bugün

https://www.youtube.com/watch?v=9sjhnzThp20
sanatçı kendi iç dünyasını bize en güzel şeklide anlatması gerekir.
Sanat hem sanat hem de toplum içindir. Yüzyılın meselesini çözdük bunun için o kadar yaygara kopmuş bu muydu yani mesele?
Sanat sanat içindir ulan. Toplum için olunca #şiirsokakta diye salak salak akımlar çıkartıp edebiyatın anasını sikiyorlar işte.

Yaşasın klasisizm. Realizm de yaşayabilir. Gerisini at çöpe gitsin amk. Avam'a sanat mı yapılır?
sanat sanat olduğu için icra edilir ve topluma sunulur. sanatı sanata veya topluma tek başına yüklemek sanata haksizliktir.
Bu devirde "para" içindir. Kimse lafı dolaştırmasın.
Zıkkımın kökü için.
sanat bir oyundur. çocuk, oyun oynarken asla bir çıkar düşünmez sadece zevk almak için oynar. sanat da böyledir. sanatçı da sadece zevk alarak ruhsal bir boşalım yaşar. oyunu ve sanatı başkaları beğensin bilgilensin diye oynamaz yapmazlar. onun için sanat sanat içindir.
sanat para içindir.
parada sanat içindir.
acı kısmı.
hadi sanata para verin mkoduklarim.
Sanat zengin içindir...
tavuk mu yumurtadan çıkar yumurta mı tavuktan çıkar? bunu çözdük sanat kaldı .
Sanat ne toplum ne de sanat içindir sanat sanatçı içindir demiş bir profesör. Doğru demiştir.
Cogu zaman para icin sanat.
Artik tayyip icindir.
Sanat toplum içindir. Evet.
Sanat şüphesiz sanat içindir, toplumun a* sanata bir şey olmasın.
görsel
Üstad noktayı koymuş.
yüz yıldır tartıştığınız konuya bak.
sanat kimse için değil, şimdi dağılın aq.
Kandırmayın kendinizi. Sanat seks içindir efendim.
ikisi de olmak zorunda değil, ama ben sanatın sadece seyirlik olmadığı, hayatımıza bir şekilde girdiği durumları seviyorum.
sanatçıyı tatmin etmek içindir.

en nihayetinde bir üretim yapan insan, o üretimi kendisi için yapar. bir beste yazarı o zamanki duygularını, ruh halini yansıtır notalarına. ressam keza aynı şekilde.

şiirler de öyle, içimizdeki duyguları dışa vurmamızın şeklidir sanat. bu yüzden ne toplum içindir, ne sanat içindir. birey içindir.

1.tanzimat dönemi edebiyatçılarında da olan olay budur zaten.

kendi milliyetçi duygularını yansıttı onlar eserlerine, yazılan şeyler bireysel düşüncelerden oluşuyordu. bence o zaman da toplumu geliştirmesinin yanında sanat esasında bireyseldi.
Sanat sanat için, sanat toplum için. Sanat ve toplum birbirinden ayrı düşünülemez. Evrenin sanatsallığı içinde yaşayan sanatçılar topluma mahkumdur. Toplum da sanata ve sanatçıya. Ayrılmaz bütündür. Ayrı düşünülmesi teklif dahi edilemez. Sanatın ve sanatçının köpeğiyiz.
sanat herhangi bir şey için yapılmaz. doğal ilhamdır, üretirsin geçersin.
hatta ferhan şensoy'un şöyle bir sözü vardı; "adam ne güzel müzik yapıyor sonra ona zorla söz eklemeye çalışıyorlar. yahu bırak enstrümental kalsın."

ama enstrümental olursa yeterince satmayacağı için, saçma sapan sözler ekleniyor. işte bu noktada sanat doğal ilhamdan çıkıp saçmalaşıyor ve boktanlaşıyor. zaten enstrümental müzik başlı başına bir kültür gerektiriyor amk.
Sanat toplum için olmalıdır diye düşünüyor ve çekiliyorum.