bugün

geçen sefer alabilmek için dört sefer konsolosluğa gittiğim vize türü bakalım bu sefer ne olacak ayrıca istanbul da randevu sistemine geçmişler.
ulusal vize alırken, nüfus kayıt örneğinize kadar almayı şart koşmuştur.

ayrıca ev, araba, arsa... gibi sahip olduğunuz mal varlıklarınızın belgelerini ne ekte sunmanız faydalı olacaktır. "yok benim malım mülküm" diyorsanız, zaten kafadan kovuluyorsunuz.

hı bir de nakit paranızın durumuna baktıkları konusunu es geçmeyelim. başvuruya gittiğinizde, ilk olarak hesabınızın bulunduğu banka kasasından mühürlenmiş bir referans mektubunuz var mı diye kontrol ediliyor. Bu kağıt da yok ise, zaten gitmeyin. "Türkiye'nin gözünü seveyim" diyerek yaşamaya devam edin.

bunlara ek olarak, var ise eski pasaportunuzu götürmeniz iyi intiba bırakacaktır. tabi boş bir pasaport yine hiçbir işe yaramadığından götürmenize gerek yoktur. fakat geçmişte aldığınız vizelerin size artı puan kazandırdığını belirtmeliyim.

eğitim durumunuzu belgeleyen diplomalarınızı daha öncesinde büyükelçilikte "denklik" belgesi ile onaylatmış olmanız gerekiyor. normal şartlarda bu işlem 1 aya kadar uzayabiliyor. dolayısıyla, vizeden önce bu işi halletmeyi unutmayın. sonrasında bu denklik belgesini de vize görevlisine teslim edebilirsiniz.

2 adet fotoğraf işinizi görecektir. zaten bu ulusal vize denilen zıkkımın, en basit tarafı bu. burada dikkat etmeniz gereken ise fotoğrafın çocukluğunuza ait zamanlardan değil, son halinizi yansıtmasıdır.

bütün bunlara ek olarak aldığınız eğitim, seminer ve kurslara ait belgeleri de eklemeniz yararlı olabilir.

pasaportunuzun süresi elbette önemlidir. lakin bildiğiniz üzere diğer tüm vizelerle aynı uzunluk bu vizede de gerekmektedir.

bir sponsor tarafından karşılanacak giderleriniz için artık noterden onaylı taahhütname istenmektedir. yani iyice boku çıkmış hocam işin.

okumak için gidenler ise mutlaka okuldan gelen kabul ve kalacakları yeri belirten belgeyi eklemeliler. aksi halde babayı almanız olasıdır.

uçak bileti rezervasyonu zaten standart olaylar.

gerisi allah'a ve polonyalıların vicdanına kalmış.

reddedilme oranı yüksek vizelerden. dikkat etmek gerekir. gerçi kolay alanlar da varmış ama onlar gezme amaçlı schengen yengen hesabı olanlar.

konu d tipi ulusal vize için anlatılmıştır. karıştırmayalım.

olur da birisi polonya'da yaşamayı denerse, faydalanabilir.
d tipi multi vize olarak ankaradan vfs global aracılığıyla başvurusunu yaptığım ve 1 aya gelir heralde dediğim ancak ankara'da ikamet etmeyişime rağmen 4 iş gününde elime ulaşarak beni şok eden vizedir. başvuru işi 5 dk.lik bir iştir. ankara için kuğulu parkın yukarısında, polonya elçiliğinin ilerisinde bulunuyor vfs global. internet üzerinden randevu alıp gidiyorsunuz. belgeleriniz tam ise hiç bir sıkıntı çıkmayacaktır. erasmus öğrencileri için;

2 adet fotoğraf -1ini geri gönderiyorlar-
pasaport aslı ve kimlik bilgilerini içeren kısmın fotokopisi
polonyadaki üniden alınan kabul mektubu
nüfus cüzdanı fotokopisi
öğrenci belgesi
min. 30.000 euroluk schengen ülkelerini kapsayan seyahat sağlık sigortası
türkiyedeki okulunuzun erasmus koordinatörlüğünden aldığınız hibe yazısının orjinali
vize başvuru formu
uçak biletiniz varsa e-bilet çıktısı alıp götürebilirsiniz size kalmış.

ayriyeten eylüle kadar tüm ücretler dahil 69 tl ye sadece hizmet bedeli verip harçtan muaf olarak vize alınabilirken, bu aydan sonra harç da alınmaya başlanmış ve bana 235 tl'ye patlamıştır.
kısacası schengen vizesidir. alım süreci hakkında: (#22713839)
aracı olan vfs global hakkında : (#22713918)
an itibariyle kaldırılan vizedir. polonya akını başlasın.