bugün

acilen olması gereken robotlardır. robotlar daha adil olacaktır, yalaka olamazlar. maaşta almazlar hem, kamu biraz daha rahatlar. evet.
kesinlikle gelmelidir.

robot için ırk, din, dil, cinsiyet, statü farketmez robot için her birey sadece organizmadan ibarettir.

mesela kızın biri tecavüzcü iftirası attı, bizim yerli t-1000 tabi yerli olduğu için kaslı arnold değil bildiğin göbekli kel dayı bakcak kız yalan söylüyor diyip karar vercek.

ayrıca robocop da gelsin.
robot bu işleri yapamaz. insan ve yorum faktörü gerekir hukukta.
21. yüzyılda avukatlık çok saçma zaten. her yerde, internette kitapta yazılı bilgileri daha iyi anlatıyor diye para kazanan var bu işten. zaten avukatın anlattığı bilgilere her yerden erişebiliyoruz artık, eskidendi o bi kanun var siz bilmezsiniz çekilin kenara beni dinleyinler.
Her dosya özeldir.

Başlık cehalet kokuyor..
Olmaz.

Hukuk soyuttur. Kanunda; Ömer, yolda gördüğü ve hiç tanımadığı ali'ye uçan tekme atarken, Ali ağır siklet boksör çıkar ve Ömer'i ayağından tutup, önce yere vurur, sonra da duvara fırlatır ve Ömer ölürse bunun cezası 3 yıl,

Diye madde olmaz. Kusur, kasıt bilmem ne durumlarına bakılıp olay değerlendirilir. Mal yapay zeka burda error verir.

Edit; ama olabilir ya. Nefsi müdafaayı anlar, belki orantısız gücü de anlar.
Çekimserim.
Hayalimde olan hukuk sistemi.
bizim ülkemizde işe yaramayacaktır. bazılarının işine gelmeyen kararlar çıkınca onları bile doğuya sürerler "fedocu bu fedocu" diyerek. nasıl olsa "robot lan bu ne fetocusu amk" diyecek bir kitle yok çoğunlukta.
ideal hukuka ulasma yolu mudur tartisilir. bunun icin robotlara da gerek yok. yazilimla halledilebilir. bir de isin futuristik kismi var. bilinc kazanmalari durumunda hukuk tanirlar mi? tanirlarsa bunun merkezinde yapay zekalar mi olur? insanlar bunun neresinde yer alir? bu sorular daha da uzayip gider.
Her somut olay kendine özgüdür. Alacak-borç ilişkisiyle ilgili davalarda robotik sistemler kullanılabilir. Ancak ceza yargılamasında bunu yapamazsınız. Peki bu sistemler ceza yargılamasında kullanılmadı mı? kullanıldı. Örnek mi? Yalan makinesi. Fakat yalan makinesinin yanılma payı yüzde 2-3 civarında olduğundan mahkeme, yalan makinesinden alınan ifadeleri delil olarak kabul etmemektedir. Sonuç olarak robot hakim ve savcılar ceza yargılamasında kullanılmamalı.
Suskun, susturulmuş, baskılanmış, mesleğini icra edemeyecek bir duruma sokulmuş, savcı, hakim ve avukatlar olacaksa olmasın, robotlar olsun.
Ben evet diyorum!

Robot der geçeriz lakin insan faktörü adalet karşısında suskun kalınca, aklımız almıyor, midemiz kaldırmıyor!