bugün

(1905-1975) Tarihçi, yazar. Tarihi konularda yazdığı fıkra, roman, hikaye ve incelemeleriyle tanınmıştır ve en önemli yapıtı istanbul Ansiklopedisi'dir.
kitapları:
Başlıca kitapları:

* (bkz: Forsa Halil)
* (bkz: Kabakçı Mustafa)
* (bkz: Dağ Padişahları)
* (bkz: Erkek Kızlar)
* (bkz: Patrona Halil)
* (bkz: Esircibaşı)
* (bkz: Kösem Sultan) (2 cilt )
* (bkz: Fatih Sultan Mehmet)
* (bkz: Osmanlı Padişahları)
* (bkz: Eski istanbul da Meyhaneler ve Meyhane köçekleri)
* (bkz: Aşk Yolunda istanbul da Neler Olmuş)
* (bkz: Kızlarağasının Piçi)
* (bkz: Tarihte istanbul Esnafı)
* (bkz: Tarihimizde Garip Vakalar)
* (bkz: Cevahirli Hanımsultan)
* (bkz: Osmanlı Tarihinin Panoraması)
* (bkz: Hatice Sultan ve Ressam Melling)
* (bkz: Yeniçeriler)
* (bkz: Topkapı Sarayı)
* (bkz: Türk Giyim Kuşam ve Süsleme Sözlüğü)
müthiş bir yazarmış yeni keşfettim kesinlikle okunması gerek niye mi? (bkz: forsa halil).
Tarihimizde Garip Vakalar adlı kitabı adının hakkını veriyor.
11'e 10 a kala filmini izleyenler Reşad Ekrem Koçu ile tanışırlar. Meraklısı için 11. cildin pdf halini buldum. Link verebilirim.
EŞCiNSELDiR.
Tarihi sevdiren yazardır. Özellikle Osmanlı tarihine dönük enteresan bilgiler içeren kitapları benim gibi basit olayların tarihini ve detaylarını sevenler için oldukça sürükleyicidir.
görsel

Bıyık bıraktığımda kendisine benzediğim söylenir. Sakal bırakınca da trotsky’e benzeten oluyor zaten. Neyse, mesele kime benzediğim değil. Reşad ekrem bey.

Darülaceze tarihi yazdırmışlardı galiba. Onu bir kenara koyalım.

aslında annales okulunun sosyal tarihçiliğini türkiye’ye getiren ömer lütfi barkan diye bilinse de reşad ekrem adeta zamanın ötesinde büyük ihtimal dış etkilerden uzak sosyal tarihçilik yapıyordu. enteresandır, tulumbacıları yazıyor, eski istanbul’u anlatıyor, kıyafet ve süslenme sözlüğü hazırlıyor. Yani gündelik hayatın sıradanlığının tarihini de yapıyor. Enteresandır gerçekten.
http://resatekremkocu.blogspot.com/

verdiğim linkte reşad ekrem'in istanbul ansiklopedisi eseri ciltleri indirilebilir. ayrıca kendisinin bir ses kaydı da var. ilk defa gördüm bunu. çok enteresan. bakılabilir.
eserleriyle tarih ve edebiyata katkıları olan yazardır. istanbul ansiklopedisi araştırmacılar için büyük kaynaktır. en son 'aşık ve şair padişahlar' eserini aldım. çok hacimli bir eser değil yüzeysel almış, daha iyisini beklerdim. ama üslubunu beğendim.