bugün

Şöyle: Heybeliada Ruhban Okulu 1971 yılında çıkan özel okullar yönetmeliğine göre hareket etmek istemiyordu. Konu Anayasa Mahkemesi'ne götürüldü. Dönemin Anayasa Mahkemesi de Heybeliada'daki Ruhban Okulu'nun kapatılması yönünde karar aldı. Robert Kolej de Heybeliada ile birlikte aynı yönetmeliğe göre kapatılması tartışılan 35 okul arasındaydı. 1971'de, sözünü ettiğimiz Anayasa Mahkemesi kararının en önemli hükmü şuydu: Bütün özel yükseköğretim kurumları bir devlet üniversitesine bağlanacaktır. (Heybeliada bunu kabul etmeyince, kapatıldı.) Robert Kolej ise, binasını ve mekanını 'bağlanacağı' Boğaziçi Üniversitesi'ne bırakarak Arnavutköy'deki mekanına çekildi.
Robert Koleji'nin Türkiye'ye yapmış olduğu güzelliğin öyküsüdür.

Robert Kolej'in erkek bölümü, 1971'e kadar Bebek'teki kampüsünde eğitim vermiştir. Ancak 1971'de çıkarılan bir kanun nedeniyle Robert Kolej, eğitim verdiği seviyeyi, 'kolej'den 'lise'ye çevirmek zorunda kalmıştır. Bununla beraber, okulun kendi standartlarında eğitime devam etmesi için iki cinsiyete de eğitim vermesi gerektiği düşüncesiyle, Robert Kolej, kendi düşüncelerine uyan bir biçimde eğitim veren, 1890'dan beri varlığını koruyan Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'yle birleşmiştir. Robert Kolej, bu olayın ardından, Bebek'teki kampüsünü, üzerinde bir üniversitenin kurulması şartıyla devlete bağışlamış, böylece Boğaziçi Üniversitesi'nin temelleri atılmıştır.

Not: Buradaki "kolej", Türkçe'de kazandığı anlamın aksine ABD'deki "college"ın karşılığıdır. "College" ABD'de üniversite seviyesinde eğitim veren okullardır. Bu nedenle Robert Koleji "college" seviyesinden "lise" seviyesine inmek zorunda kalmıştır