bugün

Evet, başlıktanda anlaşılacağı üzere soğuk su, sıcak sudan daha ağırdır. Diyeceksiniz ki aynı su, sadece ısı değişiyor, ağırlık neden değişsin?

Öncelikle su değişken bir maddedir. Soğudukça sudaki moleküller iç içe girerek daha bir hacim kazanır ve soğukluk yeteri kadar arttığında artık buza dönüşmüş olur. Tam tersi durumda su ısındıkça moleküllerin arasındaki mesafe artar ve arttıkça bir kısım su yavaş yavaş Buhara dönüşmüş olur. Mesela çok aşırı miktarda bir su kütlesini bir yerde başka bir yere götürecekseniz bunu suyu kapalı bir kapta ısıttıktan sonra yapınız. Su ısındığında bir kısmı bu kapalı kapın içinde Buhara dönüşüp gaz halini alacağından daha az yük taşınmış olur. Ancak soğuk su taşıdığınızda sıkışmış olan moleküller yolda ısınıp yayılacağından bir süre sonra taşmaya başlar. Soğuk suyun sıcak sudan ağır olduğunu bariz bir şekilde basit bir deneyle kontrol etmek isterseniz bir cam şişe bulun, ilk önce alta biraz ılık veya sıcak su koyun, daha sonra üste soğuk su ilave edin. Suyu içtiğinizde farkedeceksiniz ki sıcak su üste çıkmış soğuk su ise alta çökmüştür. Bunu kovada da yapabilirsiniz.
tmm da nie ki?
Psikolojik olarak hissedilen tespittir. Yoksa ağırlık değişmez.
ısınan su moleküllerinin enerjisi artar birbirinden uzaklaşmaya başlar, bu sayede yoğunluğu azalır (cm kare ye düşen molekül miktarı) ve ısınan su yukarı soğuk su aşağı yönde hareket eder.
Ağırlıkla yoğunluğun farkını öğrenip tartışılması gereken konu. Bu fizik ve matematik bilgisiyle 1 kilo demir 1 kilo pamuktan ağır gelir.
Evet yoğunluklada alakalıdır ancak şunuda unutmayalım yoğunluk arttıkça ağırlıkta artar.
maddenin tepkimesinden bahsediyor arkadaş.

1 kilo demir, 1 kilo geyiği değil.
suyun sıcaklığı arttıkça moleküller birbirinden uzaklaşır dolayısıyla moleküller arası boşluk artar ve sıvı genleşir. santimetre küp başına düşen molekül sayısı azalır. böylece ısınan suyun yoğunluğu da azalmış olur. yoğunluk azalınca ağırlıkta azalacaktır. bu nedenle sıcak su daha hafiftir.