bugün

uydurma eserlerin başında gelir.

tek kaynak kurandır.
siyet kuran'da hal ve şekil manasına gelir.
siyet kelimesinin çoğuludur.
çoğul olan siyer yalnızca peygamber için kulanılmaya başlanmıştır zamanla.
peygamber'in ailesini, tebliğ ettiği dini, hayatını, durumunu, karakterini konu alan bilim dalıdır.
Hazreti Muhammedin hayatını anlatan edebi yazılardır. Siyerlerde hz Muhammed hz aişe ile 9 yaşında evlendiği yazılır. Bu yüzden de çok fazla eleştiri almıştır. Ama arap kültürü ile ilgili bilmediğimiz bir şey var. Araplar yaşlarını blue çağına girdikten sonra saymaya başlarlar. Yani hz aişe evlendiğinde 9 yaşında değil olgun bir bayan idi. isteyen araştırabilir.
--spoiler--
Siyer sözlükte davranış, hal, hayat tarzı, gidişat, bir kimsenin ahlakı, hayat hikayesi, tedbir,tabiat, seyahat etmek, idare gibi anlamlara gelen siret kelimesinin çoğuludur. Siret kelimesi Kuran-ı Kerimde Taha Sûresi 21. ayette hal ve şekil anlamında kullanılmıştır. (Allah, Mûsâya onu(asanı) tut ve korkma. Biz onu ilk haline (sîratehâl- ûlâ) döndüreceğiz, buyurdu.)

Hz. Peygamberin hadîslerinde kendi tedbir ve hareket tarzını ifa­de etmek üzere sîre kelimesi zikredilmiştir. Hz. Peygamber, Dumetül-cendel Seriyyesine komutan olarak tayin ettiği Abdurrahmân b. Avfa şöyle buyurmuştur: Ey Avfın oğlu! Sancağı al! Hepiniz Allah yolunda, Allaha inanmayanlarla savaşın, emanete hıyanet etmeyin, haksızlık yapmayın, kimsenin uzuvlarını kesmeyin, kadınları ve çocuk­ları öldürmeyin. Bu Allahın ahdidir ve size yol gösteren Peygamberinizin sîretidir (tedbir, tavır ve hareket tarzıdır). (ibn Hişâm, es-Sîre,IV,281)

Terim olarak Siyer-i Nebi, sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed&in (s.a.s) 63 yıllık hayatını ve peygamberlik mücadelesini bütün yönleriyle ele alan ilim dalı ve bu alanda yazılan eserlere denir.

Siyer ayrıca savaş, esirler, ganimetler başta olmak üzere devletler hukuku dallarına ait konulara ve bu konulara dair yazılan eserlere de isim olmuştur. M. Hamidullaha göre, siyer kelimesini islâm Devletler Hukuku manâsında kullanan ilk alim imâm-ı Azam Ebû Hanîfedir.

Siyer-i Nebi, Rabbini en iyi tanıyan ve insanlara en güzel şekilde tanıtan Efendimizin mübarek hayatıdır. Allahın terbiye ettiği yüce ahlak sahibinin, canımızdan ziyade sevdiğimiz ve Onu sevmekle Rabbimizin sevgisini kazanabileceğimiz Sevgilinin, hayat hikâyesidir.

Siyer-i Nebi, Rabbimizin rahmetine ve Efendimizin şefaatine ulaştıran pek mübarek bir ilimdir. Ashâb-ı Kiramı takip eden nesil, Efendimiz ve arkadaşlarının hayatını Kurân öğrenir gibi öğrenmiş ve çocuklarına titizlikle öğretmişlerdir. Zira Onu tanımayan, mücadelesini bilmeyenler pek çok hayırdan mahrum kalmıştır.
--spoiler--
hz muhammed as. ın hayatını konu eden kitaplara verilen isimdir.

tavsiye;
(bkz: annemarie schimmel)in profil yayınlarından hz muhammed sav.
Hz.muhammed(sav)64 yıllık hayatının anlatılmasına siyer denir.
ilk duyulduğu anda gülme etkisi yaratabilecek olduğu halde içeriği öğrenildiğinde he de he de dedirten isim.
vallahi nickimle bi alakası yok dediğim eserlerdir.
dünyaca ödüllü siyer müellifi yazarımız, iki ciltilik, peygamberimizin hayatı isimli eseri ile salih suruç'tur.
divan edebiyatı nesir türüdür. hz. muhammed'in yaşamını anlatan eserlerdir.