bugün

kendi zevkine göre kitaplar alıp okuyan insandır. milletin "aman allah ne güzel yazmış" dediği ahmet altan, robin sharma gibi yazarları, sırf millet göklere çıkarıyo diye okumayan insandır. kendi isteğini, güruhlarınkinden ayrı tutabilen kişidir. herkesin yaptığını yapmak zorunda hissetmez kendisini.
korsan kitapçılarda, aradığı kitaplar bulunmayan insandır.
bu sayede korsana da para kazandırmayan, o paraların güneydoğuya mayın olarak gitmesine karşı çıkan insandır.
tipik bir türktür çünkü hiç bir kitabı okumadığı gibi onları okuma gereksinimi de hissetmez.
gelişmiş kültür seviyesine ulaşmış kişidir. doğru yoldadır, yok ferrasini satan bilge, yok ölmeden önce yapılması gereken 100 şey gibi kitaplarla(!) akıl değirmeninin dönmeyeceğini anlamış, sipariş üzere yazılan, polemik amaçlı ortalığı karıştırmaya yönelik siyasi ve tarihi kitaplardan uzak durmak gerektiğini fark etmiştir.

olasılıkla, "en sevdiğiniz kitap nedir? " sorusuna şak diye "simyacı" cevabını yapıştıran bir memlekette derin acılar çekiyordur.

popüler kitap dediğimiz şey, insanların neyi duymak istediğini, ne konularda hassas olduğunu bilip o korkunun ya da heyecanın üzerine giderek insanları kandırmaktan ve paralarını sömürmekten başka bir şeye yaramaz. ucuz ve kalitesiz söylemlerdir.

geçenlerde ferrarisini satan bilge'yi -aslında bilge kelimesine gelen -yi ekini kesme işareti ile ayırmak istemezdim, fakat yazım kurallarına saygı duyuyorum- yayımlayan yayınevinin diğer kitaplarını tanıtan bir ilanı geçti elime. bakıyorum, inceliyorum, halkın hep tabu ilan ettiği şeylerle ya da anında polemik yaratacak durumlara el atmışlar ancak bütün amaçları parayı kaldırmak tabii. ciddi bir eser yok ortada.

delinin biri kuyuya taş atmış, kırk akıllı çıkaramamış misali kitaplardır bunlar.

özetleyecek olursak; popüler kitapların içinden zaman zaman kaliteli şeyler çıkıyor da olsa, hemen hemen hepsi, klişeleri çok iyi kullanan bir sistemin ürettiği çöplükten başka bir şey değildir.

bir sonraki yüzyıla kalmayacaktır bu kitaplar.
bu tarz kişiler "cem yılmaz mı? ya ben gülemiyorum o adama" kişileridir aynı zamanda.
popüler olmayan kitapları okuyan insandır.

tanımımızı yaptığımıza göre:

herşeyden önce popüler kitap ne demej ilk önce onu açmak gerek ki söz konusu insan hakkında daha rafine bir eleştiri yapılabilsin. bugün dünyanın en popüler kitaplarından birisi yüzüklerin efendisidir efendim bir diğeri suç ve cezadır yine savaş ve barıştır. var mı bunlara popüler değil diyecek olan. olmasın! neyse bunları okumayan kişiden mi bahsediyoruz

yoksa bir diğer popüler kitap tanımlaması içinde bulunabilecek bilumum tuna kiremitçi kitapları yada iclal aydın şiirleri efendim cezmi ersöz demogojilerinden mi bahsediyoruz. yani edebi olarak çok sınırlı bir değere sahip olmalarına karşın, dışsal pompalamalar sayesinde insanların ellerine tutuşturulan kitaplardan mı bahsediyoruz.

eğer ben popüler kitap okumam diyen insan, ikinci tanımlama doğrultusunda hareret ediyorsa helal olsun ona demekden başka hangi kelime işe yarar burda.

zaten popüler kültür tanımlamasının bu derece esnekleştiği bu dönemde halen popüler kültür üzerinden ekmek çıkartmaya çalışmakda ayrı bir soru işareti doğurmaz mı kafalarda. doğurur.
(bkz: hiç kitap okumayan insan)
gerçekten kitap okuyan insandır.
popülerlikle sabun köpüğü kıvamındaki kitaplardan bahsediliyorsa bilinçli bir okur denebilir. Yine de bu tarz kitaplar da okunmalıdır ancak kitaba ve yazara fazla anlamlar yüklemek gereksizdir. Her çok satan listesine giren kitap edebi değere sahip olan bir kitaptır manasına gelmediği gibi sabun köpüğü kitap olduğu anlamına da gelmez. Bu konuda genelleme yapmak doğru olmamakla birlikte çok satanlara şüpheyle yaklaşmak yerinde olur.
kendisini popüler kültürün niteliksiz kitaplarına yem etmeyen yazardır. bu kitapları her yerde görebilirsiniz. herkesin elinde yer alır. metroda ,kütüphanede, parkta bahçede. yahu inanır mısınız geçen gün tarım tv izliyordum,tarlada çalışan 50 yaşındaki amcanın heybesinde bile bu kitaplar var.

bu popüler kitapların bilindik örneği ( amcanın heybesinden çıkan kitap aynı zamanda) kant'ın yazdığı saf aklın eleştirisi kitabıdır.

daha fazla yazmak istemiyorum elim titriyor.