bugün

Yemen’de 1231-1454 yılları arasında hüküm sürmüş olan Türk hanedan.

Resulilerin ataları, Eyyubilerin Yemen şubesinin kurucusu ve Selahaddin-i Eyyubi’nin kardeşi Turanşah ile birlikte, 1174 senesine doğru Yemen’e gelmişlerdir. Resulilerin ataları Muhammed bin Harun isminde bir Türkmendi. Aşiretiyle beraber Bağdat’a gidip, Abbasi halifesinin hizmetine girmişti. Abbasi halifeleri, bu zata elçilik vazifesi verdiler. Mısır ve Şam taraflarına elçi olarak gidip gelmesi dolayısıyla, zamanla kendisine elçi manasında, Resul denildi. Sonraları Bağdat’ta çıkan bir isyan üzerine, Resul, ailesini alıp Mısır’a gitti. O zaman Mısır’a hakim olan Selahaddin-i Eyyubi bu meşhur şahsa iyilikte bulunup himaye etti. 1174 senesinde Resul’ün oğlu Ali’yi üç oğlu ile birlikte Yemen’e gönderdi. Kardeşi Turanşah’a bunlara alaka ve himaye göstermesini tenbih etti. Böylece kendilerine babalarının lakabı sebebiyle Resuliler denilen bu aile, Yemen’e yerleşti ve Eyyubilerin hizmetinde çalıştılar.

Ali bin Resul, Eyyubiler tarafından 1228 senesinde Mekke’ye vali tayin edildi. Daha sonra da Eyyubi hükümdarı Melik Mes’ud’un vekili olarak Yemen’i idare etti. Ali bin Resul’ün oğlu Melikü’l-Mensur Nureddin Ömer, 1229 senesinde hakimiyeti tamamen ele geçirip bağımsızlığını ilan etti. Zebid’i başşehir yaptı. Hicaz’dan Hadramut’a kadar hakim oldu.

Yöneticilerinden Melik davud, Kütüphane kurmaya önem verdi. Kütüphanesinde 100.000 kitabın bulunduğu söylenirdi. ilme önem verip, alimleri himaye ederdi.

Bir resuli parası ;
görsel