bugün

Yılmaz Güney'in romanı.. 'toplumda öne çıkmak veya birini kendine idol olarak seçip onun peşinden sürüklenmek yani kısaca toplum hiyerarşisi konusunda yazılmış, okunmaya değer, güzel bir kitap..
deri teknolojisinde sıkıştırılmış deri talası kullanarak yapılan imitasyon deri plakalar. daha ziyade ajanda kaplamalarında felan kullanılır.
yılmaz güney'in 1973* yılında kaleme aldığı, ilk basımı 1975 yılında güney yayınları tarafından yapılan öykü kitabı.
'salı pazarı'nın kısa hali.
sal-pa
demirin deniz dibinden kurtulması, ağırlığın zincire binmesi durumu.
--spoiler--
bize vuruyorlar, susuyoruz. susuyoruz, yine vuruyorlar. biz sustukça onlar vuruyor, onlar vurdukça biz daha çok susuyoruz. anlaşıldı, onlar ölene kadar vuracaklar, ama biz nereye kadar susacağız, dayanacağız? yapılacak tek bir şey kaldı, korkmadan hakkımızı arayacağız, aramalıyız. başka bir şansımız yok, karanlığa gömüldük, karanlığa...
--spoiler--
tembel, elinden iş gelmez insanlar için kullanılan bir sıfat.
salça nın amca oğlu. *
her şeyin temelinde var olan hidrojen atomunda nötron yoktur.
demirin zincirden kurtulması/kopması olayıdır. ayrıca;

(bkz: çipo)
yılmaz güneyin manifestosu.
yılmaz güney'in güzelim kitabı.

****alıntı****

-insan, hangi toplumda olursa olsun, öznel ve nesnel yapısıyla, o toplumun malı, o toplumun ürünüydü. onun için, yaptıkları yapacakları, düşündükleri düşünecekleri, toplumun genel özelliklerinden, çalkantılarından, eğilimlerinden, bu akış içindeki özgül yerinden, algılama ve etkilenme ve etkileme yeteneklerinden ayrı düşünülemezdi. salpa, kişiliğini oluşturan sürecin, hayatını yöneten itici güçlerin hangi fırınlarda piştiğini, hangi kaynaklardan can aldığını, tam olmasa bile, tama en yaklaşık biçimiyle usul usul seziyordu. yakınlaşıyordu sağlıklı bakışa. en azından doğru iz üzerinde olduğunun bilincindeydi.