerinin hiç birini manuel olarak yapmadığımız ve anında atış desteği sağlayabilen mükemmel bir silahtır. ancak bilgisayar destekli atış yaptığından gelen koordinatlar tam net girilememekte ve 203 mm'lik m110 a2 k/m obüs gibi %100'lük nokta atışı yapılamamaktadır. sorunun büyük payı ateş idare kısmında olduğu varsayılmakta ve fırtına obüsünün mürettebatı hızlıca yetiştirilmektedir.
gerektiğinde insan öldürmek için kullanılan bir makinedir.
2004'de hizmete girmiş, yerli üretim Kundağı Motorlu Obüs. 47 ton ağırlığında, 66 km hız yapabilen ve 480 km menzilli bir araçtır.
askerliği normal er olarak yapan kişinin fırtına şöförü olamayacağını hatırlatmakta gerek var zannedersem.
zaten mürettabatı m52t, m44t gibi öyle 8 kişi felan değil.
iki kişilik mürettabat yeterlidir bu obüs için. Sallamanın anlamı yok.

bizde topçuyduk laaan.
TSK tarafından şimdilik modernize edilmiş alman yapımı leopard 1 tanklarına monte edilen ve gelecekte yerli yapım 'altay' tanklarına da monte edilmesi düşünülen 155 mm fırtına obüsleri, F-16 savaşan şahinler'den sonra türk ordusunun en önemli vurucu gücünü oluşturuyor.

aselsan'ın dünya ölçeğinde büyük başarısı olarak gösterilen 'volkan' atış kontrol sistemi; termal görüş, lazerle mesafe ölçümü ve hedef takip sistemlerine sahip. abd, ingiltere, almanya ve güney kore'de de muadilleri üretilen fırtına obüsleri, konuşlanmış halde ve normal koşullar altında 30km. menzildeki bir hedefi 1.0 metre şaşma ile vurabilirlerken, aselsan tarafından geliştirilen 'volkan' atış kontrol sistemiyle donatılan tanklarda bu menzil 40km. ve şaşma miktarı da 0.5 metreye düşürülmüş durumda. 40km. süratle hareket halindeyken vur emriyle alınan bir hedef koordinatına, yine bu sistem sayesinde tevcih hattı istikamet açısını 0,3 milyem, mevzi koordinatlarını 17,5 metre ve mevzi rakımını 10 metre doğrulukla tespit ederek atış yapılabiliyor.

fırtına obüslerinin muadillerini üreten diğer ülkelerde mühimmat olarak;

- 18 km. menzil için M107(HE) ve
- 30 km. menzil için M549A1(RAP/HE)

mermiler kullanılırken, mke yapımı fırtınalar bunlara ilave olarak;

- 40 km. menzil için ERFB/BB

mermilerini de kullanabiliyor. bu ise, top namlusu üretiminde nanoteknoloji kullanan mke'nin hangi noktalara geldiğinin açık bir göstergesi. üstelik, 10-30 km. menzilli atışlarda aynı hedefe 15 saniyede 3 atış ya da farklı hedefe dakikada 2 atış gerçekleştirebiliyor.
tsknın obüs ihtiyacına yönelik üretilen fırtınada alman pzh-2000 gövdesi kullanılmak istenmiş almanlar ile anlaşılamamasından dolayı güney kore ile k-9 thunder obüsü için görüşülmüş ve anlaşmaya varılmıştır. konu hakkında bilgisi olanlar gövdenin k-9 thunder ile aynı olduğunu bilir. fark yaratan teknoloji aselsan üreetimi atış kontrol sistemindedir. mke nin daha önce böyle bir namlu konusunda altyapısı olmamasından dolayı güney koreden teknoloji transferi yapılmıştır. projede ilk başta 39 kalibre namlu düşünülürken, değişen muharebe konseptlerinden dolayı 52 kalibre namluda mütabık kalınarak menzil 30km'den 40km+ye çıkarılmıştır.
Gururumuz, 155mm kundağı motorlu, volkan atış sistemiyle fark oluşturan topçu silah sistemimiz.
her şeyi iyi güzeldir de silahının tahrip gücü bir türlü gösterilmez. mermisinin etki çapını veya yaptığı tahribi gören veya bilen az buraya yazsın.

muadili beyle dağıtıyor ortalığı, fark yok: http://www.youtube.com/watch?v=-M2-Yr7iaKI
Kore K-9 Obüs'ünün Türkçeleştirilmiş hali.
http://www.youtube.com/watch?v=WCOS9QejlSo
Fırtına öbüsü olarak bilinen bu araç aslında Bir Kundağı Motorlu Topçu Sistemidir. tekerlekli veya paletli bir şase üzerinde başka bir aracın çekme gücüne gereksinim duymadan manevra kabiliyetine sahiptir. Bu silahlar çatışma bölgesine uzun menzilli ateş gücü sağlarlar. görünüşte tanka benzese de ince bir zırha sahip olduklarından yakın çatışmalara destek veremezler. Sahip oldukları zırh ancak mürettebatı hafif ateşli silahlardan veya şarapnel parçalarından koruyabilir. Birçoğunda piyade ateşine karşılık vermek amacıyla makineli tüfek bulunmaktadır. Bu silahların en büyük avantajı onları çeken başka bir araca gereksinim duymadan çok hızlı bir şekilde görev yerine gidebilmesidir. Ancak topun ateşlenmesi için aracın durması ve ateşe hazır hale getirilmesi gerekmektedir. Yeni bir pozisyon almak için araç tekrar toparlanmalıdır. Buna rağmen kendinden hareket özelliği bu araçlara çatışmalarda düşmana karşı yoğun bir baskı yaratmasını sağlamaktadır.
görsel
inşallah lisans engeline falan takılıp istediğimiz sayıda üretmemiz engellenmiyordur. lisans meselesi var mı onu da bilmiyorum. olmasın.
şahane bir silah. bundan 1000 tane yapacan kara kuvvetlerinin sırtı yere gelmez.