bugün

atatürk yanı başında bolşevik ihtilali olan ülkemizin bağımsızlığını koruyabilmesi için sola mesafeli olması gerektiğinin farkındaydı. yani ideolojinin ortaya çıkışı itibariyle sol karşıtıdır.

mesela sovyetlerde sendikalar çok güçlü iken bizde sendikalar yasaktı. bir işçi sınıfı oluşması istenmemişti. ön planda olan köylü sınıfıydı çünkü sanayileşememiş bir ülkeydik. sınıf çatışması önlenip el birliğiyle ülkenin ileri taşınması gerekiyordu.

atatürk günümüzde yaşasaydı almanya gibi muhafazakar korporatist bir yönetim anlayışında olurdu. onun inkılapçılığı marksist anlamda incelenenemez. geri kalmış toplumu modern çağa uydurmak şeklinde tecelli etmiştir. reformisttir yani.
olmayan kemalizm'dir. kemalizm sol karşıtı da değildir, sol da değildir. günümüzde, türk solu dediğimiz şey kürt milliyetçilerin elindedir, onlar ne derse olur. türk solunu kürt milliyetçiler yönetir. bu nedenle terör örgütü sempatizanı, ermeni soykırımını destekleyen, atatürk'ü sevmediğini defaatle dile getiren birisi, chp gibi bir partide il başkanlığı yapabilir. hiçbir kemalist olduğunu iddia eden birisi de buna itiraz edemez.
görsel
öyle bir şey olamaz.
sağcıların ne devletçilik işlerine gelir ne halkçılık ne devrimcilik ne de laiklik.
uygulamada dertlerinin devlet mallarına nasıl çökeriz çalışanı nasıl sömürürüz devrimleri nasıl geriye döndürürüz laikliği nasıl baltalarız olduğu net şekilde görülebilir.

geriye kalan ilkelerden cumhuriyeti ancak ele geçirdikleri takdirde onaylarlar, milliyetçilik de slogan atma açlıklarını gidermeye yarar.

bu arada mustafa suphi komünistti solcu değil.
varlığının atatürk için kaygı verici olduğunu sanmak da gülünç.
sıfır halk desteği olan bir akımın ve bir avuç temsilcisinin tüm anadolunun desteğini almış biri için tehlike oluşturması imkansızdı.