bugün

mine sogut'un 1 temmuz 2007 itibariyle raflardaki yerini alan (simdilik) son kitabi.
sahbazin harikulade yili 1979, bir 12 eylul romani, bir cesit hesaplasma, belki de yalnizca anlatma ihtiyacindan dogan bir metin. okumayi dusunenlere zor bir metin oldugunun vurgulanmasi gerek.
2007, takvim-i ragip'a gore 1979 yilinin ikiz yili. ayni gun baslayip, ayni gun sona eriyorlar. aylarin icindeki gunlerde de durum boyle. yalnizca bu ozelliginden dolayi bile 2007 yilinda okunmayi hak edebilecek bir kitap.
konusuna gelince, kitapta sahbazi'in ulkesinin oykusunu okuyoruz. sahbaz, 1979 yilinda, iskence sonrasinda hucresinde unutulan genc bir kadina o yilda olani biteni anlatiyor. anlatilanlari tum kitap boyunca bir masal tadinda takip edebilirsiniz. tabii ki bunun bir yetiskin masali oldugunu belrtmekte yarar var, uykudan once okununca uykukaciran turundeki masallardan.
neler mi olmus sahbaz'in 1979'unda, cinayetler, intiharlar, intikamlar, toplukiyimlar, kisacasi bir cinnet hali.
mine sogut, oykusunu bitirdikten sonra anlattiklarinin havaya karisip gitmemesini istemis olmali ki kitabinin sonuna bir de 1979 yili almanagi eklemis. bu almanakta 1979 yili turkiyesindaki cinnet halini gun gun takip edebilmek mumkun.
kitabın kapağındaki çizim bahadır baruter e aittir.