bugün

oxford'un 2016 için yılın kelimesi seçtiği sıfat.

orjinali böyle tanımlanmış:
"Relating to or denoting circumstances in which objective facts are less influential in shaping public opinion than appeals to emotion and personal belief."
yani:
nesnel hakikatlerin belirli bir konu üzerinde kamuoyunu belirlemede duygulardan ve kişisel kanaatlerden daha az etkili olması durumu.

basitçe, insanların gerçeklere değil de kendi kafasına esen* şeylere inanması gibi bir şey.

kavram türkçe'ye gerçek ötesi, gerçek sonrası, hakikat sonrası gibi şekillerde çevriliyor. hala birine tam karar verilmiş değil. öznel gerçekleme diyen de var.

brexit oylaması ve trump seçimlerinde çok üstünde durulan bir kavramdı. böyle moda gibi bir şeymiş gibi geliyor bana bu tarz kavramlar. algı operasyonu gibi. aslında herkesin bildiği bir şey, ama somut bir kelime haline getirilince dilden düşmüyor.

bu sıralar üstüne biraz araştırma yapıyor gibiyim. daha düzgünce anlatırım umarım ileride.
modernizm ve postmodernizm çağdan sonra gelen çağdır. moda veya algı değildir.

hakikatlerin ve olguların değerini kaybettiği bir dönem diyebiliriz. tayyip'in kendi seçmenine hunharca yalan söylemesini örnek gösterebiliriz mesela. onların gazını almak için gerçeklikle alakası olmayan şeyleri gerçekmiş gibi söylüyor hazret. dış mihrak, dünya lideriyim, avrupaya diz çöktürttüm vb. Halbuki bu söylemler yalan, gerçeklik payı yok. ama memleketin yarısına sorsan dünya bizi kıskanıyor. buyrun size post truth yani gerçek ötesi çağdan bir örnek.
şu sıralar dünya düzeninde insanların temel davranış biçiminin kelimeler karşılığı.
Liberallerin tekin insanlar olmadığı, bütün dünyanın ülkemizle uğraştığı buna rağmen dünya liderı olduğumuz, sosyalistlerin aşırı fantezileri olduğu, müslümanların hepsinin ahlaklı görünen ahlaksızlar olduğu, ateistlerin evrenin sırlarını cebinde taşıdığı gibi yargıları örnek verebilirim.

Bu kavramı öğrendikten sonra kafamdaki bütün yargıların post truth olabileceği aklıma geliyor. internet dünyasının gerçeği nasıl paramparça ettiğini düşünüyorum.

AKP ve propaganda yöntemleri çok da umrumda değil. Sadece AKP değil çünkü mesele. Tam anlamıyla bu kavramın ne olduğunu bilmiyorum. Bu yüzden fazla konuşmak istemiyorum.

AKP den söz etmek gerekirse, evet AKP bizi gittikçe gerçeklikten koparıyor ve gerçek sorunlarımıza odaklanamıyoruz. Bu yargı doğru olmasına rağmen bizim de AKP yi gerçeğin ötesinde algılamak gibi bir yanlışımız yok mu?

işte bu paradoks gibi bir şey. Inception gibi bir şey.
Son yıllarda adından sıkça bahsettiren ve günümüz dünyasını anlamak için kullanılan sıkı bir tabir var:
Post-truth. Kabaca; hakikat sonrası, gerçek ötesi gibi anlamlara geliyor. Gerçeğin çarpıtılması, manipüle edilmesiyle yaratılan sahte gerçeklik “post- truth” kavramının kilit tanımı.
iletişimcilere göre trumph'ın göreve gelmesi ile başlamıştır.
Bu gerçek olamaz. Bu artık gerçek üstü bir durumdur.
Son 30 yılımızı tanımlayan simülasyon kuramı artık yetersiz kalmış ve gerçeküstü dönem başlamıştır.
Artık gerçek simüle edilmez. Simülakr'a ihtiyaç duymaz
Niggaz wanna shine like me, run like me
They walk around with the 9 like me
They want to do it 3 to 9 like me

*vat dı fak aq...
Hakikat sonrası anlamına gelen kavram. Hakikatin duygu ve inançlara göre çarptırılması ve kabul edilmesi durumunu anlatır. Okuduğum kitapta şöyle bir karikatür vardı ilgimi çekti açıkçası.

görsel

Ahmet Şimşek hocamın Gerçekte(n) Öyle mi olmuş: Post-Truth Zamanlarda Tarihin Temsili kitabından.
Esas itibariyle gerçek-ötesi devir internet devriminin her türlü ideolojinin dinin ve dogmanın çatlaklarını çelişkilerini ifşa etmesi neticesinde kimsenin kendisini herhangi bir hususa bir hükme hakikat olarak inanıyor olmanın getirdiği emniyet duygusunu yaşamıyor olması ile içine girilen kaybolmuşluk ve kaos hali.

Bilhassa gençlere baktığımızda görüyoruz ki artık dünya artık bir sirke döndü. Kimsenin artık nizama gelemeyeceği bir kakafoni ve renk cümbüşü hakim.

Çünkü kimse hiçbir şeye mutlak şekilde inanmıyor artık. insanlık dinler ideolojiler aşk vs. masallarıyla ihanete uğramış olmanın verdiği tecrübeyle artık dünyanın maymunlar cehennemi olduğunu anlamış halde.

Birileri yukarıdan insanoğluna bakıp bunlar her şeyi yine yüzlerine gözlerine bulaştırdılar diyor şu an bizim için.